Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Baka F. Zoltán Baka F. Zoltán

Az uniós légiiparban nagyon félnek az óraátállítási mechanizmus eltörlésétől.

Embere válogatja, ki hogyan éli meg az óraátállítást. E cikk szerzője mindig úgy volt vele, hogy a nyári időszámítás indulásával végre hosszabbodnak a nappalok, a télivel meg egy órával tovább tart az óraigazítás hétvégéje, amikor több idő jut mindenre, leginkább az alvásra.

 

A magyarok többsége a nyári időszámítás mellett szavaz (Fotó: depositphotos)A magyarok többsége a nyári időszámítás mellett szavaz (Fotó: depositphotos)

Mások azonban ennél jóval nehezebben küzdenek meg ezzel a helyzettel. Külön szakirodalma van az eltérő időszámításra visszavezethető mentális panaszok diagnosztizálásának, kezelésének. Mindössze egy óra elcsúsztatásáról van szó, mégis, sok embernek felborul emiatt a bioritmusa: jobb esetben átmeneti időre elvesztik az időérzéküket, rosszabb esetben „kiesnek a világból”, dezorientáltak lesznek, ami adott esetben szakorvos segítségét igényelheti.

Az óraátállítás ötlete egyébként egészen messze, a XVIII. században gyökeredzik. Az Egyesült Államok egyik legendás alakjához, Benjamin Franklinhez kötik a felvetést. A világ eredetileg a téli időszámítás szerint élte az életét, de annak érdekében, hogy az év egy részében több legyen napos órák száma - mert így kevesebb energiát kell használni a világításra - hiszen egy órával később sötétedik, ami akkoriban lényeges szempont volt, nem mellékesen pedig több munkarórát lehet fordítani a termelésre - kitalálták a nyári időszámítást. Az már korunk vívmánya, hogy a többlet napos időt főleg a szabadidős tevékenységekre lehet felhasználni (bár legújabb korunkban ez a vívmány is megkérdőjeleződik).

A nyári időszámítás hivatalos bevezetésére az I. világháború alatt került sor, melyben nekünk is vezető szerep jutott: abban élen járt az Osztrák-Magyar Monarchia (a Német Császárság mellett). De az elsők közé sorolják még az Egyesült Királyságot és az Amerikai Egyesült Államokat is.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.