TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
	


	
	

A forint gyengülése nagyon betett a hazai minimálbérnek, ami nekünk elszomorító, annak a nálunk működő külföldi cégek csak örülnek. 

Hiába mutatnak a statisztikák látványos béremelkedési ütemet, hiába az elmúlt két év nagymértékű minimálbér-emelése, nemzetközi viszonylatban jottányit sem tudtunk ezzel előrelépni. Ráadásul a kilátások sem túl kedvezőek, hiszen pár év és a román minimálbér is magasabb lesz a magyarnál. És akkor még nem is vettük figyelembe az esetleg gyengélkedő hazai fizetőeszközt, mely csak felgyorsíthatja a románok bérfelzárkózását. Mindezt támasztja alá a legfrissebb statisztika is. 

Az Eurostat második féléves közlése szerint a magyar minimálbér átszámítva 418,47 euró volt, ami a negyedik legalacsonyabb azon tagállamok körében, ahol van minimálbér. Az egy évvel ezelőtti állapothoz képest ez 1,4 százalékkal alacsonyabb - holott forintban ennél jelentősebb emelés történt -, az év eleji 444 eurónál viszont majdnem 6 százalékkal ér kevesebbet euróban a legkisebb magyar bér. 

Mivel forintban nem változott a minimálbér, a hazai fizetőeszköz gyengülésével magyarázható az euróban mért csökkenés. 

Mögöttünk alig néhány euróval lemaradva áll Románia a 407 eurós minimálbérrel, Litvánia 400 és végül Bulgária 260,76 euróval. A legmagasabb minimálbért továbbra is a luxemburgi dolgozók kaphatják meg Európában, 1998,59 eurót, amit 1613 euróval Írország és 1594-gyel Hollandia követ. 

Valamivel jobb a helyzet, ha vásárlóerő-paritáson számolt minimálbér alapján állítjuk fel a rangsort. A magyar 720,43 euró ebben az esetben is kevesebb az év eleji szintnél, viszont "csak" a hetedik legalacsonyabb. 

A magyarnál kevesebbet ér 

  • a szlovák,
  • a horvát,
  • a cseh,
  • a litván, 
  • a lett
  • és a bolgár minimálbér. 

Vagyis abszolút értéken hiába kevesebbet kapnak az érintett magyar dolgozók a szlováknál, horvátnál és cseheknél, valójában a hazai alacsonyabb árszínvonal miatt több mindenre futja itthon. 

Ugyanez azonban nem mondható el a román minimálbérről, mely bár összegszerűen kevesebb még a magyarnál, viszont többet ér a miénknél. Míg itthon 720 euró értékben vásárolhatunk belőle, a románok a kevesebből 796 euró értékben költekezhetnek. 

Segítsen nekünk véleményével, és mi féléves előfizetéssel ajándékozzuk meg!

Rendszeresen olvassa cikkeinket, és lenne kedve részt venni a stratégiánk alakításában? Vegyen részt fókuszcsoportos kutatásunkban, és mi féléves előfizetéssel háláljuk meg segítségét, amely a Privátbankár.hu és az Mfor.hu hamarosan induló prémium szolgáltatására érvényes!

Kérjük, töltse ki az alábbi linken található kérdőívet, amely alapján a kutatást végző szakemberek összeállítják a fókuszcsoportokat. A kutatásba beválogatott jelentkezőket legkésőbb december 7-én értesítjük!

Jelentkezés

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.