2p

Míg a brit kormány 11 ezer, addig a magyar kormány 16 ezer gépet szerzett be - túlárazva.

Miután komoly aggályok merültek fel a kormány által is vásárolt Shangrila 510S lélegztetőgépek kapcsán, a DK átnézte a Brit Nemzeti Számvevőszék jelentését. Ebből kiderült, hogy a brit kormány 2020 márciusában 750 darab ilyen lélegeztetőgépet vásárolt 2880 fontos (körülbelül 1,3 millió forint) darabáron - közölte a DK. 

Mint írták, miután bebizonyosodott, hogy a lélegeztetőgépek intenzív osztályon fekvő betegek ellátására alkalmatlanok, a brit kormány lemondta a következő megrendelést és a már megvásárolt gépeket sem állította használatba. 

Bár a vásárlás pillanatában a brit Egészségügyi és Szociális Minisztérium tisztában volt vele, hogy ezek a gépek mentőautós használatra készültek, az NHS-sel egyeztetve (ottani Nemzeti Egészségügyi Szolgálat) úgy döntöttek, hogy a gép mégis hasznos lehet az intenzív osztályokon.

Túlárazott gépek (Fotó: depositphotos)
Túlárazott gépek (Fotó: depositphotos)

Néhány héttel később azonban egyre több orvos és szakértő nevezte alkalmatlannak a gépet az első tesztelés után. Ezért a minisztérium úgy döntött, hogy a folyamatban lévő, további 1250 darab ugyanilyen típusú gép megrendelését törli, és a megvásárolt gépeket sem helyezi napi használatba. 

Ezzel szemben az Orbán-kormány 2020 áprilisában 6258 kínai, köztük Shangrila 510 S gépet vásárolt, összesen 178 milliárd forintért, azaz egy gépért 21-szer többet fizettünk, mint a brit kormány.

A közel 70 milliós lakosságú Egyesült Királyság összesen 11 ezer lélegeztetőgépet vett 2020 őszéig, átszámítva 122 milliárd forintért. Magyarország ebben az időszakban 16 ezer gépet vett, összesen 300 milliárd forintért (UK: 11 millió 90 ezer forintos darabár, HUN: 18 millió 750 ezres darabár) 

A DK a birtokába jutott dokumentumok alapján több írásbeli kérdést is benyújtott. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!