3p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A miniszter szerint nincs egységes EU-s szabályozás a vakcinaigazolványról - a kormányinfón a szigorítások mellett az EPP-frakcióból történő kilépésről és az egészségügyi szolgálati jogviszonyról is volt szó.

A mai Kormányinfón a járványhelyzeten túl más témák is szóba kerültek, igaz, csak röviden, tekintettel arra, hogy Gulyás Gergely miniszternek vissza kellett térnie a még tartó kormányülésre.

Az egészségügyi szolgálati jogviszony körül kialakult vitákat azzal zárta le a miniszter, hogy az egészségügyi dolgozók szinte egyhangúlag fogadták el a szerződést, 96,3 százalékuk aláírta a dokumentumot. Szerinte ez az mutatja, hogy minden feltétel adott ahhoz, hogy új körülmények és lényegesen megemelt fizetések mellett az ápolók ebben a nehéz helyzetben is szolgálatot teljesítsenek

 Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter egy korábbi Kormányinfón. Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter egy korábbi Kormányinfón. Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely

Ezt követően a vakcinaigazolvánnyal kapcsolatos kérdésekre - miért nem lesz feltüntetve azon a vakcina típusa, és lehet-e majd így külföldre utazni ezzel az igazolvánnyal - reagált. Gulyás szerint az Európai Uniónak nincs pillanatnyilag egységes szabályozása. Szándékok, elképzelések léteznek, de egységes irányelv még nincs. A miniszter szerint érdemes figyelembe venni a német kancellár, Angela Merkel álláspontját, aki szerint "a nemzeti hatóságokna kell kiálltaniuk az oltási igazolványokat, és ezt aztán Európában mindenhol el kell fogadni".

Jelezte, hogy "viszonossági alapon minden államnak el kell majd fogadnia a másik állam kártyáját". Ha ezt valamelyik ország velünk szemben nem tenné meg, akkor Magyarország sem fogja elfogadni annak az országnak az igazolványát - tette egyértelművé.

A harmadik téma pedig a Fidesz kilépése volt az Európai Néppárt parlamenti frakciójából. Gulyás erről úgy fogalmazott, hogy a néppárti frakció teljesen lényegtelen alapszabály-módosításokkal foglalkozik akkor, amikor a járványhelyzet állítja komoly kihívás elé az államokat. Szerinte "ez önmagában is mutatja egy pártnak az éretlenségét", s különösen sérelmes, ha ezt egy ország ellen hozzák meg. Gulyás értékelése szerint a magyar kormány a hagyományos néppárti értékeket képviseli, és ezt várták volna el a Néppárttól is, például a migrációval kapcsolatban.

A pártnak egyelőre még a tagjai vagyunk, de a frakcióból kiléptünk - közölte, hozzátéve, hogy ez a jövőre nézvést irányt mutat. Végül hangsúlyozta, hogy a Fidesz néppárti tagsága melletti érv volt a jó magyar-német kapcsolat, amelynek megőrzésére van esély a jövőben is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!