Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Székely Sarolta Székely Sarolta

A 2020-es évet is akkora deficittel zárta a költségvetés nyugdíjalapja, amekkorára az Orbán-kormány ideje alatt még nem volt példa. Ennek oka az emelkedő bérekben, a cserélődési hatásban, valamint az adócsökkentésekben és -kedvezményekben rejlik.

A napokban tette közzé a Pénzügyminisztérium a 2020-as évre vonatkozó részletes államháztartási adatokat, mely szerint az államháztartás központi alrendszerének hiánya egészen elképesztő összeget tesz ki, de a társadalombiztosítási alapokból is rengeteg pénz hiányzott az év végén.

  • A központi alrendszer 5500 milliárd forintos mínuszban zárt, ezen belül
  • a nyugdíjbiztosítási alapban 310,4,
  • az egészségbiztosítási alapban pedig 331,3 milliárdos hiány halmozódott fel.

A 2010-ben hatalomra került Orbán-kormány alatt egyszer nem volt példa hasonló mértékű deficitre, igaz, azt sem szabad elfelejteni, hogy a koronavírus-járvány, az általa okozott gazdasági problémák és a gazdaságmentő intézkedések milliárdjai extrém módon terhelték meg a 2020-as költségvetést. Ezek mind hozzájárultak nemcsak a központi költségvetés, de a társadalombiztosítási (nyugdíjbiztosítási és egészségbiztosítási) alapok eddig még nem látott hiányához. De más kiváltó okok is megbújnak a háttérben.

Nagy a gond a nyugdíjkasszánál

Az a lenti ábrán is egyértelműen kirajzolódik, hogy az elmúlt három évben a nyugdíjkassza bevételei szinte semmit sem változtak, míg a kiadások annál inkább. A folyamatnak egyetlen következménye lehet: az egyre nagyobb hiány. Mivel az ide vezető kiváltó okok minden jel szerint a jövőben is fennmaradnak, a nyugdíjkasszát érintően egyre nagyobb lesz a probléma, annak egyenlegét nagyon nehéz lesz nullszaldó közelében tartani.

A közzétett mérlegből kiderül: a kormány 2020-as bevételeket túltervezte, a kiadásokat pedig alulbecsülte a büdzsé tervezése során. Az viszont, hogy a bevételek elmaradtak a várttól, nem meglepő. 3587 milliárd forint helyett 3341 milliárd folyt be az alapba.

Egyrészt a koronavírus okozta válság miatt bevezetett munkaadói és munkavállalói kedvezmények miatt kevesebb pénz folyt be szociális és hozzájárulási adóból.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.