2p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Állítólag mammográfiás szűrőbuszok állnak kihasználatlanul egy BVK-telepen, mindez nem kevés pénzért.

Legalábbis ezt írja Hadházy Ákos legfrissebb Facebook-posztjában, aki fefedezte, hogy Müller Cecíliáék egy óbudai BKV telep eldugott sarkában tárolják a méregdrágán vásárolt mammográfiás (emlődaganatot szűrő) buszokat.

Összesen 1,75 milliárd forintért vásárolták őket, de információi szerint 2019 óta egyetlen vizsgálatot sem végeztek bennük. Ezt támasztja alá, hogy sem a tizenhét milliárdos összköltségvetésű EU-s projekt honlapján, sem a neten nincs nyoma egyetlen vizsgálatnak sem.

Hadházy Ákos a parkolópályára tett mammográfiás buszokkal. Fotó: Facebook/Hadházy Ákos
Hadházy Ákos a parkolópályára tett mammográfiás buszokkal. Fotó: Facebook/Hadházy Ákos

Hadházy szerint a hűtlen kezelés gyanúját veti fel az az értesülés is, hogy a buszok egyszerűen műszakilag alkalmatlanok arra, amire kitalálták őket. Ráadásul informátora szerint ezt már a prototípus leszállításakor tudni lehetett- ennek ellenére Müllerék átvették a további kilenc buszt és szépen letárolták őket egy eldugott helyen a város szélén.

Az EU-s támogatások alapvető szabálya a “fenntartási kötelezettség” - magyarázza a politikus. Azaz ha valamit vesznek a támogatásból, azt használni is kell-ellenkező esetben vissza kell fizetni a pénzt. Ebben az esetben is ez lesz a helyzet.

A programban egyébként másik egymilliárdból vettek még 10 másik szűrőbuszt, de azok nem alkalmasak emlőszűrésre, hanem “sima” mobil rendelőként működnek. Ezekről van néhány kép a honlapon és időpontokat is látunk, hogy néhány faluban meg fognak jelenni (eddig alkalmakként oltóbuszként működtek). Ezek inkább propaganda célokat szolgálnak, hiszen természetesen nem fogja pótolni a háziorvos hiányát, ha sokévente egyszer megjelenik egy faluban egy ilyen busz vérnyomást mérni.

A mammográfiás buszoknak azonban még értelme is lehetne, ha működnének (és lenne rájuk szakszemélyzet- de persze még a fix állomásokra is alig van).

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!