3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Egy parlamenti kérdés–válasz párosból derül ki, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium nem ismeri el, hogy az orosz kémbankként emlegetett Nemzetközi Beruházási Bank zárolt számlájának feloldását kérték volna a belga pénzügyminisztertől. Az intézmény levelezőrendszerének feltöréséről, érzékeny adatok kiszivárgásáról már régóta tud a közvélemény.

Úgy tűnik, a Gazdaságfejlesztési Minisztériumból mégsem küldték el azt a levéltervezetet, melyet Nagy Márton tárcavezető írt volna Vincent Van Peteghem belga pénzügyminiszternek a sajtóban csak „kémbank” névvel említett Nemzetközi Beruházási Bank (International Investment Bank, IIB) ügyében. Az elmúlt héten a Direkt 36 számolt be arról, kiszivárgott dokumentumok szerint a magyar kormány azért lobbizott, hogy oldják fel az IIB zárolt számláját az Euroclearnél, melyet az Ukrajna elleni orosz agresszióra adott szankciók miatt zároltak.

Az Országgyűlésben Tordai Bence párbeszédes politikus fordult írásbeli kérdéssel a miniszterhez.

„Valóban lobbizott a belga pénzügyminisztériumnál, hogy feloldják az IIB értékpapírjait az említett értékpapírcégnél?”

– szólt az ellenzéki politikus kérdése, amire Nagy Márton miniszter helyettese, Fónagy János államtitkár válaszolt. A kormánypárti politikus ezt írta:

„A Gazdaságfejlesztési Minisztériumban semmilyen levél nem készült a Nemzetközi Beruházási Bank vonatkozásában, ennek megfelelően a gazdaságfejlesztési miniszter sem küldött levelet belga kollégájának e témában. Minden ezzel ellentétes állítás hamis.”

Az orosz bank levelezőrendszerének feltöréséről viszont nem frissek a hírek, immár egy hónapja adtunk hírt arról, hogy érzékeny adatok szivároghattak ki tőlük.

Jelen állás szerint tehát egymással szemben áll az államtitkár és az oknyomozó újságírók állítása. Utóbbi mellett szól az a tény, hogy az ő megkeresésükre sem az IIB, sem a magyar kormány nem válaszolt, illetve arról sincs hír, hogy a kabinet a cikk miatt helyreigazítási kérelemmel élt volna.

A Direkt36 állításaira nem reagált sem a kormány, sem a kémbank. Fotó: Wikipédia
A Direkt36 állításaira nem reagált sem a kormány, sem a kémbank. Fotó: Wikipédia

Az IIB helyzete ugyanakkor egyre nehezebb, a korábban a főként korábbi KGST-országokat a tulajdonosi körben tudó intézményből sorozatban lépnek ki a tagok, így a fő részvényes Oroszország mellett hazánk lett a második legnagyobb tulajdonos.

A kémbank ügye a múlt hét csütörtöki Kormányinfón is szóba került, Gulyás Gergely kancelláriaminiszter szerint a nemzetközi pénzintézet megmentése csak akkor reális, ha Szerbián kívül más ország is belép a bank tulajdonosi körébe Magyarország mellett.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!