<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Az ukrán elnök a belorusz emberektől kért szolidaritást. Döbbenetes mennyiségű bűncselekményről kapott adatokat az ENSZ emberi jogi szervezete. Hétfő reggeli háborús összefoglaló.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a fehéroroszokhoz intézett videóbeszédében arra buzdította a szomszédos ország polgárait, hogy legyenek szolidárisak Ukrajnával. „Az orosz vezetés az ukrán-orosz háborúba akar titeket beleráncigálni, mert nem törődik az életekkel. De ti nem vagytok rabszolgák, és magatok dönthettek a sorsotokról” – mondta Zelenszkij.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Bucsában. Fotó: DepositphotosVolodimir Zelenszkij ukrán elnök Bucsában. Fotó: Depositphotos

Az ENSZ Ukrajnában tevékenykedő emberi jogi részlege vasárnap közölte, hogy Oroszország februári Ukrajna elleni inváziója óta „több száz vádról kapott értesítést. Ezek között gyakorlatilag minden szerepel, a gyilkosságoktól kezdve a kínzásokon át a rossz bánásmódig, beleértve a konfliktusokhoz kapcsolódó szexuális erőszakot is.

Az ukrán erők megtámadtak egy krími olaj- és gázipari vállalat tulajdonában lévő fúróplatformot a Fekete-tengeren – idézte az orosz Tass hírügynökség a helyi tisztségviselőket vasárnap. Ez egy héten belül a második ilyen csapás. A platformot a Csernomorneftegaz üzemelteti, amelyet oroszok által támogatott tisztviselők foglaltak le Ukrajna nemzeti gázszolgáltatójától, a Naftogaztól a félsziget 2014-es annektálását követően.

Kanada vasárnap két hadihajót telepített a Balti-tengerre és az Atlanti-óceán északi részére, csatlakozva a térségben már ott tartózkodó fregattokhoz, hogy megerősítsék a NATO keleti szárnyát, válaszul Oroszország ukrajnai inváziójára. A kanadai haditengerészet közleménye szerint a Kingston és a Summerside négy hónapig bevetésre készen fog ott állomásozni.

Franciaország lett a legutóbbi ország, amely az ukrajnai háború miatt újragondolta energetikai lehetőségeit, és vasárnap bejelentette, hogy egy nemrég bezárt széntüzelésű erőmű újranyitását tervezi. Az energiaátállási minisztérium azt közölte, hogy fontolóra veszi a kelet-franciaországi Saint-Avold-i erőmű újbóli megnyitását ezen a télen, „tekintettel az ukrajnai helyzetre” és annak az energiapiacokra gyakorolt hatásaira.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.