6p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Tavaly szeptember első napján döntött úgy a tulajdonos, hogy végelszámolással megszünteti a kormány lélegeztetőgép-bizniszén hatalmasat kaszáló társaságot. Pedig látszólag a gazdasági teljesítmény ezt egyáltalán nem indokolta volna. Még 2021-ben sem. 

A kormány a koronavírus 2020. márciusi hazai megjelenését követően a külföldi aggasztó példákat látva rövid időn belül felismerte, hogy a magyar lélegeztetőgépek mennyisége vajmi kevés lehet akkor, ha Magyarországon is bedurvulna a járvány. Ezért úgy döntött, minden eshetőségre felkészíti a magyar egészségügyet, és mintegy 16 ezer lélegeztetőgépet szerzett be. Igaz, ezek egy részét elajándékozta, a nagyobb része pedig raktárakban porosodik. A legkritikusabb időszakban sem volt szükség 1600-nál több lélegeztetőgépre. Mindenesetre a beszerzést a gépek típusa, azok ára és indokoltsága miatt számos kritika éri, ennek ellenére több cég is nagyon jól járt azzal, hogy részt vehettek a kormányzati beszerzésben. 

A cégek listáját és a szerződések értékét a 444.hu kérte ki korábban a Külügyminisztériumtól. Innen tudható, hogy a biznisz legnagyobb nyertese a Fourcardinal Tanácsadó Kft. volt, mely 17 milliárd forintos megbízást kapott mintegy 1000 gép beszerzésére. Vagyis gépenként 17 millió forintos üzletet kötött. 

Lapunk számolt be elsőként a társaság 2020-as évéről, melyre nem lehetett panasz, a tulajdonosok 15,4 milliárd forint osztalékot tudtak kivenni a cégből, ennek zöme Nagy Beatrixhoz került. Ő birtokolta ugyanis a törzstőke 90 százalékát, a maradék 10 százalék a Silk Road Fund Zrt.-é volt. Egészen tavaly augusztus 26-áig, akkor ugyanis a zrt. kiszállt a cégből.

Néhány nappal azután, szeptember 1-jén az immár egyedüli tulajdonos úgy döntött, végelszámolással, jogutód nélkül megszünteti a társaságot. Nemrég pedig a cég 2021-es évének beszámolója is megjelent az Igazságügyi Minisztérium honlapján. 

A dokumentum szerint 2021 augusztus végéig nem lehetett panasz a cég számaira. Az előző évi 49,5 milliárd forint után 43,2 milliárd forint árbevétel folyt be a társaság kasszájába, ami gyakorlatilag (160 ezer forintot leszámítva) teljes egészében termékértékesítésből származott. Az kicsit kellemetlenebbé teszi a helyzetet, hogy a csökkenő bevétellel párhuzamosan megnőttek a kiadások. Anyagjellegűként 31,9 milliárd után 40,5 milliárdot számoltak el, melynek döntő része az eladott áruk beszerzési értéke soron keletkezett. 

Mivel hétről öt főre csökkent a cégnél alkalmazottak száma, a személyi jellegű ráfordításokon valamennyit lehetett spórolni: 78,7 millió után 31,5 milliót könyveltek el. A bérköltségből levezetve így azt kapjuk, hogy a cégnél tavaly az átlagos havi bruttó bér majdnem 670 ezer forint lehetett. 

Mindezekek a változások azonban nem veszélyeztették a Fourcardinal nyereségességét, igaz, annak mértéke jóval alacsonyabb lett a 2020-asnál. Az akkori 17 milliárd után 2,2 milliárdot tüntettek fel az üzemi eredmény soron. Ezt némiképp növelni tudta a pénzügyi műveleteken elért 213 milliós profit. Az összeg szinte megegyezik az adófizetési kötelezettséggel (222 millió forint), így végeredményben a korábbi 15,9 milliárd forint után 2,2 milliárdos profitot realizált a cég. 

Az már a közgyűlési jegyzőkönyvből derül ki, hogy a tulajdonos, Nagy Beatrix úgy döntött, az eredménytartalékot is igénybevéve 2,8 milliárd forint osztalékot fizet ki magának. Csak emlékeztetőül érdemes megjegyezni, a 2020-as év után 13,8 milliárd osztalékhoz jutott Nagy. 

Jó üzlet volt egyeseknek. Fotó: deposiphotos
Jó üzlet volt egyeseknek. Fotó: deposiphotos

Nagy Beatrixról azt tudható, hogy ő a Fourcardinal első ügyvezetőjének, Szegi Ildikónak a lánya. Szegi Ildikót Rahói Zsuzsanna "egyik bejáratott civil kapcsolataként" említette korábban a VálaszOnline, Rahói pedig nem más, mint Orbán Viktor főtanácsadója, aki a jelentősebb külföldi tárgyalásokon rendre a kormánydelegáció tagja. Szegi Ildikónak egyébként van egy fia is, Nagy Hunor Szilárd, aki nevéhez az a Szegi Medical Center Kft. kötődik, amellyel szintén szerződött a külügyi tárca lélegeztetőgépek beszerzésére. A szerződés értéke 400 millió forint volt. 

A tulajdonosnak is tartozott a Fourcardinal

A cég megszüntetésének szeptember elsejei elhatározása után szűk 2,5 hónap kellett, hogy a végelszámoló végezzen a feladataival és elkészítse a vagyonfelosztási javaslatát - ennek keltezése december 14-i. Ebből több érdekesség is kiderült: 

  • a cég eszközei között volt 15,8 millió forintnyi pénz a bankszámlán, 
  • az adóhatósággal szemben 72,1 milliós követelés szerepelt az eszközök között. 
  • 23,6 millió forintnyi tartozása is volt a cégnek a NAV-val szemben, emellett 2,3 milliós nettóbér-kifizetési elmaradást rögzített a végelszámoló,
  • a tulajdonos felé pedig kicsivel több mint 47 millió forint tartozása volt a társaságnak. 

A végelszámoló a követelések és a kötelezettségek ismeretében megállapította, hogy az alapító - vagyis Nagy Beatrix - részére összesen 14,97 millió forintot kell majd visszafizetni, melyből 3 millió forint a jegyzett tőke összege. 

A végelszámoló a dokumentum szerint azt javasolta, hogy az alapítónak ezt az összeget a társaság törlését bejegyző végzés kézhezvétele után 30 napon belül kell kifizetni. 

Erre azonban a jelek szerint várnia kell még Nagy Beatrixnak, mivel a cégbírósági dokumentumok alapján elhúzódott az eljárás. Idén március 23-án ugyanis a NAV arról tájékoztatta a cégbíróságot, hogy törlési akadály merült fel. Ez az állapot majd' egy hónapig, április 22-ig állt fenn, vagyis bármikor sor kerülhet most már a cég törlésére és egy hónapon belül a közel 15 millió forinthoz is hozzájuthat a tulajdonos. 

Bár Nagy Beatrix Fourcardinal Tanácsadó Kft.-je hamarosan a múlté lesz, maradt két érdekeltsége - mindkettő idén január közepén került a birtokába. Az egyik a Fourcardinal Ingatlan Kft., mely saját tulajdonú ingatlan adásvételével foglalkozik főtevékenységként. A másik társaság a nem túl nagy múltra visszatekintő Fourcardinal IMPEX Kft., melyet 2020 májusában hoztak létre. Főtevékenysége vegyestermékkörű nagykereskedelem. Mindkét cég tulajdonosa a végelszámolás alatt álló Fourcardinal Tanácsadó Kft.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!