2p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Szociális városrehabilitációra kapott pénzt Debrecen, mára azonban eltűntek a szegények az érintett területről.

Tavaly nyár közepén lépett életbe a támogatási szerződés, mellyel a debreceni önkormányzat 590 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott "Szociális városrehabilitáció a Nagysándortelep-Vulkántelep" jogcímen. Az eredeti pályázattól való elállás és a támogatás felhasználása a február 21-én esedékes testületi ülés egyik napirendi pontjaként szerepelt.

Papp László polgármester előterjesztése alapján a program keretén belül 30 lakóegység helyreállítását vállalták, ebbe a 30 bérlakásba, felújított lakóegységbe olyan családokat költöztetnének, akik szociális munka keretében egyéni fejlesztési tervvel érintettek.

Nagysándortelepi utcakép (Fotó: Google)
Nagysándortelepi utcakép (Fotó: Google)

A probléma, ami valójában nem is igazi probléma, hogy az előkészítő szociális munka keretén belül felmért szegregációval érintett, illetve veszélyeztetett területen élők közöt még 5 olyan családot sem találtak, akik a programba bevonhatók lettek volna.

A programba való bekerülés feltétele ugyanis, hogy az új lakóegységbe költözés előtt legalább 1 évvel életvitelszerűen az érintett veszélyeztetett területen kell élnie a családnak. Az előzetes felmérés alapján azonban az előírt feltételek és indikátorok nem teljesülnek. Vagyis a debreceni gettóként is ismertté vált területekről eltűntek a szegények. 590 millió forint pedig így hirtelen felszabadult. Persze, a területről nemcsak önszántukból "tűnhettek el" a szegények, sőt, attól, hogy a programba kerülés feltételeinek nem felelnek meg, még élnek a gettóban nehéz sorsúak. A korábbi évtizedekben az önkormányzat is igyekezett tisztítani a területet azáltal, hogy a nem szívesen látott személyektől felvásárolta az ingatlanokat, illetve a piaci ingatlanfejlesztések is nagyon sok szegény családot "üldöztek el" a területről - írja a Cívishír.

A polgármester ezért azt javasolja, hogy a több mint félmilliárd forintot inkább az "Egészségügyi alapellátás infrastrukturális fejlesztése" tárgyú felhívásra csoportosítsák át.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!