<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
9p

Egyre több ország fontolgatja, hogy a közeljövőben betiltja a belső égésű motorral szerelt autók forgalomba hozatalát. Norvégiában erre sem volt szükség ahhoz, hogy az elektromos autók letarolják a piacot, jelenleg már 80 százalékhoz közelít az eladott új autók között a részesedésük. Csakhogy közben kihasítottak egy szép nagy szeletet a költségvetésből is.

Ha az autózás néhány éven belül beköszöntő szép új világára vagyunk kíváncsiak, vigyázó szemeinket Norvégiára érdemes vetnünk. Az egyébként az olajkitermelésből meggazdagodott, és egy főre vetítve ma is Szaúd-Arábiánál és Oroszországnál is több olajat a felszínre hozó országban a most szeptemberben az eladott új autók 77,5 százaléka volt elektromos. Ha az év első nyolc hónapját nézzük, akkor a közel 111 ezer újonnan vásárolt személyautónak csupán 4,93 százaléka volt benzinnel, és 4,73 százaléka dízellel működő – igaz ebbe a belső égésű motorral is szerelt hibrideket és konnektoros hibrideket nem számolták bele.

A norvég kormány eredetileg 2025-re tervezte a hagyományos autók értékesítésének teljes kivezetését, de ha ez a trend így folytatódik, akkor könnyen lehet, hogy már a jövő év végén bekövetkezik, hogy egyetlen, csak belső égésű motorral felszerelt autót sem fognak értékesíteni az országban.

Egy Tesla Model X halad egy kamerákkal figyelt, fizetős norvég útszakaszon (Fotó: whichcar.au)Egy Tesla Model X halad egy kamerákkal figyelt, fizetős norvég útszakaszon (Fotó: whichcar.au)

Ez igazán remek hír, ha a globális felmelegedés és a széndioxid-kibocsátás szempontjait nézzük, és követendő példa lehet minden fejlett ország számára. Igen ám, de a villanyautók óriási norvégiai népszerűségéhez nagyon komoly kormányzati ösztönzők is kellettek.

A jelenleg is érvényben lévő adó- és járulékkedvezmények gyakorlatilag minden közteher megfizetése alól mentesítik azt, aki villanyautót vásárol. Az ilyen járműveket nem terheli vám, vagyonszerzési illeték, ÁFA, céges autóként is kevesebb adót kell utánuk fizetni. Ezen felül a villanyautósok sokáig az úthasználati és a parkolási díjak alól is mentesültek, sőt a kompokat is ingyen használhatták, valamint a buszsávokban is közlekedhettek. (Ez utóbbi most is érvényben van, a díjmentességek esetében pedig általában 50 százalékban maximalizálták a többi járműhöz képest fizetendő összegeket.)

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.