3p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

António Guterres ENSZ-főtitkár pénteken sürgette a G20-csoport vezetőit, hogy  az éghajlatváltozással szembeni fellépés jegyében tegyenek többet az országok közötti, veszélyes szintű bizalmatlansággal szemben, és nyújtsanak támogatást a szegényebb országoknak.

Szombaton Rómában kezdődik a 19 legnagyobb fejlett és feltörekvő gazdaságot, valamint az Európai Uniót tömörítő csoport kétnapos csúcstalálkozója. A világszervezet főtitkára az esemény előestéjén az olasz fővárosban újságíróknak nyilatkozva azt mondta: reméli, hogy a kétnapos csúcs segít felülemelkedni az országok közötti "veszélyes szintű bizalmatlanságon", elkerülendő a klímakatasztrófát, valamint annak érdekében, hogy betemessék az "erkölcstelen szakadékot" a koronavírus elleni védőoltások globális elosztásának és a járvány utáni segélyezésnek a vonatkozásában.

A klímaváltozás egyre nagyobb veszélyt jelent.
A klímaváltozás egyre nagyobb veszélyt jelent.

Az ENSZ-főtitkár úgy fogalmazott: nem túl bizalomkeltőek azok a nemrég felülvizsgált vállalások, amelyeket egyes G20-tagállamok tettek a klímaváltozás elleni fellépés jegyében. "Még ha a legutóbbi vállalások egyértelműek és hitelesek lennének - némelyikükkel kapcsolatban így is komoly kérdések merülnek fel -, továbbra is fejvesztve rohanunk a klímakatasztrófa irányába" - mondta.

Guterres sürgette a G20 vezetőit, hogy különítsenek el további forrásokat az elszegényedett országok számára, akár adósságelengedés formájában, és tegyék lehetővé, hogy még könnyebben juthassanak hozzá a koronavírus elleni vakcinákhoz. Felszólította egyúttal a gazdag országokat: váltsák valóra azt a régi ígéretüket, amelynek értelmében évente 100 milliárd dollárt bocsátanak a fejlődő világ rendelkezésére az éghajlatváltozás miatt egyre súlyosabb fenyegetések elleni küzdelem jegyében.

A G20-csúcs miatt Rómába érkező számos vezető, köztük Joe Biden amerikai elnök a csúcstalálkozó végét követően Skóciába megy tovább, hogy részt vegyen a vasárnap kezdődő glasgow-i ENSZ-klímakonferencián (COP26).

Az ENSZ október 31. és november 12. között tartja meg Glasgow-ban a COP26 klímakonferenciát, amelyen a tervek szerint megvitatják: miként érhető el a párizsi megállapodásban szereplő legfeljebb 1,5 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedésre vonatkozó célkitűzés megvalósítása. Ehhez - mint azt az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) a héten hangsúlyozta - minden országnak cselekvési tervet kell kidolgoznia. Számos ország azonban még nem fogalmazott meg ambiciózus célokat, vagy célkitűzéseik elégtelenek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!