Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Baka F. Zoltán Baka F. Zoltán

Idén nem lesz nyugdíjkötvény.

Budapestiek viszik leginkább a szuperkötvényt

Egy éve vezették be a MÁP Plusz államkötvényt a lakossági piacot megcélozva, ennek apropóján tartott ma tájékoztatót a Pénzügyminisztérium. Varga Mihály tárcavezető sikeresnek nevezte a terméket, amely a koronavírus ellenére is jól teljesít, pár hetes megingást követően ismét felfutóban van az értékesítés.

A lakosság jelenleg 4407 milliárd forintot fialtat MÁP Pluszban. Kérdésünkre a miniszter közölte, hogy nem terveznek változtatni  a kötvény kondícióin, ezt ugyanis nem indokolják az inflációs folyamatok (a kötvény az 5 éves futamideje alatt évente átlagosan közel 5 százalékos kamatot biztosít, ebből a futamidő elején 3,5-4 százalék realizálható, miközben a kormány idénre 2,8 százalékos inflációt vár). A forgalmazásban viszont lesz változás, újabb kincstári fiókok nyitását tervezi a PM.

Varga Mihály pénzügyminiszter. Fotó: MTI/Kovács Tamás
Varga Mihály pénzügyminiszter. Fotó: MTI/Kovács Tamás

A papírt elsősorban a fővárosiak veszik, egy budapesti lakosra 700 ezer forintnyi MÁP Plusz jut. A sorban Veszprém megye következik, az itteni lakosokra fejenként 380 ezer forint jut.

A miniszter szerint változatlanul teljesíthető a cél, hogy 2023-ra 11 ezer milliárd forintra emelkedjen a lakossági állampapír-állomány. Hamarabb is teljesülhetett volna a terv, ha nincs a koronavírus okozta gazdasági válság. Jelenleg 8241 milliárd forint lakossági megtakarítás van állampapírokban.

Devizakötvényből kevesebbet adunk el - nagyon vitték az első magyar zöldkötvényt

Elmondta továbbá, hogy idén 4 milliárd euró értékben akar a kormány devizakötvények útján finanszírozási forrást bevonni (az év eleji terv 1 milliárd volt), ebből két részletben összesen 3,5 milliárdot már bevontak. A maradék 0,5 milliárdra egyelőre nem terveznek kibocsátást, azt nem tartják szükségesnek.

Az első magyar zöld kötvénnyel 1,5 milliárd eurót szívtak fel a piacról, ahol akkora volt a kereslet, hogy az eredeti tervet megemelték 0,3 milliárd euróval. Érdeklődésünkre a miniszter elmondta, hogy a vevők főleg az angolszász országokból - USA, Nagy-Britannia, Írország - származtak, de jöttek vásárlók Franciaországból, Németországból és Ázsiából is. A német vevők jelenlétét azert tartja különösen fontosnak Varga Mihály, mert ugyanaznap a Deutsche Bank is piacra lépett saját zöld kötvényével 500 millió euró értékben, de így is sikerült felkelteni a német befektetők érdeklődését a magyar papír iránt.

Nem lesz idén nyugdíjkötvény - és GDP-növekedés sem

A nyugdíjkötvénnyel kapcsolatban elhangzott, hogy bár idénre tervezték a kibocsátását, de jelenleg ez nem időszerű, erre 2020-ban nem kerül sor.

Szintén kérdésünkre, hogy elképzelhetőnek tartja-e idén a magyar gazdaság bármilyen mértékű növekedését (a Magyar Nemzeti Bank még mindig pluszos GDP-vel számol), azt mondta, hogy a kormány továbbra is 3 százalékos visszaeséssel tervez, amit jövőre 4,8 százalékos növekedés követ. Ebben akkor lehet változás, ha idén ősszel a járvány újabb hulláma éri el Magyarországot (amire a legtöbb virológus számít): ebben az esetben 2020-ban még nagyobb visszaesés jöhet, viszont jövőre gyorsabb, 5 százalék feletti lehet a felpattanás. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 253 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 355 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 643 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.