<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A nagyvállalatokkal fizettetné meg Orbán Viktor a magyar energetikai korszerűsítéseket - derült ki a miniszterelnök péntek reggeli rádiós megszólalásakor. A kormányfő közölte, hogy Nagy-Britanniával új együttműködési területeket keres, erről tárgyal a nap folyamán Londonban a kollégájával.

Két eltérő álláspont viaskodik Brüsszel a klímavédelem költségei terén. A nyugat-európai államok többsége azonos teherviselést szeretne, a magyar kormány - néhány közép-európai országgal együtt - viszont a gazdasági fejlettségi szint szerinti költégmegosztást akar - mondta Orbán Viktor a Kossuth rádióban.

"Fizessenek a klímarombolók!" -

szögezte le, utalva a legnagyobb széndioxid kibocsátó vállalatokra. Szerinte nem lehet elvárni, hogy az energetikai szempontból jóval kevésbé fejlett országok polgárai is azonos részt álljanak a teljes számlából. Elmondása szerint egy-másfél hónap múlva az Európai Bizottság 12 jogszabálytervezetet tesz le az asztalra, erre kell megadni majd a magyar választ.

Rezsiharc, rezsiharc, rezsiharc. (fotó: MTI)Rezsiharc, rezsiharc, rezsiharc. (fotó: MTI)

"Folytatnunk kell a rezsiharcot, nem akarjuk, hogy új adókat fizessenek a magyarok, hogy abból lehessen korszerüsíteni" - mondta és közölte, hogy az nem elég, hogy a kormány módosításokat javasol Brüsszelben, mert később az Európai Parlament elé is odakerülnek a tervezetek, ott is "meg kell vívni a küzdelmet".

Orbán Viktor még pénteken Londonba utazik, ott Boris Johnson kormányfővel tárgyal a kétoldalú együttműködésről. Erről az útról azt mondta, hogy új területeket szeretne keresni és van is néhány javaslata. Ezen kívül nagyon sajnálta, hogy a britek kiléptek az EU-ból, mert így "elvesztettünk egy fontos szövetségest" az unión belül.   

A járvány eredményeit ismét kiemelte, de aggasztónak mondta, hogy még mindig sokan nem oltatták be magukat. Úgy látja, hogy a Nyugat messze lemaradt tőlünk és szerinte idővel megváltozik a nyugat-eruópai országok álláspontja a keleti vakcinákkal kapcsolatban is.
"Lesz elektromos verzió a kártyáknál" - utalt a háttérben zajló informatikai fejlesztésekre, amik egységesebb utaskezelést tesznek lehetővé az Európán belüli forgalomban. Egyébként elismerte, hogy az egész lakosságot megviselte a járvány, mint mondta:

"A bérből és fizetésből élőket, mint amilyen én is vagyok, nagyon megviselt ez az egész".

Az őszödi beszéd 15 éves évfordulójáról szólva pedig megdöbbenésének adott hangot, hogy a volt kormányfő még mindig a politikában van. "Harcolok vele, ő a főnök a túloldalon, a városházán újraalakult a Gyurcsány-kormány" - mondta többször is köhögéssel tarkított megszólalásában. 

   

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.