2019. március 4. 08:28

Egyetlen szó betoldásával kerülhet alapítványi forma alá a kutatás.

A parlament várhatóan ezen a héten szavaz a vagyonkezelő alapítványokról szóló törvényjavasatról. Ez az új - de a már meglévő formuláktól nem teljesen különböző - vagyonkezelési típus lehetővé teszi az alapítvány számára, hogy a rendelt vagyon tekintetében kikfejezetten vagyonkezelési (befektetési és portfolió-kezelési) tevékenységet folytasson.

Az Akadémia épülete Az Akadémia épülete

A javaslat alapján közérdekű célra is létre lehet hozni ilyen alapítványt. Ez történik a Corvinus Egyetem esetében - erről egy külön törvényben rendelkeznek. Az egyetemi alapítvány számára 10-10 százalék Richter- és MOL-részvénycsomagot enged át az állam, ebből kell kigazdálkodnia az egyetemnek a költségeit. Mint megírtuk, nem garantált, hogy minden évben rendelkezésre áll majd az ehhez szükséges mintegy 13 milliárd forint, a törvényjavaslatban ugyanis erről nem rendelkeznek, nincs erre biztosíték. A cégek által az adott évben fizetett osztalékon múlik, mennyi pénze lesz az egyetemnek.

De nem csak az egyetemi körben lehet - vagy inkább kell - arra számítani, hogy a kormány ilyen alapítványi formában alakítja át a működési struktúrát, változtatja meg a gazdálkodás formáját. Az előző hónap közepén megjelent sajtóértesülések szerint a Magyar Tudományos Akadémia esetében is felvetődött, hogy a kutatóhálózat finanszírozása a továbbiakban alapítványi formában történjen. Ez egyben azt is jelentené az értékelések szerint, hogy az akadémia befolyása megszűnne a kutatóhálózat fölött. Különböző hivatalos és nem hivatalos információk szerint az Innovációs és Technológiai Minisztérium egyértelművé tette, hogy a kormány csak olyan megoldást fog elfogadni, amelynek eredményeképpen a kutatóhálózat leválik az akadémiáról. Mint az akadémia elnöke, Lovász László leveléből (amelyet a 444.hu ismertett) kiderült, az ITM tárgyalódelegációja ismertette koncepcióját, amely szerint egy vagyonkezelői alapítvány fenntartásában működne tovább a kutatóhálózat. Az MTA tárgyalódelegációja ezt nem fogadta el - jelezte levelében az akadémia elnöke.

Ennek ellenére mozgásba lendült a törvénygyár, és egy február végi módosító indítványban felbukkant a korrekciós javaslat, amely lehetővé tenné az előbb ismertetett átalakítást. A törvényalkotási bizottság nyújtotta be azt a módosító csomagot a vagyonkezelő alapítványokról szóló javaslathoz, amelyben rátaláltunk az erről szóló része. Mindössze egyetlen szó betoldásával rendezik el a kérdést, amikor a "kutatással" egészítik ki a közérdekű célok listáját, amelyek érdekében vagyonkezelő alapítványt létre lehet hozni.

A törvénymódosító javaslat A törvénymódosító javaslat

Az indoklás szerint a javaslatban felsorolt közérdekű célok közül "kimaradt" a kutatási tevékenység támogatása, noha nem vitásan ez is a társadalom gazdasági és szellemi fejlődését biztosító olyan célnak minősül, amelynek közérdekűségéhez nem férhet kétség. A módosító javaslat ezt a hiányosságot pótolja.

Amennyiben ebben a formában fogadja el a parlament az egész jogszabálycsomagot - és erre minden esély megvan, mert a törvényalkotási bizottság a kormány álláspontját tükröző módosításokat szokott benyújtani -, akkor meglesz a törvényi feltétele annak, hogy a kutatóhálózat alapítványi formában válljon le az MTA-ról.

10 millió forint az álomotthonhoz

Lakásvásárlás előtt állsz és a legkedvezőbb kölcsönt keresed? Lakáshitel kalkulátorunk segít dönteni! 20 éves futamidővel 10 millió forintos hitelt az alábbi konstrukcióval vehetsz fel, ha fontos a törlesztőrészlet nagysága: az egyik legkedvezőbb ajánlatot jelenleg a K&H Bank üzleti feltételű lakáshitele nyújtja 53 234 forintos induló törlesztőrészlettel és 2,75 százalékos induló THM-mel. Ezt a CIB Bank lakáskölcsöne követi 2,80 százalékos THM-mel és 54 305 forintos törlesztőrészlettel, utána pedig az Erste Bank lakáscélú hitele 54 762 forintos törlesztőrészlettel és 2,90 százalékos THM-mel. Szintén kedvező a Raiffeisen Bank lakáshitel ajánlata: 57 075 forintos induló törlesztőrészlet és 3,39 százalékos kezdő THM-mel kínálja a bank a kölcsönt. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!