<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kiss Ambrus főpolgármesterhelyettes erről egy háttérbeszélgetésen nyilatkozott. Azt nem árulta el, mi történik november 25-e után, de arra utalt, hogy a főváros radikálisabb lépésekhez is folyamodhat, ha a kormány addig sem fizeti ki a cégnek járó támogatást. Az is kiderült, a gyógyfürdőkben védettségi igazolványra is szüksége lesz a vendégeknek.

Egy hét működésre elegendő pénz maradt a BKV kasszájában – mondta el egy közgyűlés előtti háttérbeszélgetésen Kiss Ambrus főpolgármesterhelyettes, idézte a Népszava. A fővárostól kapott támogatás és az eddig befolyt jegyárbevétel addig kitart, de azután elfogy a pénz, és az önkormányzat már nem tud többet beletenni az eddig adott 120 milliárdnál, mondta Kiss Ambrus, aki azt is hozzátette, hogy saját költségvetési törvényét sérti meg a kormány azzal, hogy nem fizeti ki a közösségi közlekedés idei 12 milliárdos normatíváját.

Lehet, hogy a buszok egy része egy hét múlva már a garázsban kell maradjon a pénzhiány miatt (Fotó: MTI)Lehet, hogy a buszok egy része egy hét múlva már a garázsban kell maradjon a pénzhiány miatt (Fotó: MTI)

A Népszava azt firtató kérdésére, hogy mi lesz a megjelölt időpont, tehát november 25-e után, a főpolgármesterhelyettes nem mondott konkrétumokat, de azt sejtette, hogy valamilyen erőteljesebb lépésre készülnek. „Sok minden elképzelhető, de az bizonyos, hogy egy újabb levél a miniszterelnöknek kevés lesz.”

Kiss Ambrus abszurdnak nevezte, hogy úgy tűnik, lassan a törvényben meghatározott normatívát is úgy kell kiperelni a kormánytól. Ez a Tarlós István főpolgármester idején 18 milliárdról 12 milliárdra csökkent állami támogatás egyébként a közösségi közlekedés működési költségeinek jelenleg alig 7 százalékát fedezi. Az erősen megcsappant bevételekből gazdálkodó fővárosi önkormányzat állja a kiadások 60 százalékát, míg a szolgáltatást használók a fennmaradó 33 százalékot.

hirdetés

Tőlünk nyugatra ez egyharmados arányban oszlik meg. A normatíváról szóló támogatási szerződést egyébként már tavaly is késve, októberben sikerült csak aláírni, a pénz pedig decemberre érkezett meg. Már novembert írunk, de még a szerződéstervezetet sem látták a fővárosnál. Ehhez képest az önkormányzat precízen fizeti a havi félmilliárdos agglomerációs hozzájárulást a Volán-MÁV párosnak. 

A főpolgármesterhelyettes beszélt a JAS Budapest Zrt. bedőléséről is, erről azt mondta, a cég két nagy szerződéses partnerének továbbra is szolgáltat, ezért ez nem befolyásolja a fővárosi közvilágítás működését.

A főváros üdvözli a kormány döntését a kötelező maszkviselésről, de az önkormányzat ennél is tovább megy: a gyógyfürdőkben védettségi igazolványt is kérni fognak a vendégektől. Kiss Ambrus arra is kitért, hogy nem tartják jó döntésnek viszont, hogy az idősotthonokba ismét negatív teszt nélkül lehet visszaküldeni a kórházból az időseket, hiszen ez az előző hullámban súlyos következményekkel járt. Ennek ellenére bízik abban, hogy az időközben kialakított izolációs szobák és a bevezetett „visszafogadási” protokoll révén sikerül megelőzni a járványgócok kialakulását. A fővárosi fenntartású idősotthonokban ugyan szinte teljes az átoltottság a lakók és a dolgozók között is, a múlt héten már 46 Covid-fertőzést jelentettek, közülük 37 ellátottat kórházban ápolnak, 13-ban pedig elhunytak.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.