2018. augusztus 14. 10:47

Ha a tervek szerint megvalósul a leépítés, akkor 15-20 százalékos karcsúsítás jöhet.

A központi közigazgatásban, vagyis a minisztériumokban és a kapcsolódó intézményekben 15-20 százalékos leépítés várható a kormány bürokrácia-csökkentő intézkedéseinek eredményeként - közölte a mai Kormányinfón Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint döntés még nincs, de "becslése" szerint valamivel kevesebb mint 14 ezer állami alkalmazottból ennyi embert érinthet a karcsúsítás.

A cél a jobb minőségű, digitális alapú közszolgáltatás. Gulyás szerint olyan formában is megvalósulhat a létszám csökkentése, hogy a nyugdíjba vonuló kolléga helyére nem vesznek fel dolgozót. Vagyis nem csak elbocsátásokról van szó.

Gulyás bejelentette a leépítést a minisztériumokban Gulyás bejelentette a leépítést a minisztériumokban

Az átalakítás részeként az állami alkalmazottak magasabb bérre lesznek jogosultak - tette hozzá a miniszter. Korábbi tájékoztatóján már bejelentette, hogy várhatóan januártól a központi közigazgatásban áttérnek a bértömeg gazdálkodásra.

A SZEF már reagált is

A Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) elnöke, Földiák András a médiában megdöbbenésének adott hangot. A SZEF elnöke szerint ismét nem átgondolt, nem előkészített és nem egyeztetett bejelentésről van szó. A központi kormányzati tisztviselők 2019. január 1-re ígért béremelése kapcsán a Pénzügyminisztérium felelős vezetői 30 000 fős létszámról beszéltek, és a SZEF véleménye szerint is valóban ez a reális szám. Gulyás Gergely most az elbocsátandók (a 15-20 százalék) béréből ígér béremelést a megmaradottaknak, holott évek óta mindenki számára járó, központi költségvetésből biztosított béremelésre tettek többször ígéretet. Most „kiderül”, hogy a dolgozók egy része nem béremelést fog kapni 11 év után először, hanem felmondó levelet.

A teljes közszolgálat és ezen belül a központi közigazgatás szakszerű áttekintésére, a súlyos problémák tisztázására, a helyzet szakértőkkel és szakszervezetekkel történő közös értékelésére van szükség álláspontunk szerint  - és azt követően a gondok orvoslására, nem pedig megalapozatlan újabb és újabb számokkal való fenyegetésre. Az igényes elemzés azonban keresztülvihetetlen január 1-ig - írja közleményében Földiák András.