<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A legfrissebb vagyonnyilatkozatában bukkantunk rá a változtatásra. Úgy tűnik, a fideszes képviselő igazodik a bizonytalan piaci helyzethez.

Alaposan átalakította a kiadott ingatlanjának bérleti konstrukcióit az idei évben a fideszes képviselő, Selmeczi Gabriella. Három évvel ezelőtt vettük észre a vagyonnyilatkozatok átböngészésekor, hogy a fideszes képviselőnő leadott dokumentuma az egyik legfurcsább. Ennek oka a hiányos kitöltés volt, hiszen az egyéb jövedelmek fejezetben feltüntetett egy 80 ezer forintos fix havi jövedelmet, azt azonban már nem árulta el, hogy erre milyen jogcímen tesz szert és kitől kapja az összeget. 

Az azóta eltelt időszakban viszont kiderült a jogcím: bérbeadás. Ám, hogy a kifizető magánszemély, vagy valamilyen gazdasági társaság, azt a mai napig nem tudni. A vagyonnyilatkozata szerint a képviselő két ingatlannal rendelkezik, melyek potenciálisan a bérbeadási szerződés tárgya lehet:

  • van egy törökbálinti "telek", melyen a részletek szerint egy pincével, garázzsal és két emelettel rendelkező ház áll, 
  • illetve egy budaörsi 861 négyzetméteres raktár és üzlet, melyhez ajándékozás révén jutott hozzá. 

Már euróban határozza meg a bérleti díjat. Fotó: MTI/Illyés TiborMár euróban határozza meg a bérleti díjat. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Ebben a tételben még az idén februárban leadott, tavaly év végi állapotot tükröző dokumentumban sem volt változás. Most azonban, a választás követően a régi és új képviselőknek, valamint kormánytagoknak, ismét el kellett készíteniük és leadniuk a vagyonnyilatkozatokat, ami Selmeczi Gabriella esetében egy érdekes változást is tartalmazott. 

Továbbra is bérbeadja valamelyik ingatlanát, mely stabil havi jövedelmet biztosít számára, ám a bérleti konstrukciót jócskán átalakította idén - vélhetően nem függetlenül a forint folyamatos gyengülésétől sem. 

Egyrészt a bérleti díjat már nem forintban, hanem euróban kéri. Egészen pontosan havi "575 eurónak megfelelő forint összeg" a jövedelem nagysága. Amellett, hogy az elszámolást euró alapúvá tette, jókorát emelhetett is a bérleti díj összegén. Az 575 euró a cikkünk írásakor érvényes 399 forintos árfolyammal számolva 229 425 forintot jelent havonta. A bérleti díj növekedése 186 százalékos, ami így elsőre hatalmasnak tűnhet, ám azt muszáj megjegyezni, hogy a képviselő ahogy 2021-ben, úgy 2010-ben is havi 80 ezer forintért adta bérbe a szóban forgó ingatlant. 

Tehát a 80 ezer forint meglehetősen jutányos árnak számíthatott már az elmúlt időszakban. Hogy az elszámolás megváltozása és a piaci árakhoz való igazodás változatlan bérlő mellett történt-e, vagy esetleg új bérlője akadt Selmeczinek, az nem derül ki a dokumentumból. 

A képviselőnőnek a két ingatlanán és a bérbeadásból származó jövedelmén kívül nincs semmi mása. Munkavégzéshez egy iPhone típusú mobiltelefont SIM-kártyával és egy Dell Latitude 5480-as notebookot kapott az Országgyűléstől. Havi fizetése 2 237 880 forint, mivel a Népjóléti Bizottságnak tagja az új parlament megalakulása óta. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.