<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Állítólag mammográfiás szűrőbuszok állnak kihasználatlanul egy BVK-telepen, mindez nem kevés pénzért.

Legalábbis ezt írja Hadházy Ákos legfrissebb Facebook-posztjában, aki fefedezte, hogy Müller Cecíliáék egy óbudai BKV telep eldugott sarkában tárolják a méregdrágán vásárolt mammográfiás (emlődaganatot szűrő) buszokat.

Összesen 1,75 milliárd forintért vásárolták őket, de információi szerint 2019 óta egyetlen vizsgálatot sem végeztek bennük. Ezt támasztja alá, hogy sem a tizenhét milliárdos összköltségvetésű EU-s projekt honlapján, sem a neten nincs nyoma egyetlen vizsgálatnak sem.

Hadházy Ákos a parkolópályára tett mammográfiás buszokkal. Fotó: Facebook/Hadházy ÁkosHadházy Ákos a parkolópályára tett mammográfiás buszokkal. Fotó: Facebook/Hadházy Ákos

Hadházy szerint a hűtlen kezelés gyanúját veti fel az az értesülés is, hogy a buszok egyszerűen műszakilag alkalmatlanok arra, amire kitalálták őket. Ráadásul informátora szerint ezt már a prototípus leszállításakor tudni lehetett- ennek ellenére Müllerék átvették a további kilenc buszt és szépen letárolták őket egy eldugott helyen a város szélén.

Az EU-s támogatások alapvető szabálya a “fenntartási kötelezettség” - magyarázza a politikus. Azaz ha valamit vesznek a támogatásból, azt használni is kell-ellenkező esetben vissza kell fizetni a pénzt. Ebben az esetben is ez lesz a helyzet.

A programban egyébként másik egymilliárdból vettek még 10 másik szűrőbuszt, de azok nem alkalmasak emlőszűrésre, hanem “sima” mobil rendelőként működnek. Ezekről van néhány kép a honlapon és időpontokat is látunk, hogy néhány faluban meg fognak jelenni (eddig alkalmakként oltóbuszként működtek). Ezek inkább propaganda célokat szolgálnak, hiszen természetesen nem fogja pótolni a háziorvos hiányát, ha sokévente egyszer megjelenik egy faluban egy ilyen busz vérnyomást mérni.

A mammográfiás buszoknak azonban még értelme is lehetne, ha működnének (és lenne rájuk szakszemélyzet- de persze még a fix állomásokra is alig van).

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.