2018. augusztus 1. 05:25

A forint gyengülése nagyon betett a hazai minimálbérnek, ami nekünk elszomorító, annak a nálunk működő külföldi cégek csak örülnek. 

Hiába mutatnak a statisztikák látványos béremelkedési ütemet, hiába az elmúlt két év nagymértékű minimálbér-emelése, nemzetközi viszonylatban jottányit sem tudtunk ezzel előrelépni. Ráadásul a kilátások sem túl kedvezőek, hiszen pár év és a román minimálbér is magasabb lesz a magyarnál. És akkor még nem is vettük figyelembe az esetleg gyengélkedő hazai fizetőeszközt, mely csak felgyorsíthatja a románok bérfelzárkózását. Mindezt támasztja alá a legfrissebb statisztika is. 

Az Eurostat második féléves közlése szerint a magyar minimálbér átszámítva 418,47 euró volt, ami a negyedik legalacsonyabb azon tagállamok körében, ahol van minimálbér. Az egy évvel ezelőtti állapothoz képest ez 1,4 százalékkal alacsonyabb - holott forintban ennél jelentősebb emelés történt -, az év eleji 444 eurónál viszont majdnem 6 százalékkal ér kevesebbet euróban a legkisebb magyar bér. 

Mivel forintban nem változott a minimálbér, a hazai fizetőeszköz gyengülésével magyarázható az euróban mért csökkenés. 

Mögöttünk alig néhány euróval lemaradva áll Románia a 407 eurós minimálbérrel, Litvánia 400 és végül Bulgária 260,76 euróval. A legmagasabb minimálbért továbbra is a luxemburgi dolgozók kaphatják meg Európában, 1998,59 eurót, amit 1613 euróval Írország és 1594-gyel Hollandia követ. 

Valamivel jobb a helyzet, ha vásárlóerő-paritáson számolt minimálbér alapján állítjuk fel a rangsort. A magyar 720,43 euró ebben az esetben is kevesebb az év eleji szintnél, viszont "csak" a hetedik legalacsonyabb. 

A magyarnál kevesebbet ér 

  • a szlovák,
  • a horvát,
  • a cseh,
  • a litván, 
  • a lett
  • és a bolgár minimálbér. 

Vagyis abszolút értéken hiába kevesebbet kapnak az érintett magyar dolgozók a szlováknál, horvátnál és cseheknél, valójában a hazai alacsonyabb árszínvonal miatt több mindenre futja itthon. 

Ugyanez azonban nem mondható el a román minimálbérről, mely bár összegszerűen kevesebb még a magyarnál, viszont többet ér a miénknél. Míg itthon 720 euró értékben vásárolhatunk belőle, a románok a kevesebből 796 euró értékben költekezhetnek. 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.