2019. február 23. 08:18

Szociális városrehabilitációra kapott pénzt Debrecen, mára azonban eltűntek a szegények az érintett területről.

Tavaly nyár közepén lépett életbe a támogatási szerződés, mellyel a debreceni önkormányzat 590 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott "Szociális városrehabilitáció a Nagysándortelep-Vulkántelep" jogcímen. Az eredeti pályázattól való elállás és a támogatás felhasználása a február 21-én esedékes testületi ülés egyik napirendi pontjaként szerepelt.

Papp László polgármester előterjesztése alapján a program keretén belül 30 lakóegység helyreállítását vállalták, ebbe a 30 bérlakásba, felújított lakóegységbe olyan családokat költöztetnének, akik szociális munka keretében egyéni fejlesztési tervvel érintettek.

Nagysándortelepi utcakép (Fotó: Google) Nagysándortelepi utcakép (Fotó: Google)

A probléma, ami valójában nem is igazi probléma, hogy az előkészítő szociális munka keretén belül felmért szegregációval érintett, illetve veszélyeztetett területen élők közöt még 5 olyan családot sem találtak, akik a programba bevonhatók lettek volna.

A programba való bekerülés feltétele ugyanis, hogy az új lakóegységbe költözés előtt legalább 1 évvel életvitelszerűen az érintett veszélyeztetett területen kell élnie a családnak. Az előzetes felmérés alapján azonban az előírt feltételek és indikátorok nem teljesülnek. Vagyis a debreceni gettóként is ismertté vált területekről eltűntek a szegények. 590 millió forint pedig így hirtelen felszabadult. Persze, a területről nemcsak önszántukból "tűnhettek el" a szegények, sőt, attól, hogy a programba kerülés feltételeinek nem felelnek meg, még élnek a gettóban nehéz sorsúak. A korábbi évtizedekben az önkormányzat is igyekezett tisztítani a területet azáltal, hogy a nem szívesen látott személyektől felvásárolta az ingatlanokat, illetve a piaci ingatlanfejlesztések is nagyon sok szegény családot "üldöztek el" a területről - írja a Cívishír.

A polgármester ezért azt javasolja, hogy a több mint félmilliárd forintot inkább az "Egészségügyi alapellátás infrastrukturális fejlesztése" tárgyú felhívásra csoportosítsák át.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.