3p

Nagy nap a mai, hiszen hivatalosan is új elnöke van az Egyesült Államoknak.

Nem akármilyen Bibliák

A Biblia, amelyre kezét helyezve Joe Biden felesküdött, igazi családi ereklye – a demokrata elnök korábban kétszer alelnökként, valamint hétszer szenátorként ugyanezt a könyvet használta az esketéskor. Az értékes darab 1893 óta van a család tulajdonában.

Alelnöke, Kamala Harris sem akármilyen példányt választott – az esketéshez használt Biblia az első fekete legfelsőbb bíró, Thurgood Marshall tulajdona volt egykoron.

Már nem Donald Trump a @POTUS Twitteren

A közösségi média felhasználónév átadása is hozzátartozik a hatalomátvételhez – Joe Biden már meg is ejtette első üzenetét, igaz elődjéhez hasonló üzenet-áradatokra tőle nem feltétlenül kell számítani.

Mit írt alá Joe Biden?

Az „aláírási” ceremónia keretében az elnök egy nagy asztalnál három különböző dokumentumot szignózott – ezek a leendő kormánytagok és helyetteseik nevét tartalmazzák, valamint egy beiktatási nyilatkozatot is aláírt.

Ajándékok sora

Szintén a hagyományokhoz tartozik az ajándékok átadása a frissen felesketett elnök-alelnök számára, Nancy Pelosi demokrata képviselőházi elnök, és Mitch McConell, a képviselőházi republikánusok feje prezentálták pártjaik nevében a beiktatásnál használt zászlókat ajándékként. A kongresszus emellett például ezekkel az üvegvázákkal is megajándékozta Bident és Harrist – a tárgyak Peter O'Rourke munkái.

Amanda Gorman

A beiktatási verset író és felolvasó, 22 éves Amanda Gorman minden idők legfiatalabb költője, aki ilyen feladatot kapott – a demokrácia fontosságát hangsúlyozó vers a Capitolium ostromának napján (január 6.) készült el.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!