2p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Egyre nagyobb szeletet hasít ki a koronavírus-járvány elleni küzdelemből a lezajlott fertőzések utókezelése, ezért március 1-jétől a Debreceni Egyetem létrehozta post-COVID osztályát, ahol célzottan a betegek rehabilitálásával foglalkoznak.

A COVID-19 fertőzésben szenvedő betegek jelentős részénél a megbetegedést követően heveny tünetek jelentkeznek, melyek az esetek 10-20 százalékában a felgyógyulást követően, 12 héten túl is elhúzódóan fennmaradnak. Ezeket a tüneteket összefoglalóan post-COVID állapotnak nevezik.

Sokféle tünettel jelez a post-COVID. Fotó: Depositphotos
Sokféle tünettel jelez a post-COVID. Fotó: Depositphotos

A betegség lezajlása után különféle légúti, szív- és érrendszeri, véralvadási, idegrendszeri, mozgásszervi, pszichiátriai, emésztőrendszeri, fül-orr-gégészeti vagy bőrgyógyászati problémák alakulhatnak ki.

A fennmaradó vagy visszatérően erősödő tünet(ek) akadályozzák a betegek megszokott életvitelét és a munkába való visszatérést.

A Debreceni Egyetem Klinikai Központja az országban egyedülálló új ellátási formát, Post-COVID Szakambulancia Hálózatot hozott létre, mely infektológus, gyermekgyógyász, kardiológus, tüdőgyógyász, reumatológus, neurológus, pszichiáter szakorvosok, és szakpszichológusok részvételével a COVID-19-fertőzéssel összefüggésbe hozható panaszokkal küzdő betegek kivizsgálását, gondozását és rehabilitációját szolgálja. A Debreceni Egyetemen mintegy 22 orvos feladatai közé tartozik immár a koronavírus szövődményeinek kezelése. 

A betegeknek fennálló problémájuk alapján célzottan a kijelölt szakmaspecifikus járóbeteg-vizsgálóhelyre, kifejezetten az erre a célra kidolgozott háziorvosi beutalóval jelentkezhetnek be.

A post-COVID osztályról elsőként a Népszava írt, cikkükben azt írják, hogy beutaló és a kérdőívek kitöltését követően, a háziorvos a vezető panaszok alapján utalhatja a beteget a megfelelő szakambulanciára. A post-COVID szakambulancia-hálózat szakemberei folyamatosan konzultálnak egymással, elősegítve, hogy a gondozásra szoruló betegeket mihamarabb megfelelő szakellátásra, gondozásra irányíthassák.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!