2018. augusztus 14. 10:47

Ha a tervek szerint megvalósul a leépítés, akkor 15-20 százalékos karcsúsítás jöhet.

A központi közigazgatásban, vagyis a minisztériumokban és a kapcsolódó intézményekben 15-20 százalékos leépítés várható a kormány bürokrácia-csökkentő intézkedéseinek eredményeként - közölte a mai Kormányinfón Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint döntés még nincs, de "becslése" szerint valamivel kevesebb mint 14 ezer állami alkalmazottból ennyi embert érinthet a karcsúsítás.

A cél a jobb minőségű, digitális alapú közszolgáltatás. Gulyás szerint olyan formában is megvalósulhat a létszám csökkentése, hogy a nyugdíjba vonuló kolléga helyére nem vesznek fel dolgozót. Vagyis nem csak elbocsátásokról van szó.

Gulyás bejelentette a leépítést a minisztériumokban Gulyás bejelentette a leépítést a minisztériumokban

Az átalakítás részeként az állami alkalmazottak magasabb bérre lesznek jogosultak - tette hozzá a miniszter. Korábbi tájékoztatóján már bejelentette, hogy várhatóan januártól a központi közigazgatásban áttérnek a bértömeg gazdálkodásra.

A SZEF már reagált is

A Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) elnöke, Földiák András a médiában megdöbbenésének adott hangot. A SZEF elnöke szerint ismét nem átgondolt, nem előkészített és nem egyeztetett bejelentésről van szó. A központi kormányzati tisztviselők 2019. január 1-re ígért béremelése kapcsán a Pénzügyminisztérium felelős vezetői 30 000 fős létszámról beszéltek, és a SZEF véleménye szerint is valóban ez a reális szám. Gulyás Gergely most az elbocsátandók (a 15-20 százalék) béréből ígér béremelést a megmaradottaknak, holott évek óta mindenki számára járó, központi költségvetésből biztosított béremelésre tettek többször ígéretet. Most „kiderül”, hogy a dolgozók egy része nem béremelést fog kapni 11 év után először, hanem felmondó levelet.

A teljes közszolgálat és ezen belül a központi közigazgatás szakszerű áttekintésére, a súlyos problémák tisztázására, a helyzet szakértőkkel és szakszervezetekkel történő közös értékelésére van szükség álláspontunk szerint  - és azt követően a gondok orvoslására, nem pedig megalapozatlan újabb és újabb számokkal való fenyegetésre. Az igényes elemzés azonban keresztülvihetetlen január 1-ig - írja közleményében Földiák András. 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.