Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Székely Sarolta Székely Sarolta

A kormány ezelőtt döntött úgy, hogy valamennyi újraindítással kapcsolatos döntést a beoltottak számához fog kötni. A Miniszterelnökséget vezető miniszter tájékoztatása szerint néhány napon belül elérkezhetünk a következő mérföldkőhöz. 

A járványügyi szabályok és korlátozások szerdai módosítása több szempontból is indokolt volt - fejtette ki Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón. A kijárási korlátozás módosítására és kitolására részben a tavaszi időszak miatt volt indokolt, részben pedig azért volt indokolt, mert az üzlethelyiségek területalapú korlátozása miatt azoknak hosszabb nyitvatartási időt kellett biztosítani. 

A miniszter szerint tekintve, hogy március 8-a óta a beoltottak számát 2,5-szeresére sikerült növelni, még áprilisban reményeik szerint 4 millió fölé emelkedik ez a szám. 

Az újraindítás következő lépéseiről 3 millió beoltottnál fog dönteni a kormány - közölte Gulyás Gergely. Hozzátette: ez várakozásaik szerint 5-6 napon belül lehetséges lesz. 

Fotó: MTIFotó: MTI

Későbbi újságírói kérdésre elárulta: a fertőzöttségi számok alapján túl lehetünk a harmadik hullám csúcsán. Korábbi kijelentését is megerősítette, miszerint 

áprilisban a teraszokra már ki lehet majd ülni, főleg ha az oltási program így halad tovább. 

Az újranyitással és a foci-eb-vel, a sportrendezvényekkel kapcsolatos újságírói kérdésre árulta el Gulyás Gergely, hogy sportrendezvényeket biztos, hogy csak védettségi igazolvánnyal lehet majd látogatni, ez igaz lesz a júniusi foci-eb-re is. De a miniszter szerint addigra Magyarország már abban a helyzetben lesz, hogy mindenki be lesz oltva és a járvány már mögöttünk lesz. 

Pedagógusok oltása

A pedagógusok oltásával és az április 19-i iskolanyitással kapcsolatban arról tájékoztatott, hogy az külön nekik szóló oltási programon kívül korábban 34 ezer tanár kapott oltást, a programon belül pedig már 66 ezer. Bár a sajtóban sorra jelennek meg az iskolák nyitásának elhalasztásáról szóló hírek a nem megfelelő védettség kialakulására hivatkozva, a miniszter nem ért ezzel a halasztással egyet. 

Tanulmányok alapján ugyanis a Pfizer első oltása után 80 százalékos védettség alakul ki, amit a második tovább növel valamennyivel. Ezért arra kéri a kormány a pedagógusokat, hogy legyenek tekintettel a szülőkre, akiknek rendkívüli megterhelést jelent az iskolák zárva tartása. 

AstraZeneca-ügy

Gulyás Gergely szerint tegnap az Európai Gyógyszerügynökség világos döntést hozott az AstraZeneca-vakcinát illetően. Ez a döntés megfelel a magyar hatóságok állásponjtának is, mely szerint a vakcina megbízható és megfelelő védettséget ad. Az Egyesült Királyságban is már több mint 18 millió embert oltottak be a vakcinával, és a magyar hatóságok mérései alapján is megfelelő védettséget ad a vakcina. 

A miniszter szerint sokkal inkább a gyógyszergyárak közötti konfliktusok sajtóban történő megjelenésére van szó, aminek senkinek sem szabad felülnie - mondta. Majd ismét nyomatékosította: csak megbízható és hatékony vakcinákat adnak be Magyarországon és a legbiztosabb, ha a magyar hatóságokra hallgat mindenki. 

Minden jogosult megkapja áprilisra a bértámogatást

Az újranyitás ellenére a kormány úgy látja jónak, ha teljes április hónapra megkapják az arra jogosultak a bértámogatást, hiába bizonyos üzletek és szolgáltatások köre megnyithatott április 7-ével. A szállodáknak és a vendéglátósoknak is jár a támogatás a nyitásig. 

Az igénylésekkel és utalásokkal kapcsolatban arról tájékoztatott a miniszter, hogy eddig 69 milliárd forintot igényeltek az érintettek, ebből 66,5 milliárd forintot ítéltek meg a kormányhivatalok, amiből majdnem 60 milliárd forintot kaptak meg a vállalkozások. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.