2019. május 8. 09:58
mfor.hu

2019 márciusában az ipari termelés volumene 8,0 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlannal.

A bővüléshez a feldolgozóipari alágak többsége hozzájárult. A legnagyobb súlyú járműgyártásban gyorsult, míg a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában kissé lassult a növekedés üteme. Az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása az ipari átlag alatti mértékben emelkedett.

A termelés az év első három hónapjában 6,2 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában. A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás márciusban az előző hónaphoz viszonyítva 1 százalékkal nőtt.

 

Virovácz Péter, az ING szenior elemzője kommentárjában úgy fogalmazott, hogy márciusban még nagyobb sebességi fokozatba kapcsolt a már eddig is meglepetést meglepetésre halmozó magyar ipar. A havi alapon mért 1 százalékos növekedés kiugró 8 százalékos év/év teljesítményt jelent, amire legutóbb 2017 októberében volt példa.

Mint írta, a tavalyi autóipari problémáknak már nyoma sincs, amit jól jelez, hogy a legnagyobb súlyú ágazatban gyorsult a növekedés üteme. Az új és jobban kihasznált autóipari kapacitások mozgósítása jelentős lendületet biztosított márciusban is, miközben az elektronikai és élelmiszeripar bővülése némiképp lassult. Összességében elmondható, hogy az első negyedévben mért 6,2 százalékos éves bázisú növekedés elsősorban az autógyártás újbóli fellendülésének köszönhető, ami az exportot és ezen keresztül a folyó fizetési mérleg javulását is jelentősen támogatja.

Eközben a kisebb súlyú ágazatok is képesek bővíteni termelésüket, így az ipar a tavalyi utolsó negyedévben mértnél is nagyobb mértékben járulhatott hozzá az első negyedéves GDP-növekedéshez. Mindez kiegészítve a továbbra is erős kiskereskedelemmel és a rekordokat döntögető építőiparral szinte biztos recept az újabb 5 százalék körüli gazdasági teljesítményhez – fogalmazott az elemző.

Az elemző szerint a rendkívül erős első negyedév 2019 egészére nézve is jó jel. Az autóipar vélhetően egész évben képes lesz húzni az ipari teljesítményt és a magyar ipar egyre inkább képes leválni a gyengülő német gazdaságról. Nagy kérdés azonban, hogy a kereskedelmi háború újból felerősödő rémképe és a német ipar további gyengélkedése mikor éreztetheti hatását.

A negatív kockázatok ellenére a tavalyi évet jelentősen meghaladó, 6 százalék körüli ipari teljesítményre számíthatunk az idén – tette hozzá.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.