<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p


			
		
		


		
		

A kutatás bekerült a közcélok közé.

A parlament ma elfogadta a vagyonkezelő alapítványokról szóló törvényjavaslatot. A magán- és közcélra is létesíthető vagyonkezelő alapítványok törvényi feltételeinek megalkotásával egy lépéssel közelebb került a kormány ahhoz, hogy a leválassza a kutatóhálózatot a Magyar Tudományos Akadémiáról (MTA).

Az MTA épületeAz MTA épülete

Lapunk hívta fel elsőként a figyelmet arra, hogy egy törvénymódosító javaslattal a kutatás is bekerült azon közcélok közé, amelyekre ilyen vagyonkezelő alapítványokat lehet létrehozni. A törvényalkotási bizottság kezdeményezte ezt a korrekciót, vagyis - ismerve a törvényhozás működését - valójában a kormány áll az indítvány mögött.

Pár hete vált nyilvánossá a diskurzus az akadémia vezetősége és a kormányt képviselő innovációs miniszter között, amelyből kiderült, hogy a kormány eltökélt a kutatóhálózat leválasztása mellett, és azt pont egy ilyen vagyonkezelő alapítványban képzeli el működtetni a továbbiakban. Az MTA illetékesei akkor jelezték nemtetszésüket, de a jelek szerint ez nem hatotta meg a kormányt, becsempészték a törvénybe a szükséges módosítást.

Az első vagyonkezelő alapítvány egyébként a Corvinus Egyetemen indul, 10-10 százalék Richter- és MOL-részvénypakettel kitömve, amelyet az állam bocsát az alapítvány rendelkezésére.

A parlament 124 igen, 50 nem és 4 tartózkodás mellett fogadta el az előterjesztést, amely immár Áder János köztársasági elnök aláírására vár.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.