<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Szerdától-szerdáig mintegy 400 ezer állampolgár beoltására számít az Operatív Törzs – derült ki a kedd déli tájékoztatón. Azt is megtudtuk, hogy egy 16 éves áldozata is van a járványnak, a háziorvosok pedig praxistól függően ezentúl 40-80 ezer forintot kapnak egy hétvégi oltási napért.

Összesen 395 ezer embert tudnak beoltani az első adag vakcinával most szerdától a jövő hét szerdájáig tartó oltási héten. További 129 ezren a második adagot is megkaphatják. De csak akkor, ha elmennek és fel is veszik az oltást – közölte György István államtitkár, az oltási csoport vezetője az Operatív Törzs keddi tájékoztatóján. Hozzáfűzte azonban, hogy

„mindenkinek joga van kivárni, de ha nem megy el vagy nem adatja be a felajánlott típust, akkor akár több hónapig is várnia kell a neki tetszőre.”

Beszámolója szerint, ha tartani tudják a gyorsuló oltási ütemet, akkor a húsvéti ünnepek végére, vagyis április 11-ig csaknem minden regisztráltat beolthatnak az első adaggal. Az érintetteket sms-ben fogjk értesíteni. „A gyorsan rendelkezésre álló vakcina a leghatásosabb és életet menthet” – mondta. Egyetértett ugyanakkor az egyik olasz orvos cinizmusával, aki úgymond „megköszönte” az EU vezetésének, hogy vigyáz a közös vagyonra és direkt nem szállíttatja ki a vakcinákat a tagállamokba.

Szerdától nagy sebsességre kapcsolna az Operatív Törzs (fotó: MTI)Szerdától nagy sebsességre kapcsolna az Operatív Törzs (fotó: MTI)

Bejelentette, hogy mostantól plusz pénzzel is elismerik a háziorvosok plusz munkáját, így aki hétvégén is vállal oltást, naponta 40-80 ezer forintot kap attól függően, hogy mennyi emberrel foglalkozik. Elmondta továbbá, hogy a Pfizer és az AstraZeneca vakcinákat közvetlenül az oltópontokra szállítják. Újdonságként beszélt arról, hogy mivel több vakcina áll rendelkezésre, mint korábban, a praxisok méretét jobban figyelembe tudják venni a vakcinák elosztásakor.

Müller Cecília országos tisztifőorvos szokás szerint elismételte a reggel nyilvánossá vált friss járványügyi adatokat. Egyúttal sajnálattal vette tudomásul, hogy megdőlt a legalacsonyabb életkori rekord az elhunytaknál, mivel meghalt egy 16 éves fiatal (nem mondta, hogy fiúról vagy lányról van szó), akinek egy súlyos alapbetegsége is volt.

Az egyéni felelősséget hangsúlyozva megint kiemelte:

  1. „Akinek füle van, hallja meg a hívásunkat!”
  2. „Azokra hallgassanak, akik a bizonyított információkat adják tovább!
  3. „Mindekitől türelmet kérünk!

Ez utóbbi az ellenkezőjével is előfordult a tisztifőorvos beszédében, ugyanis azt is mondta: „Türelmetlenül várjuk, hogy az Európai Unió gyógyszerügynöksége elfogadja és hitelesítse a Johnson&Johnson készítményét, így már hat vakcina típust lehet beoltani Magyarországon is”.

Ezután több kedvező külföldi, zömmel nyugati egészségügyi tapasztalatról számolt be. Mindegyik idézett országban és vakcinatípusnál a korábban észlelthez képest jobb hatékonysági mutatókat rögzítettek az idős (főleg a 80 év feletti) korosztályoknál és rövidebb idő alatt mutatkozott az ellenanyag termelése, mint előzőleg mérték.

Kiss Róbert alezredes az elmúlt nap rendőri intézkedéseit ismertette. Eszerint összesen 100 személy ellen indítottak eljárást a maszkviselési szabályok megszegése miatt. 348 embert a kijárási tilalom be nem tartása miatt vontak felelősségre, köztük 3 főt a kutyasétáltatási előírások figyelmen kívül hagyása miatt. Beszámolója szerint Budapesten egy belvárosi étteremben tartott magánrendezvényen senki sem viselt maszkot, 21 fővel szemben intézkedtek, az éttermet hatósági vizsgálat alá vonták.   

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.