<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A hét második felében érkező 80 ezer forintból hét havi egészségügyi kiadást, vagy két havi élelmiszer vásárlást lehet fedezni. Aki kultúrára költené a pénzt, annak egy évre elegendő tartalékra lesz erre. 

E hét második felében érkezik meg a nyugdíjasok számláira a prémium, illetve a kiegészítés, ami egy átlagos nyugdíjjal rendelkező esetében több mint 100 ezer forint plusz összeget jelent majd a rendes havi nyugdíjon felül.

Egy kis könnyebbség az ünnepek előtt.Egy kis könnyebbség az ünnepek előtt.

A gazdaság teljesítményéhez mérten megállapított prémium összege egységesen 80 ezer forint lesz, az infláció miatt járó kiegészítés viszont attól függ, mekkora a rendes nyugdíj, amit havonta utal az állam, vagy kihoz a postás.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai segítenek megítélni, hogy mire lesz elég a novemberi pénzeső. Ezúttal a könnyebben kalkulálható prémiummal számolunk, mert - mint jeleztük - annak összege egységesen 80 ezer forint.

Mivel az idősek - jövedelmi ötödök szerinti - fogyasztását bemutató legkorábbi adatok a 2020-as évből származnak (2021-es számok értelemszerűen nem állnak még rendelkezésre), így ezekből tudunk kiindulni.

Ha csak a 80 ezer forintos prémimumot nézzük, azt kapjuk, hogy ennyi pénzből bő két hónapnyi élelmiszerkiadásukat tudják fedezni a nyugdíjasok. Erre ugyanis tavaly átlagosan 452 846 forintot költöttek.

Természetesen ez az átlag, ha a jövedelmi különbségeket is figyelembe vesszük, azt látjuk, hogy a legalsó ötödbe tartozóknál négy havi költést tud fedezni a prémium, a legfelső ötödnél pedig másfél havit. Fontos rögzíteni, hogy ez a 2020-as adatok alapján készült számítás, ha az idén várható 4-5 százalékos inflációt is bekalkuláljuk (októberben például 6,5 százalékos volt ez az adat a KSH közlése szerint), már rosszabb arányokat kapunk. 

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.