<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p


			
		
mfor.hu

A briteknél már annyira jó a járványhelyzet, hogy reálissá vált a külföldi nyaralás, csak közben Európát telibe kapta a harmadik hullám, és nem látszik, mikorra vonulhat el.

Több légitársaság és utazási iroda is botladozni kezdett a brit tőzsdén hétfő délelőtt, írja a Financial Times. A Jet2 részvényeinek értéke 7 százalékkal csökkent, az easyJeté öttel, a British Airwayst tulajdonló IAG-é és a fapados Ryanairé pedig 4-4 százalékkal százalékkal mérséklődött a londoni börzén.

A romló teljesítmények mögött az áll, hogy a brit kormány figyelmeztette a lakosságot: egyáltalán nem biztos, hogy idén nyáron szabadon utazhatnak majd Európában. Mint ismert, Nagy-Britannia kiemelkedően jól teljesít a lakosság vakcinzásában, így nyárra náluk tényleg reális lehet a szabad utazás lehetősége, közben viszont Európa - és különösen Magyarország - a koronavírus harmadik hullámának egyre sötétebb óráit éli, itthon például már a hétvégén felvett járványadatok is rekordközeliek lettek, még nem értünk el a platóra.

A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér tavaly márciusban, a koronavírus-lezárások kezdetekor. (Fotó: MTI / Kovács Tamás)A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér tavaly márciusban, a koronavírus-lezárások kezdetekor. (Fotó: MTI / Kovács Tamás)

Helen Whatley szociális ellátásügyi miniszter hétfőn a BBC-nek nyilatkozva azt tanácsolta a briteknek, hogy egyelőre ne foglaljanak nyaralásokat Európába, mert fennáll a veszélye, hogy hazatérve új Covid-variánsokat vinnének haza. Szomorú iróniája a helyzetnek, hogy a mostani hullámot minden bizonnyal pont a brit variáns elterjedése indította el a kontinensen, és ez a mutáns az, ami a jelenlegi magyarországi hullámot is ilyen súlyossá korbácsolta. Whatley szavait már a hétvégén megelőzte a brit pandémiaügyi testület egyik képviselőjének figyelmeztetése, mely szerint valószínűtlen, hogy az "átlagos nyaralók" idén nyáron nemzetközi utazásokon vehetnének részt.

Mint hogy például Franciaországban, Olaszországban és Németországban is épp szigorítanak, valóban nem kizárt, hogy zsinórban a második nyarat veszíti el a turizmus a koronavírus miatt - legalábbis Európában.

Nagy-Britanniában egyébként az utóbbi időben - bár nagyon alacsony bázisról indulva, de - már megindultak a repülőjegy-foglalások, abban a reményben, hogy megvalósulhat a legkedvezőbb forgatókönyv, mely május közepén már visszaadná az utazás szabadságát a briteknek. Ezt a reményt a fentebb már említett nagyon jó oltási helyzet táplálta.

Ami a légitársaságokat illeti, nekik elképzelhető, hogy újabb adag pénzre lesz szükségük ahhoz, hogy túléljenek, ha valóban ez a nyár is megy a levesbe. A lap által megkérdezett légiipari elemző szerint a következő néhány hét fogja meghatározni, mikorra remélhetjük, hogy biztonságosan újraindulhat az utazás.

(FT)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.