<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Feltehetően egy tengeralattjáróról indították a ballisztikus rakétát Japán kizárólagos tengeri gazdasági övezetébe.

A rakétát a keleti partvidéken fekvő Vonszan városától északkeletre lőtték ki, 450 kilométeres távolságot tett meg, 910 kilométeres magasságba emelkedve, és feltehetően Japán kizárólagos gazdasági övezetében csapódott a tengerbe, Simane prefektúrától nyugatra. Nem érkeztek arról hírek, hogy hajót vagy repülőgépet talált volna el.

Szuga Josihide japán kormányszóvivő közölte, hogy Tokió elemzi a beérkező információkat, de egyelőre nem tudja megerősíteni, hogy Észak-Korea SLBM-et lőtt ki.

Kettészakadt

A japán kormány első jelentésében még azt írta, hogy Észak-Korea két ballisztikus rakétát indított, később azonban egyre módosította ezt, hozzátéve azonban, hogy az két részre esett, és egyik darabja csapódott be a tengerbe Japán kizárólagos gazdasági övezetében, 350 kilométerre északra a Simane prefektúrában fekvő Oki-szigetektől.

Egy korábbi rakétakilövés EPA/KCNAEgy korábbi rakétakilövés EPA/KCNA

A rakéta röppályája meredek volt. Olyan szögben bocsátották fel, hogy nagy magasságot érjen el. Ha kisebb szögben lövik fel, nagyobb távolságot tett volna meg.

Abe Sindzó japán miniszterelnök elítélte a rakétakísérletet, és tiltakozását fejezte ki, mert szerinte Észak-Korea megsértette az ENSZ Biztonsági Tanácsának vonatkozó határozatait. Abe hozzátette, hogy Japán folytatja a szoros együttműködést az Egyesült Államokkal és a nemzetközi közösséggel, éberen figyeli a helyzet alakulását, és mindent megtesz a japán emberek védelmében.

A rakétakísérlet miatt Japánban és Dél-Koreában is összeült a nemzetbiztonsági tanács.

A Kyodo hírügynökség felhívja a figyelmet arra: Abe a minap az ENSZ-közgyűlésen mondott beszédében közölte, hogy tárgyalni szeretne Kim Dzsongun észak-koreai vezetővel az Észak-Korea által a múlt század hetvenes és nyolcvanas éveiben elrabolt japán állampolgárok sorsáról. Szuga szerint a szerdai rakétakísérlet után nem változott Tokió álláspontja, Abe továbbra is feltételek nélkül szeretne szemtől szemben tárgyalni Kimmel.

Nemrég teszteltek

Észak-Korea utoljára szeptember 10-én hajtott végre rakétakísérletet, és a mostani volt a 11. május óta, amikor is az amerikai-észak-koreai tárgyalások kudarca után a phenjani rezsim felújította rakétakísérleteit. A phenjani rezsim egy nappal azután hajtotta végre újabb rakétakísérletét, hogy Csö Szon Huj észak-koreai külügyminiszter-helyettes bejelentette, országa kész szakértői szinten felújítani az Egyesült Államokkal kezdett, de több hónapja megszakadt nukleáris leszerelési tárgyalásokat. Az újbóli kapcsolatfelvételt az amerikai külügyminisztérium szóvivője is megerősítette. A tárgyalásokban patthelyzet alakult ki Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető kudarccal végződött második csúcstalálkozója után, amelyet februárban tartottak Hanoiban.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.