<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Litvániát fenyegeti Oroszország, állítólag hamarosan megkezdődik az orosz tömeges mozgósítás, a Fekete-tengeren egy olajfúrótoronyhoz közel lángol a tűz, háborús bűnökkel foglalkozó csoportot állítanak fel Kijevben. Ez is történt az elmúlt órákban a háborúban.

 • Az ukrán hadsereg közölte, hogy légicsapásokat hajtott végre a Kígyó-szigetnek is nevezett Zminyi-szigeten, „jelentős veszteségeket” okozva az orosz erőknek. 

 • Ukrajna védőinek katonai helyzete a kelet-Donbászban roppant nehéz – közölték tisztviselők. A feltételezések szerint 568 polgári lakos rejtőzik a szeverodonyecki Azot vegyi üzemben, miközben felerősödtek az orosz támadások. Szerhij Haidai, a luhanszki régió kormányzója elmondta, hogy Liszicsanszkot „tömegesen ágyúzzák”.

 • Oleh Szinegubov, a régió kormányzója szerint legalább 15 civil meghalt kedden az ukrajnai Harkivban lezajlott lövöldözés következtében.

Humanitárius segélyre várakoznak emberek orosz tüzérségi támadásban megrongálódott lakóépületek mellett a Kijev közelében lévő Borodjankában 2022. június 21-én. Fotó: MTI/EPA
Humanitárius segélyre várakoznak emberek orosz tüzérségi támadásban megrongálódott lakóépületek mellett a Kijev közelében lévő Borodjankában 2022. június 21-én. Fotó: MTI/EPA

 • Nyugati tisztviselők szerint hamarosan megkezdődik a tömeges mozgósítás Oroszországban, és a Kreml szegényebb régiókban toboroz embereket, hogy Ukrajnában harcoljanak. A tisztviselők azt is elmondták, hogy több pletyka is kering Vlagyimir Putyin egészségi állapotáról, és azt találgatják, ki válthatja majd őt. 

 • Egy oroszbarát tisztviselő szerint egy olajkúthoz közelít az a tűz, amely azután tört ki, hogy az ukrán erők állítólag olajfúrótornyokat támadtak meg a Fekete-tengeren a Krím partjainál. Az annektált Krím oroszok által támogatott vezetője, Szergej Akszjonov Kijevet tette felelőssé a támadásért.

 • Oroszország azt követeli Litvániától, hogy haladéktalanul szüntesse meg az EU szankciós listáján szereplő áruk tranzitjának tilalmát a területén keresztül az oroszországi kalinyingrádi exklávé felé. Nyikolaj Patrusev, az Orosz Föderáció Biztonsági Tanácsának titkára szerint a tilalomnak komoly következményei lesznek Litvánia lakosaira.

 • Merrick Garland, az Egyesült Államok főügyésze kedden Ukrajnába látogatott, hogy megvitassák Oroszország háborús bűneit. Garland találkozott Irina Venediktovával, Ukrajna főügyészével, és bejelentette, hogy háborús bűnökkel foglalkozó csoportot állítanak fel az elkövetők azonosítására és vádemelésre. „Nincs búvóhely a háborús bűnösök számára” – mondta Garland.

 • A Kreml közölte, hogy két elfogott amerikai önkéntesre nem vonatkoznak a genfi ​​egyezmények, és halálbüntetésre számíthatnak. 

 • Német önjáró tarackok érkeztek UkrajnábaA német Panzerhaubitze 2000 fős ukrán legénységgel csatlakozott Ukrajna tüzéregységéhez.

 • brit kormány mindaddig "eltökélt" további szankciók bevezetésére Oroszországgal szemben, amíg Moszkva teljesen ki nem vonul Ukrajnából. Boris Johnson arra is figyelmeztetett, hogy ellen kell állni a háború okozta „növekvő fáradtságnak”.

 • Észtország kedden behívta az orosz nagykövetet, hogy tiltakozzon az ellen, hogy egy orosz helikopter súlyosan megsértette a légterét. Az észt külügyminisztérium közölte, hogy a helikopter június 18-án engedély nélkül repült át az ország délkeleti részén.

 • Oroszország letiltotta a Telegraph weboldalát, mert az Ukrajna megszállásáról tudósít. Az újság szerint azzal vádolták, hogy „hamis információkat terjesztett az orosz fegyveres erők ukrajnai különleges katonai műveletéről”.

(The Guardian)