<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A friss inflációs jelentés kivonata alapján akár 0,8 százalékos is lehet a különbözet. Összességében az átlagos nyugdíj szintjén jövőre 130 ezer forint pluszpénz érkezhet a rendes járandóságon felül.

A mai kamatdöntéssel párhuzamosan a Magyar Nemzeti Bank közzétette a soros inflációs jelentésének főbb számait is, melyek a gazdasági növekedés alakulásáról és az inflációs kilátásokról árulkodnak, a jegybank szemszögéből.

Van minek örülni.Van minek örülni.

Az idős honfitársaink számára mindkét adat fontos, mert a rendes nyugdíjon felüli évközi kifizetések függnek a gazdasági mutatóktól.

A friss jelentés alapján kijelenthető, hogy 2022-ben is számíthatnak majd a nyugdíjasok kompenzációra (az infláció miatt) és prémiumra is (a GDP miatt).

A nemzeti bank szeptemberi inflációs jelentése szerint jövőre az infláció 3,4-3,8 százalék között alakulhat, a gazdasági növekedés pedig 5-6 százalék között. Utóbbi megfelel a korábbi, júniusi inflációs jelentésben feltételezett 5,5 százalékos GDP-bővüléssel, az a középértéke a most megadott sávnak.

Az inflációs kilátásokon viszont egyértelműen rontott a jegybank, mert nyár elején még 3,1 százalékos prognózissal állt elő 2022-re. Ennek okát a változatlanul felfelé mutató inflációs kockázatokkal magyarázzák a Szabadság téren; amint arra egyébként a kamatdöntést követő közleményében a monetáris tanács is felhívta a figyelmet:

  • kiemelve a nyersanyagárak és a szállítási költségek elszállását
  • valamint a béroldali inflációs nyomással is számolni kell, a szűkülő munkaerőpiaci kapacitások, ezzel összefüggésben pedig a béremelések szintén az árak emelkedése irányába hatnak.

A tanács szerint valamikor jövő év második negyedévében térhet vissza az infláció a jegybank által torelált 3 százalékos szint közelébe. Addig azonban hozzá kell szoknunk a 4-5 százalékos mutatókhoz.

Ez két dolgot jelent a nyugdíjak szempontjából. Egyrészt idén az év végén - ahogy ebben a cikkben jeleztük - 5 százalékra emelkedhet az infláció, ami újabb nyugdíjkiegészítést tehet indokolttá. A törvényi előírások szerint a január és augusztusi mutató alapján állapítják meg a novemberben esedékes kompenzáció összegét. Ez az érték idén 4,3 százalék volt (a nyugdíjas kosár szerint számolt mutató ennél alacsonyabb, 3,9 százalékos volt), vagyis az idén év eleji 3 százalékos emelést, továbbá a júniusban egyszer már végrehajtott, 0,6 százalékos kiegészítést figyelembe véve további 0,7 százalékos emelésre van kilátás.

Csakhogy mint jeleztük, az év vége felé felgyorsul az infláció, így ha az év egészét figyeljük, akkor elégtelennek fog bizonyulni az első nyolchavi adatra alapozott döntés.

Kérdés, hogy a kormány - előretekintve az őszi kilátásokra - figyelembe veszi majd a novemberi kiegészítés megállapításakor, vagy esetleg beépíti-e a különbözetet a januárban esedékes, újabb 3 százalékos rendes nyugdíjemelésbe?

S itt elérkeztünk a másik mérföldkőhöz: a kormány a 2022-es költségvetésben ugyanis 3 százalékos éves inflációval számolt (s ehhez kötve emelkednek ugyanekkora mértékben a nyugdíjak), de a friss jegybanki prognózis ennél nagyobb átlagos áremelkedést vetít előre: 3,4-3,8 százalékosat.

A rosszabbik esetben tehát akár 0,8 százalékkal is alulbecsült lehet a kormány által megállapított januári nyugdíjemelés.

Ennyivel tehát kompenzálni kell majd az időseket, akik addig is úgymond hitelezik az államot, hiszen a ténylegesen járónál kevesebb nyugdíjból lesznek kénytelenek megélni hónapokon át.

A kiegészítés mellett nyugdíjprémium is vár az idősebbekre. Ennek összege attól függ, mennyivel nagyobb az éves GDP 3,5 százaléknál. Ha elfogadjuk a jegybanki előrejelzést, akkor 2 százalékponttal, ami azt jelenti, hogy egy átlagos nyugdíj esetében 40 ezer forint prémium járhat jövőre az 5-6 százalékos sáv közepéből kiindulva. Ehhez jön majd hozzá a kiegészítés, ami éves szinten további 14-15 ezer forintot jelenthet. S ezeken felül érkezik majd februárban a 13. havi nyugdíj immár kétheti része, ami szintén az átlagos nyugdíj szintjén 78-80 ezer forint lesz. Így összességében éves szinten akár 130 ezer forint pluszpénz is érkezhet a számlákra jövőre a rendes nyugdíjon felül.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.