<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A hét második felében érkező 80 ezer forintból hét havi egészségügyi kiadást, vagy két havi élelmiszer vásárlást lehet fedezni. Aki kultúrára költené a pénzt, annak egy évre elegendő tartalékra lesz erre. 

E hét második felében érkezik meg a nyugdíjasok számláira a prémium, illetve a kiegészítés, ami egy átlagos nyugdíjjal rendelkező esetében több mint 100 ezer forint plusz összeget jelent majd a rendes havi nyugdíjon felül.

Egy kis könnyebbség az ünnepek előtt.Egy kis könnyebbség az ünnepek előtt.

A gazdaság teljesítményéhez mérten megállapított prémium összege egységesen 80 ezer forint lesz, az infláció miatt járó kiegészítés viszont attól függ, mekkora a rendes nyugdíj, amit havonta utal az állam, vagy kihoz a postás.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai segítenek megítélni, hogy mire lesz elég a novemberi pénzeső. Ezúttal a könnyebben kalkulálható prémiummal számolunk, mert - mint jeleztük - annak összege egységesen 80 ezer forint.

Mivel az idősek - jövedelmi ötödök szerinti - fogyasztását bemutató legkorábbi adatok a 2020-as évből származnak (2021-es számok értelemszerűen nem állnak még rendelkezésre), így ezekből tudunk kiindulni.

Ha csak a 80 ezer forintos prémimumot nézzük, azt kapjuk, hogy ennyi pénzből bő két hónapnyi élelmiszerkiadásukat tudják fedezni a nyugdíjasok. Erre ugyanis tavaly átlagosan 452 846 forintot költöttek.

Természetesen ez az átlag, ha a jövedelmi különbségeket is figyelembe vesszük, azt látjuk, hogy a legalsó ötödbe tartozóknál négy havi költést tud fedezni a prémium, a legfelső ötödnél pedig másfél havit. Fontos rögzíteni, hogy ez a 2020-as adatok alapján készült számítás, ha az idén várható 4-5 százalékos inflációt is bekalkuláljuk (októberben például 6,5 százalékos volt ez az adat a KSH közlése szerint), már rosszabb arányokat kapunk. 

De nézhetjük onnan is a kilátásokat, hogy a 80 ezer forintból egy teljes évig futja két árucsoport, a "szeszes italok, dohányáruk" és a "ruházat, lábbelik" kiadására.

Ezekre együttesen, átlagosan tavaly 79 865 forintot költöttek a nyugdíjasok, vagyis szintre forintra fedezi ezt a két tételt a prémium összege. Persze itt sem mindegy, hogy mennyi nyugdíjból kell megélni: a legalsó ötöd egy évben 40 460 forintot költött tavaly ezekre a termékekre, a legfelső pedig 133 885 forintot. Míg az első csoportba tartozóknál mintegy két évi kiadást fedez a prémium, a másiknál hét havit.

Tovább haladva a listán, a prémiumból egy évig futná az átlag szintjén a "lakberendezésre, háztartásvitelre" (74 162 forint volt ez a tétel az előző évben a KSH kimutatása szerint), valamint a "kultúrára, szórakozásra" (79 859 forint). A kikapcsolódásra vágyó, arra nyitott idős emberek egy évben 24 044 forintot költenek átlagosan a "vendéglátásra, szálláshely-szolgáltatásra" - a prémiumból akár háromszor többet is fordíthatnak erre a célra.

Az egyik legfontosabb tétel a nyugdíjasok fogyasztásában az egészségügyi kiadás. A statisztika szerint tavaly 145 613 forint ment el erre átlagosan a körükben. A prémium szűk hét havi egészségügyi kiadást tud fedezni, ha csak erre költik el az idősek ezt a pénzt.

Közlekedésre 99 575 forintot fordítanak a nyugdíjasok egy évben, majdnem 10 havi kiadást fedezne tehát a prémium. Hírközlésre 113 661 forintot tudtak tavaly költeni az idősek - szűk kilenc hónap kijönne a 80 ezer forintból.

A legvaskosabb tétel az élelmiszerek után a "lakásfenntartás, háztartási energia" csoport, amire a KSH számításai szerint 326 940 forint ment el a nyugdíjasok pénztárcájából az előző évben. Ha csak erre költenék el a prémiumot, akkor három havi kiadást tudnának fedezni.

Ahogy az élelmiszerek, valamint a szeszes italok, dohányáruk és a ruházat, lábbelik esetében felhívtuk a figyelmet, úgy a többi csoportnál is érdemes jelezni, hogy teljesen más helyzetben vannak azok, akiknek alacsony a nyugdíjuk, mint azok, akik a legfelső kasztba tartoznak. Ha minden kiadási tételt figyelembe veszünk, akkor azt az eredményt kapjuk, hogy a legalsó ötödbe tartozó nyugdíjasok éves átlagos költése 686 958 forint volt, a legfelsőbe tartozóké 2 451 089 forint. Ha ehhez viszonyítjuk a prémium 80 ezres összegét, kiderül, hogy legalul másfél hónapnyi kiadást tud lefedni a prémium, legfelül bő másfél hetit.

 

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.