2p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Péntektől a benzinért literenként átlagban bruttó 5, míg a gázolajért 4 forinttal kell kevesebbet fizetni, miután az áruk meghatározásánál irányadó világpiaci kőolajárak a hét elején nagyot estek, ami bőven ellensúlyozta a forint dollárral szembeni gyengülését. 

Itt a fordulat? Tettük fel a kérdést az e héten várható üzemanyagár-mozgásokat vázoló cikkünkben. A válasz erre az, hogy egyelőre igen, hiszen közel öt hónapig tartó drágulás után gyors egymásutában kétszer is csökkent, illetve csökken a benzin és a gázolaj hazai jegyzése. Először a mai naptól 3, illetve 2 forinttal, majd péntektől további 5, illetve 4 forinttal - derül ki a holtankoljak.hu közléséből -, amelyek összességében már jelentősebb olcsóbbodást jelentenek. 

Két napon belül 6-8 forintos árcsökkenés. Fotó: MTI
Két napon belül 6-8 forintos árcsökkenés. Fotó: MTI

Így március 26-ától az átlagárak az alábbiak szerint alakulnak: 

95-ös benzin: 427 forint/liter

Gázolaj: 434 forint/liter 

A kétszeri csökkenés mértéke valóban viszonylag jelentősebbnek tekinthető, ami már arra késztetheti az autósokat, hogy ha meg tudják tenni, akkor halasszák péntekre a tankolást. Ám mint grafikonunkon látható, a benzin és a gázolaj ára még így is csak a két héttel ezelőtti szintekre áll vissza. 

Az újabb ármérséklés annak következménye, hogy a hazai üzemanyagárak meghatározásánál irányadó északi-tengeri, Brent típusú kőolaj hordójának az értéke bezuhant. Míg jó két hete még 71 dollárnál magasabban is gazdát cserélt, addig a hét elején 60 dollár közelében kereskedtek vele - ez 15 százalékot meghaladó áresés. Bár időközben az olajimport is drágult annak hatására, hogy a forint gyengült a dollárral szemben - jelenleg a zöldhasú egységéért már 310 forintot kell fizetni -, ennek mértéke nem volt olyan jelentős, hogy akár csak tompítani tudta volna a világpiaci kőolajárak zuhanását.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!