Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Székely Sarolta Székely Sarolta

Szociális városrehabilitációra kapott pénzt Debrecen, mára azonban eltűntek a szegények az érintett területről.

Tavaly nyár közepén lépett életbe a támogatási szerződés, mellyel a debreceni önkormányzat 590 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott "Szociális városrehabilitáció a Nagysándortelep-Vulkántelep" jogcímen. Az eredeti pályázattól való elállás és a támogatás felhasználása a február 21-én esedékes testületi ülés egyik napirendi pontjaként szerepelt.

Papp László polgármester előterjesztése alapján a program keretén belül 30 lakóegység helyreállítását vállalták, ebbe a 30 bérlakásba, felújított lakóegységbe olyan családokat költöztetnének, akik szociális munka keretében egyéni fejlesztési tervvel érintettek.

Nagysándortelepi utcakép (Fotó: Google)Nagysándortelepi utcakép (Fotó: Google)

A probléma, ami valójában nem is igazi probléma, hogy az előkészítő szociális munka keretén belül felmért szegregációval érintett, illetve veszélyeztetett területen élők közöt még 5 olyan családot sem találtak, akik a programba bevonhatók lettek volna.

A programba való bekerülés feltétele ugyanis, hogy az új lakóegységbe költözés előtt legalább 1 évvel életvitelszerűen az érintett veszélyeztetett területen kell élnie a családnak. Az előzetes felmérés alapján azonban az előírt feltételek és indikátorok nem teljesülnek. Vagyis a debreceni gettóként is ismertté vált területekről eltűntek a szegények. 590 millió forint pedig így hirtelen felszabadult. Persze, a területről nemcsak önszántukból "tűnhettek el" a szegények, sőt, attól, hogy a programba kerülés feltételeinek nem felelnek meg, még élnek a gettóban nehéz sorsúak. A korábbi évtizedekben az önkormányzat is igyekezett tisztítani a területet azáltal, hogy a nem szívesen látott személyektől felvásárolta az ingatlanokat, illetve a piaci ingatlanfejlesztések is nagyon sok szegény családot "üldöztek el" a területről - írja a Cívishír.

A polgármester ezért azt javasolja, hogy a több mint félmilliárd forintot inkább az "Egészségügyi alapellátás infrastrukturális fejlesztése" tárgyú felhívásra csoportosítsák át.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.