TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Ha a tervek szerint megvalósul a leépítés, akkor 15-20 százalékos karcsúsítás jöhet.

A központi közigazgatásban, vagyis a minisztériumokban és a kapcsolódó intézményekben 15-20 százalékos leépítés várható a kormány bürokrácia-csökkentő intézkedéseinek eredményeként - közölte a mai Kormányinfón Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint döntés még nincs, de "becslése" szerint valamivel kevesebb mint 14 ezer állami alkalmazottból ennyi embert érinthet a karcsúsítás.

A cél a jobb minőségű, digitális alapú közszolgáltatás. Gulyás szerint olyan formában is megvalósulhat a létszám csökkentése, hogy a nyugdíjba vonuló kolléga helyére nem vesznek fel dolgozót. Vagyis nem csak elbocsátásokról van szó.

Gulyás bejelentette a leépítést a minisztériumokban Gulyás bejelentette a leépítést a minisztériumokban

Az átalakítás részeként az állami alkalmazottak magasabb bérre lesznek jogosultak - tette hozzá a miniszter. Korábbi tájékoztatóján már bejelentette, hogy várhatóan januártól a központi közigazgatásban áttérnek a bértömeg gazdálkodásra.

A SZEF már reagált is

A Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) elnöke, Földiák András a médiában megdöbbenésének adott hangot. A SZEF elnöke szerint ismét nem átgondolt, nem előkészített és nem egyeztetett bejelentésről van szó. A központi kormányzati tisztviselők 2019. január 1-re ígért béremelése kapcsán a Pénzügyminisztérium felelős vezetői 30 000 fős létszámról beszéltek, és a SZEF véleménye szerint is valóban ez a reális szám. Gulyás Gergely most az elbocsátandók (a 15-20 százalék) béréből ígér béremelést a megmaradottaknak, holott évek óta mindenki számára járó, központi költségvetésből biztosított béremelésre tettek többször ígéretet. Most „kiderül”, hogy a dolgozók egy része nem béremelést fog kapni 11 év után először, hanem felmondó levelet.

A teljes közszolgálat és ezen belül a központi közigazgatás szakszerű áttekintésére, a súlyos problémák tisztázására, a helyzet szakértőkkel és szakszervezetekkel történő közös értékelésére van szükség álláspontunk szerint  - és azt követően a gondok orvoslására, nem pedig megalapozatlan újabb és újabb számokkal való fenyegetésre. Az igényes elemzés azonban keresztülvihetetlen január 1-ig - írja közleményében Földiák András. 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.