TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Idén nem lesz nyugdíjkötvény.

Budapestiek viszik leginkább a szuperkötvényt

Egy éve vezették be a MÁP Plusz államkötvényt a lakossági piacot megcélozva, ennek apropóján tartott ma tájékoztatót a Pénzügyminisztérium. Varga Mihály tárcavezető sikeresnek nevezte a terméket, amely a koronavírus ellenére is jól teljesít, pár hetes megingást követően ismét felfutóban van az értékesítés.

A lakosság jelenleg 4407 milliárd forintot fialtat MÁP Pluszban. Kérdésünkre a miniszter közölte, hogy nem terveznek változtatni  a kötvény kondícióin, ezt ugyanis nem indokolják az inflációs folyamatok (a kötvény az 5 éves futamideje alatt évente átlagosan közel 5 százalékos kamatot biztosít, ebből a futamidő elején 3,5-4 százalék realizálható, miközben a kormány idénre 2,8 százalékos inflációt vár). A forgalmazásban viszont lesz változás, újabb kincstári fiókok nyitását tervezi a PM.

Varga Mihály pénzügyminiszter. Fotó: MTI/Kovács Tamás Varga Mihály pénzügyminiszter. Fotó: MTI/Kovács Tamás

A papírt elsősorban a fővárosiak veszik, egy budapesti lakosra 700 ezer forintnyi MÁP Plusz jut. A sorban Veszprém megye következik, az itteni lakosokra fejenként 380 ezer forint jut.

A miniszter szerint változatlanul teljesíthető a cél, hogy 2023-ra 11 ezer milliárd forintra emelkedjen a lakossági állampapír-állomány. Hamarabb is teljesülhetett volna a terv, ha nincs a koronavírus okozta gazdasági válság. Jelenleg 8241 milliárd forint lakossági megtakarítás van állampapírokban.

Devizakötvényből kevesebbet adunk el - nagyon vitték az első magyar zöldkötvényt

Elmondta továbbá, hogy idén 4 milliárd euró értékben akar a kormány devizakötvények útján finanszírozási forrást bevonni (az év eleji terv 1 milliárd volt), ebből két részletben összesen 3,5 milliárdot már bevontak. A maradék 0,5 milliárdra egyelőre nem terveznek kibocsátást, azt nem tartják szükségesnek.

Az első magyar zöld kötvénnyel 1,5 milliárd eurót szívtak fel a piacról, ahol akkora volt a kereslet, hogy az eredeti tervet megemelték 0,3 milliárd euróval. Érdeklődésünkre a miniszter elmondta, hogy a vevők főleg az angolszász országokból - USA, Nagy-Britannia, Írország - származtak, de jöttek vásárlók Franciaországból, Németországból és Ázsiából is. A német vevők jelenlétét azert tartja különösen fontosnak Varga Mihály, mert ugyanaznap a Deutsche Bank is piacra lépett saját zöld kötvényével 500 millió euró értékben, de így is sikerült felkelteni a német befektetők érdeklődését a magyar papír iránt.

Nem lesz idén nyugdíjkötvény - és GDP-növekedés sem

A nyugdíjkötvénnyel kapcsolatban elhangzott, hogy bár idénre tervezték a kibocsátását, de jelenleg ez nem időszerű, erre 2020-ban nem kerül sor.

Szintén kérdésünkre, hogy elképzelhetőnek tartja-e idén a magyar gazdaság bármilyen mértékű növekedését (a Magyar Nemzeti Bank még mindig pluszos GDP-vel számol), azt mondta, hogy a kormány továbbra is 3 százalékos visszaeséssel tervez, amit jövőre 4,8 százalékos növekedés követ. Ebben akkor lehet változás, ha idén ősszel a járvány újabb hulláma éri el Magyarországot (amire a legtöbb virológus számít): ebben az esetben 2020-ban még nagyobb visszaesés jöhet, viszont jövőre gyorsabb, 5 százalék feletti lehet a felpattanás. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 253 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 355 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 643 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.