3p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Tömeges oltást rendelt el hétvégére a francia kormány azokban a megyékben, ahol fokozottan terjednek a koronavírus fertőzőbb variánsai. A több száz alkalmi oltóközpontban a 75 éven felülieknek adhatják be a koronavírus-elleni oltást.

"Mobilizációs hétvége az oltásért az egész országban. Orvosok, ápolók, tűzoltók, önkormányzati képviselők és dolgozók: mindenki a gáton" - írta a Twitteren Olivier Véran egészségügyi miniszter, aki szerint szombaton 220 ezren kapták meg az oltást. Ez majdnem háromszorosa az előző szombaton beoltottaknak, és hasonló számot tervez a kormány vasárnapra is.

A Párizs környéki Ile-de-France régióban több mint száz alkalmi oltóközpont nyílt a hétvégére 50 ezer dózis beadására. Országszerte négy nagy katonai kórház is részt vesz a hétvégi oltási kampányban, de van ahol tornacsarnokokat vagy önkormányzati dísztermeket alakítottak át oltóközponttá.

Megpróbálják elérni, hogy ne kelljen sokat utazni az oltásért (fotó: MTI)
Megpróbálják elérni, hogy ne kelljen sokat utazni az oltásért (fotó: MTI)

A miniszter vasárnap egy átmeneti oltóközpontban elmondta: a kormány nem kíván állandó jelleggel óriási oltóközpontokat nyitni, ahova órákat kellene idős embereknek utazniuk a hidegben, hanem inkább megpróbálja közel vinni mindenkihez az oltást. A kormány célja, hogy április közepéig 10 millióan, május közepéig 20 millióan, nyár végére pedig minden felnőtt francia megkapja az első dózist. Eddig csaknem 3,7 millióan kapták meg az első dózist és 2 millióan már mindkét adagot felvették.

Az orvosi kamara arra kért vasárnap minden egészségügyi dolgozót, hogy "sürgősen vegye fel az oltást és mutasson példát". Olivier Véran egészségügyi miniszter korábban azt közölte, hogy az idősotthonok dolgozóinak csak negyven, a kórházak és egyéb egészségügyi intézmények dolgozóinak pedig alig harminc százaléka kérte az oltást.

A napi új esetszám továbbra is 20-25 ezer között stagnál, a kórházban ápoltak száma lassan csökken, de az ellátórendszer továbbra is terhelt, jóllehet nem közelíti meg az egy évvel ezelőtti időszak szintjét. A jelenleg kórházban ápolt 24 625 fertőzött közül 3689-en vannak intenzív osztályon. A járvány kezdete óta az elhunytak száma meghaladta a 88 ezret.

A kormány csütörtökön három újabb megyét helyezett "szoros megfigyelés" alá, így a százból már 23 olyan megye ismert, ahol a 100 ezer lakosra jutó fertőzöttek száma meghaladta a 250-et. Ezek közül azonban csak az északi Pas-de-Calais-ban rendeltek el olyan lakhelyelhagyási tilalmat a következő három hétvégére, amilyen már a megye egyik városában, Dunkerque-ben és a francia Riviéra 62 tengerparti településén érvényben van.A hétvégi lezárás északon mintegy 2 millió, a déli országrészben kevesebb mint egymillió embert érint a több mint 66 millió lakosú országban.

A nagyobb városokban, Párizsban, Lyonban, Marseille-ben - jóllehet megfigyelés alá került megyékben vannak - a városvezetők tiltakozása miatt nem rendeltek el a prefektúrák lakhelyelhagyási tilalmat. Párizsban és Bordeaux-ban viszont a rendőrség megtiltotta hétvégén a köztéri alkoholfogyasztást a belvárosi kerületekben.

Párizsban szombat délután egyébként a rendőrség teljesen kiürítette a Szajna-menti rakpartokat, ahol a napsütésben kisebb csoportokban üldögéltek az emberek. Múlt hétvégén is voltak hasonló jellegű rendőri akciók, de csak a délután 6 órakor kezdődő éjszakai kijárási tilalom kezdete előtti félórában.

A 23 megfigyelés alá került megyében a 10 ezer négyzetméternél nagyobb, nem élelmiszert árusító üzletek péntektől nem nyithatnak ki. Januárban már az egész országban bezártak a 20 ezer négyzetméternél nagyobb alapterületű bevásárlóközpontok, így azoknak kétharmada jelenleg zárva van országszerte.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!