5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Szép új világ: a Mészáros Lőrinc cége által kezelt autópályán közlekedők a felcsúti milliárdoshoz köthető magántőkealap óriásplakátjait nézhetik, és az útdíj utólagos befizetésében is segítenek.

Mészáros Lőrincnek főleg a turizmusban, a bankszektorban, az agráriumban és az építőiparban vannak érdekeltségei, de azért mellesleg a plakátcégei is uralják a közterületi reklámpiacot. A felcsúti gazdagember pedig úgy döntött, hogy az összes plakátcégének ezentúl a Prime Blanc Magántőkealap is lesz a végső tulajdonosa. Az érintett plakátcégek:

 • Publimont Kft.,
 • Mahir Cityposter Kft.,
 • A Plakát Kft.,
 • Euro Publicity Kft.,
 • BudaMédia Kft.

Ezek közül a Publimont és a leánycége a legnagyobbak, amelyek tavaly október 10-én, míg az A Plakát, az Euro Publicity és a BudaMédia december 11-én csatlakozott a Prime Blanc plakátos csomagjához. Ezzel persze nem kerültek túlságosan távol a vállalkozások Mészáros Lőrinctől. Bár az efféle gazdasági entitások tényleges tulajdonosainak, befektetőinek személye lényegében titkos, azt már a Válasz Online is megírta, hogy az említett magántőkealapot a Mészáros Lőrinc bejáratott jogászcsapata által működtetett Primefund Befektetési Alapkezelő Zrt. menedzseli. Utóbbi cég 75 százalékban Kertész József Tamásé, aki amellett, hogy főhivatásszerűen a felcsúti milliárdos céges ügyvédje, még a fideszes médiaholding (Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány/KESMA) alapítói jogait is gyakorolja.

A vállalati akvizíciók eredményes végrehajtását szolgáló üzleti tanácsadás elismert szakértője. Hatékonyan menedzselt olyan jelentős volumenű tőkepiaci ügyleteket, amelyeket kiemelt sajtóérdeklődés kísért. Értékrendjének legfőbb jellemzői a szakértelem, a megbízhatóság, a partnerség és a kreativitás

- vall magáról Kertész József a Primefund igazgatósági elnökeként.

Mivel idén két választás is lesz, ezért gyanítható, hogy az Orbán-kormány és a Fidesz ismét teleplakátolja majd az országot, amelyen végül a magántőkealap fog gazdagodni. Azt már lapunk írta meg, hogy a közterületi reklámpiac legnagyobb szereplője továbbra is a Publimont Kft. Az egykori Simicska-cég 2021-ban 12,8 milliárd forint árbevételt ért el, amiből 4,4 milliárd forint nyereség jött össze, 2022-ben viszont csak 11,8 milliárd forintos forgalmat bonyolítottak, 509 milliós profittal.

Annyi a plakát, mint égen a csillag. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Annyi a plakát, mint égen a csillag. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A Publimont az egyik tulajdonosa a Mahir Cityposter Kft.-nek is, amely szintén meghatározó szereplője a piacnak. Hiszen például mintegy 1250 darab hirdetőoszlop tartozik a céghez, amely 2021-ben 1,4 milliárd forintos forgalom mellett 205,5 millió forintos nyereségnek örülhetett, tavaly viszont 1,1 milliárd forintra csökkent a bevétel és 150,7 millió forintra a nyereség.

Ezzel gyakorlatilag egy újabb iparágat kebeleztek be félig e a NER-elit titkos magántőkealapjai. Azért csak félig, mert a piac másik nagy szereplője a JCDecaux francia hátterű, viszont a harmadik már ismét a NER részét képezi, hiszen az ESMA Garancsi István tulajdonában is van. Csak a Primefund hat magántőkealapot terelget a megfelelő irányba:

 1. Prime Tech Magántőkealap
 2. Prime Blanc Magántőkealap
 3. Prime Deal Magántőkealap
 4. Prime Target Magántőkealap
 5. Prime Property Magántőkealap
 6. Prime Multi Magántőkealap.

Az még szó szerint alaposabb feltárásra vár, hogy ezek az alapok pontosan mit tulajdonolnak. De az biztos, hogy például a felcsúti vállalkozóhoz köthető Status Property és Prime Property összesen 70 százalékos tulajdonos lett a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft.-ben. Lapinformációk szerint tavaly február 1-je óta nem Varga Lajos a Fidesz kedvenc őrző-védő cége, a Valton-Sec fő részvényese, hanem a tavaly január 24-én alapított Prime Multi Zrt., melynek legnagyobb tulajdonosa a Prime Multi Magántőkealap.

A legújabb zsákmány pedig a 2022-ben 82,6 milliárd forintos árbevétellel záró Kupon Kft., amelynek idén január 16-tól már a Prime Tech a többségi gazdája.

A Kupon Kft. fő tevékenységi köre az elektronikus szolgáltatások nyújtása mobil-, autópálya- és közműterületen. A vállalat évente mintegy 5 millió tranzakciót bonyolít, 1500 értékesítési ponton. A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) január 1-jén közölte, hogy az utólagos díjfizetési lehetőséget fizetési közreműködőn keresztül biztosítja az ügyfelei részére. Ez a bizonyos közreműködő pedig éppen a Mészáros-féle magántőkealap által frissiben megszerzett cég lett.

A NÚSZ Zrt. megkötötte első szerződését a fizetési közreműködői tevékenységre vonatkozóan a Kupon Portfolió és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társasággal (Kupon Kft.), mely 2024. január 1-én kezdi meg tényleges működését.

- közlik a hírt.

A Gazdasági Versenyhivatal már jóváhagyta december 15-én, hogy Prime Tech Magántőkealap egyedül irányítást szerezzen a Kupon Kft. felett. Az eladó pedig a Videoton-vezér Lakatos Péter által is tulajdonolt Bravogroup volt. Ez alapján pedig úgy tűnik, hogy Mészáros Lőrincnek már nemcsak az autópálya-koncessziók, hanem az E-útdíj is termeli a bevételt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!