21p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Satu közeli szigornak nevezte Orbán Viktor azokat a koronavírus-helyzet súlyosbodása miatt szükségessé vált belépési korlátozásokat, melyek szeptember elsejétől vannak érvényben a magyar határon. Összegyűjtöttük a legfontosabb információkat arról, hogy a szigorítások után hogyan léphetünk be az országba külföldről, és arról is, hogy ha el kell utaznunk itthonról, hová, milyen kondíciókkal léphetünk be.

A nyár utolsó heteiben elkezdett meredeken felfelé ívelni az országban az azonosított koronavírusos fertőzések száma, és ezeket az eseteket minden bizonnyal a külföldi nyaralásról hazatérő magyarok hozták be. A kormány ezért úgy döntött, hogy - Orbán Viktor szavaival élve - "satu közeli szigort" vezet be a határokon. Ez azt jelenti, hogy megszűnt a színkódos rendszer, mellyel a nyári hónapokban az operatív törzs a világ országait osztályozta a helyi koronavírus-helyzet súlyossága alapján, és mostantól a kormány álláspontja szerint minden Magyarországon kívüli országban nagy a megfertőződés veszélye, ezért azt tanácsolják a magyaroknak, hogy senki ne utazzon külföldre, ha nem muszáj.

Magyarország zöld, minden más ország vörös

- sommázta az érthetőség kedvéért a szeptember elsején kezdődő új korszakot Gulyás Gergely egy nyár végi Kormányinfón. Az új rendszer első szándékból egy hónapig maradt velünk, de a kormány szeptember végén újraértékelte a helyzetet, és október végéig meghosszabbította a korlátozásokat. Mivel azóta a korona-helyzet nem hogy nem javult, de egyre durvább iramban romlik itthon is és külföldön is, a határellenőrzést egy október 29-i kormányrendelet további egy hónappal ismét meghosszabbította, mely tehát jelen állás szerint 2020. december 1-ig tart.

Maga a beutazási korlátozásokról szóló rendelet itt olvasható.

Satu közeli szigor a határon - kivételekkel

Szeptember elsejétől az új intézkedések értelmében külföldi állampolgár nem léphet be Magyarország területére - de a korlátozás alól van egy sor felmentő tényező, köztük olyanok is, melyek nem annyira Orbán Viktor megfontolt döntéseként, sokkal inkább a miniszterelnök baráti gesztusaként értékelhetők.

Ilyen volt az, hogy szeptember hónapban mégiscsak bejöhettek hozzánk a V4-tagországok - rajtunk kívül Csehország, Szlovákia és Lengyelország - állampolgárai közül azok, akiknek szeptember elseje reggel kilenc óra előtt már volt legalább egy napra szállásfoglalása valamely magyarországi szálláshelyen, legkésőbb 2020. szeptember 30. napjáig. Nekik hozniuk kellett egy magyar vagy angol nyelvű okiratot is, mely igazolta, hogy a belépést megelőző 5 napon belül csináltattak egy darab koronavírus-tesztet, mely negatív lett. Az enyhítésre Andrej Babis cseh miniszterelnök kérte meg Orbán Viktort augusztus utolsó napján, aki a kérésnek eleget tett, majd később a kedvezményeket kiterjesztette a lengyel és a szlovák szeptemberi turistákra is.

Október 5-én aztán megjelent egy kormányrendelet, mely a fenti intézkedéseket további egy hónappal meghosszabbította, vagyis a V4-es turisták jelen állás szerint egészen novemberig a továbbiakban is beutazhatnak az országba, a kormányrendelet október hatodikai élesedését megelőzően már meglévő, érvényes szállásfoglalással, és egy darab negatví koronavírus-teszttel.

A kormány a hazatérő magyar állampolgároknak és magyar állampolgársággal nem rendelkező családtagjaiknak is kedvezett: nem kellett karanténba menni, ha egy másik V4-es ország területéről érkeztek Magyarországra, és valamelyik ottani szálláshelyen a hazaérkezés napját megelőző napra már volt szobafoglalásuk - de csak akkor, ha a foglalást szeptember elseje reggel kilenc óra előtt ejtették meg.

Az október ötödikei kormányrendelet a V4-es országokból hazatérő magyar turisták és magyar állampolgársággal nem rendelkező családtagjaik esetében is novemberig kitolta a kedvezményeket. Tehát továbbra se kell karanténba menniük, ha az októberi hazatérésük napja előtt igazoltan volt szállásfoglalásuk az adott V4-es országban, amennyiben az a szállásfoglalás már október hatodika előtt élt. Egy darab negatív koronavírus-teszt itt is szükséges, a tesztet már itthon, Magyarországon kell elvégeztetni.

Ez a V4-es turistákra vonatkozó enyhítés október elsejével érvényét vesztette.

Indokoltabb és tartós kivételt kapnak a határzár alól az esetlegesen érkező katonai konvojok, szintén mentesül minden üzleti célú beutazás, a 30 km-es sávban történő belépés - ez gyakorlatilag az ingázó munkavállalóknak ad könnyebbséget - és a humanitárius folyosón történő áthaladás (tranzit). És továbbra is bejöhetnek az országba a Magyarországon játszó külföldi állampolgárságú sportolók.

További enyhítések - jöhetnek fellépők, rajongók is

A kormány szeptember első péntekén további puhításokról döntött. Ennek értelmében szeptember ötödikétől az országba való belépésnél enyhébb szabályok vonatkoznak a sportolók mellett immár kulturális szféra dolgozóira, valamint a szurkolókra, rajongókra is.

Egy kalap alá kerülnek a külföldi sportolók, sportegyesületi alkalmazottak a külföldi kulturális fellépőkkel és az ő technikai személyzetükkel. A rájuk vonatkozó legfrissebb rendelet szerint itteni sport- vagy kulturális rendezvényen való szereplés vagy fellépés céljával beléphetnek az országba, ha bemutatnak két negatív koronavírus-tesztet, melyet a Magyarországra történő belépést megelőző 5 napon belül, legalább 48 órás különbséggel végeztek el, és ezek eredményét magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolja.

De ugyanez a rendelet pár sorral lejjebb még nagyobb enyhítést ad nekik, mert biztosítja, hogy akkor is bejöhetnek,

ha a  sporteseményt, a  sportrendezvényt, illetve a  kulturális rendezvényt megelőző 3 napon belül, egy alkalommal elvégzett, az  egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat – SARS-CoV-2 PCR teszt – eredményét tartalmazó, magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolja, hogy SARS-CoV-2 koronavírus a szervezetében a vizsgálat időpontjában nem volt kimutatható."

Mindezek alapján akkor is jöhet zenész, technikus, sportoló, edző, masszőr, ha két negatív tesztről mutat papírt, meg akkor is, ha egyről.

A sport- és kulturális rendezvények külföldi nézői beléphetnek az országba, ha

  • bemutatják a nemzetközi sportesemény vagy a kulturális rendezvény érvényes belépőjegyét
  • a belépést megelőző 3 napon belüli egy darab, negatív koronavírus-tesztje eredményét igazoló magyar vagy angol nyelvű okiratát.

Kiemelik, hogy a magyar hatóságok belépéskor bármely látogatót egészségügyi vizsgálatnak vethetnek alá, ezt mindenkinek tűrni kell. Nem jöhetnek be a szurkolók, rajongók az országba, ha

  • ez az egészségügyi vizsgálat fertőzésgyanút állapít meg
  • nem mutatják be az érvényes jegyüket
  • a jegy hitelességével kapcsolatban kétség merül fel

Kiemelik még, hogy a külföldi szurkolók, rajongók kötelesek a belépést követő 72 órán belül elhagyni Magyarország területét.

Üzleti utak

Mint fentebb már említettük, az üzleti utazások is felmentést kapnak a teljes szigor alól. Az érvényben lévő rendelet szerint:

"Ha a  Magyarországról történő kiutazás célja olyan üzleti vagy gazdasági célú tevékenység, amelynek tényét a  magyar állampolgár Magyarországra történő visszautazásakor igazolja, a  magyar állampolgár a  kiutazást követően Magyarország területére korlátozás nélkül beléphet."

Illetve:

"Ha a Magyarországra történő beutazás üzleti vagy gazdasági célú tevékenység, amelynek tényét a nem magyar állampolgár Magyarország területére történő belépéskor igazolja, Magyarország területére korlátozás nélkül beléphet."

A fentiekre kézenfekvő példa a multinacionális cégek hazai és külföldi telephelyei közti munkaút, kiküldetés.

A hazatérés szabályai és a koronavírus-tesztek

Szeptember elsejétől minden külföldről hazatérő magyar állampolgárnak 14 nap karanténba kellett vonulnia, vagy legalább addig, ameddig két nap különbséggel nem tud két negatív koronavírus-tesztet felmutatni. A 14 napos karanténidőt az operatív törzs szeptember 22-én 10 naposra csökkentette. A karantén alól felszabadító két tesztet a kormány első döntése szerint még itthon kellett volna elvégezni, mert szerintük csak ez tekinthető biztonságosnak.

Ezt az intézkedést puhították fel szeptember ötödikétől úgy, hogy a Magyarországra történő beutazás esetén egy alkalommal, a hazai teszttel egyenértékűnek ismerik el a schengeni tagállamban, valamint az Amerikai Egyesült Államokban vagy Kanadában végeztetett teszt eredményét is. A tesztek eredményét belépéskor magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolni kell.

A teszt költségét minden hazatérő magyarnak magának kell állnia, kivéve azokat, akik nem jártak külföldön, hanem kontaktkutatás miatt végeznek el rajtuk tesztet.

Hova utazhatunk?

Ha a magyarok leggyakoribb közeli úti céljait számba vesszük, azt látjuk, hogy mi tulajdonképpen majdnem mindenhova simán beutazhatunk, az esetek többségében mindenféle korlátozás nélkül. Ha tehát a kormány tanácsa ellenére muszáj mennünk, akkor az alábbiaknak megfelelően könnyű lesz a dolgunk az idegen országba való bejutással, csak mérlegeljük a hazatérés utáni költséges teszteltetést és a kötelező karantént.

Fontos megjegyezni, hogy aki nekiindulna a határnak, előbb tájékozódjon a részletekről is az adott ország konzuli szolgálatánál.

Ausztria

Nyugati szomszédaink és munkaadóink mentesítettek minket valamennyi beutazási korlátozás alól, se orvosi igazolásra se karanténozásra nincsen szükségünk, ha Magyarországról Ausztriába megyünk.

Csehország

Június 5-től a magyar állampolgárok korlátozások nélkül utazhatnak Csehországba, nem kell nekünk negatív teszt, karantén és még az úti cél pontos megjelölése sem.

2020. 10. 22. óta kijárási korlátozás van érvényben az országban, mely november 1-jéig tart. Ez alatt az alapvető fontosságú boltokon kívül minden üzlet és szolgáltatás zárva tart. Korlátozzák a szabad mozgást is: csak dolgozni, vásárolni és orvoshoz mehetnek az emberek. 2020. 10. 21-től a köztereken és autóban is kötelező a maszk Csehországban. Ez alól kivétel, ha kizárólag családtagok vannak együtt, illetve ha az emberek sportolnak. Zárt termekben, tömegközlekedési eszközökön a maszkok viselése már szeptember 10. óta ismét kötelező volt.

Szlovákia

Szlovákiába július 20-tól karanténintézkedés és negatív teszt eredmény bemutatási kötelezettség nélkül léphetnek be Magyarországról az állandó, vagy ideiglenes lakcímmel rendelkező személyek. Fontos viszont, hogy a szlovák hatóságok hangsúlyozottan nem az állampolgárságot, hanem a területi tartózkodást nézik (ez általánosnak mondható a többi ország eljárásában is), tehát annak, aki a (közúton történő) belépést megelőző 14 napban olyan országban járt, ami nincs a biztonságos országok között, 96 óránál nem régebbi negatív RT-PCR teszt eredményt kell szlovák, angol, német vagy cseh nyelven bemutatnia, és a negatív teszt bemutatásáig házi karanténba kell vonulnia.

2020. 10. 24. óta kijárási tilalom van érvényben Szlovákiában, mely november 1-jéig tart. A vírus megfékezése érdekében elrendelt szigorítás alatt az emberek továbbra is járhatnak a munkahelyükre, ugyanakkor csak a lakhelyükhöz legközelebbi élelmiszerboltokat vagy gyógyszertárakat kereshetik fel. Engedélyezett az orvosok felkeresése is. Tilos viszont a temetőlátogatás is, ami - tekintettel a közelgő halottak napjára - érzékenyen érinti a lakosságot.

Horvátország

Korlátozások nélkül mehetünk, kötelező karantén a tünetmenteseknek nincs, annyit kérnek, hogy belépés után 14 napig lehetőség szerint kerüljük az embereket, a fizikai érintkezést. Fontos viszont, hogy a horvát hatóságok a beutazásakor az esetleges, későbbi járványügyi kontaktkutatás megkönnyítéséért rögzítik az úti célt, mobiltelefon számot és e-mail címet. Ezeket az adatokat viszont előre, elektronikusan is le lehet adni a https://entercroatia.mup.hr/ honlapon, ezzel el lehet kerülni a torlódást, várakozást a határon.

Szlovénia

A szlovén kormány 2020. október 26-tól Magyarországon Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves-Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Veszprém és Zala megyéket is a „piros” listára helyezte, a korábban már a listán szereplő Budapest, Csongrád-Csanád, Győr-Moson-Sopron, Pest Vas megyék mellett. Magyarország többi része a 2020. szeptember 29-i döntés értelmében továbbra is a „narancssárga” listán szerepel.

A piroszónás magyar területekről érkezők számára a szlovén hatóságok 10 napos hatósági karantént rendelnek el, mely egy 48 óránál nem régebbi, uniós vagy schengeni tagállamban készített PCR-teszt negatív eredményének határon történő bemutatásával kiváltható. A hatósági karantén időtartama alatt elvégzett negatív PCR-teszt esetén a szlovén hatóságok megszüntetik a hatósági karantént. A narancszónás magyar területről érkező magyar állampolgárok számára nem rendelnek el hatósági karantént, illetve számukra nem szükséges a negatív PCR-teszt határon történő bemutatása.

Szlovéniában 2020. október 20-tól minden nap 21:00 és 06:00 óra között kijárási korlátozást hirdettek ki az ország egész területén. Kivételt képez az egészséget, életet és vagyont fenyegető közvetlen veszély megszüntetése, a munkába járás, valamint a sürgősségi szolgáltatások elérése és biztosítása. Október 23-tól kezdődően bezárják a nem élelmiszert árusító boltokat, a szállodákat (kivételt képeznek az üzleti delegációk és a sportolók), a bevásárlóközpontokat (az élelmiszerboltok kivételével),  a szórakozóhelyeket, a mozikat és a kulturális intézményeket. Kivételek: galériák, múzeumok és könyvtárak (látogatók létszáma: 20 m2/fő), élelmiszerboltok, barkácsboltok, kisállatkereskedések.

Ukrajna

Kijev augusztus 28-tól egy hónapra lezárta az ország határait a külföldiek előtt, csak az átutazást engedélyezi, továbbá a tartózkodási engedéllyel rendelkezők, valamint kivételt képező személyek, csoportok számára a belépést. Észak-keleti szomszédunknál a mi nyári osztályozásunknál egyszerűbb, csak vörös és zöld országokat tartalmazó színkód-lista van érvényben, itt Magyarország továbbra is a zöldek között szerepel. A zöld zónába sorolt országokból érkezőknek nem kell kéthetes önelszigetelésbe vagy karanténba vonulniuk Ukrajnában, tehát ide is korlátozások nálkül utazhatnánk - az egy hónapos, mindenkire vonatkozó határzár letelte után.

Románia

2020. október 15. óta ismét szabad, karanténkötelezettség-mentes a magyarok beutazása Romániába. Keleti szomszédunk 2020. október 6-án sorolta át Magyarországot a "sárga zónába", vagyis a koronavírus-járvány szempontjából veszélyes országok közé, mert a megelőző két hétben nálunk a koronavírus-fertőzések lakosságarányos száma meghaladta a romániai adatot. Ezért október 7-től 14 napos karanténkötelezettséget vezettek be a Magyarországról érkezőknek. Ezt egy héttel és egy nappal később törölték el, mert a román korona-helyzet ismét súlyosabbra romlott a magyarnál.

A "sárga zónát" mindig az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) hétfői adatai alapján frissítik. Azokkal a sárga zónából érkezett, de tünetmentes emberekkel szemben, akik egy hét után elvégeztetik a koronavírus-tesztet és annak eredménye negatív, a tízedik napon feloldják a karanténkötelezettséget. Nem szükséges karanténba vonulniuk a CNSU "sárga listáján" szereplő országokból érkező utasoknak akkor, ha három napnál (72 óra) rövidebb időre érkeznek Romániába, és friss - legfeljebb 48 órája végzett - negatív koronavírus-tesztet tudnak felmutatni a határon.

Szerbia

A fertőzöttségi szint alapján Szerbia három zónába sorolja az országokat: vörös, kék és zöld. Magyarország a zöld zónába került, így onnan érkezve nincs semmiféle beutazási korlátozás. 

Németország

A német kormány szeptember 16-án a koronavírus terjedése miatt kockázatos területnek minősítette Budapestet. A kockázatos besorolás azzal jár, hogy az ilyen területről Németországba érkezőknek házi karanténba kell vonulniuk, értesíteniük kell a helyi egészségügyi hivatalt, és 72 órán belül koronavírus-tesztet kell végeztetniük. Negatív lelet esetén az egészségügyi hivatal elrendelheti a karantén feloldását. Október 1-jétől a karantént legkorábban az ötödik nap elteltével lehet feloldani negatív lelet esetén.

Szeptember 23-án a Robert-Koch-Intézet rizikóterületté nyilvánította Győr-Moson-Sopron megyét is. Azokra, akik ebből a megyéből indulva lépnek be Németországba, ugyancsak a fent leírt korlátozások vonatkoznak. 

A döntés előtt, június 15. óta szabadon utazhattunk be Németországba. A beutazási korlátozások alól mentesült országok listáját kéthetente vizsgálják felül a fertőzöttségi adatokat figyelembe véve. A beutazási szabályok esetén a kiindulási ország, és nem az állampolgárság az irányadó. Németországban minden tartománynak külön karanténszabályai vannak, így a pontos úti célunknak megfelelően tájékozódjunk erről, ha menni kell. Egységes szabály ugyanakkor, hogy csak akkor kell karanténba vonulni, ha az érintett személy a Németországba történő beutazását megelőző 14 napban a Robert Koch Intézet által meghatározott rizikóövezetben tartózkodott. Most már tehát Budapest is ilyen, de az ország többi része még nem.

Franciaország

Nincs karantén-kötelezettségünk belépéskor, és negatív tesztet sem kell bemutatni. Viszont ha a Franciaország területére történő érkezést megelőző egy hónapban a vírus aktív terjedési területén tartózkodtunk, akkor kell egy darab, az utazást megelőző 72 órában készült negatív teszt, annak hiányában pedig szükséges karanténba vonulni. A vírus aktív terjedési területe a franciák szerint minden Európai Unión kívüli ország, kivéve: Andorra, Ausztrália, Kanada, Grúzia, Izland, Japán, Liechtenstein, Monaco, Montenegró, Marokkó, Norvégia, Új-Zéland, Ruanda, Saint-Marino, Vatikán, Svájc, Szerbia, Dél-Korea Thaiföld, Tunézia, Uruguay.

Fontos tudni, hogy több francia nagyvárosban kijárási tilalmat rendeltek el a vírus megfékezése érdekében, mely 2020. október 18-án lépett életbe. A tilalmat október 23-án ki is terjesztették további városokra. Eredetileg Párizsban, Lille-ben, Rouenben, Saint-Etienne-ben, Toulouse-ban, Lyonban, Grenoble-ben, Aix-en-Provence és Marseille körzetben, valamint Montpellierben 18.-tól legalább négy, de a kormány szándékai szerint várhatóan hat hétig este 9 óra és reggel 6 óra között alapos indok nélkül senki nem hagyhatja el a lakhelyét. A tilalom kiterjesztése óta már 46 millió franciára érvényesek a korlátozások. Az este 9 óra után utcára lépőknek előzetesen ki kell tölteniük egy formanyomtatványt, amelyen megjelölik a lakhelyelhagyás indokát és idejét. Ennek hiányában vagy este 9 óra után indokolatlan lakhelyelhagyás esetén a rendőrök 135 euróra (mintegy 50 ezer forint) büntethetik a szabályszegőket, a visszaesőkre pedig hat hónap szabadságvesztés és 3750 eurós pénzbírság is kiszabható.

Olaszország

Magyarországról korlátozás és karanténkötelezettség nélkül beutazhatunk Olaszországba, azonban a testhőmérsékletét bármikor ellenőrizhetik az olasz hatóságok, nemcsak a repülőtereken, hanem a forgalmasabb kikötőkben és vasútállomásokon is tesztelik az érkezőket. Az olaszoknál fontos a kocsin belüli maszkviselés. Az egy háztartásban élőknek a kocsiban nem kell maszkot hordaniuk, de ha nem egy háztartásban élő személyek utaznak egy gépkocsiban, úgy kötelező a maszkviselet, a vezető melletti ülést szabadon kell hagyni és a hátsó ülésen maximum 2 fő foglalhat helyet. 

Spanyolország

Szabadon beléphetünk, de a spanyolországi légi és vízi kikötők háromlépéses vizsgálatot végeznek el a külföldi állampolgárok belépésekor: formanyomtatvány kitöltése, lázmérés és „szemrevételezés". A formanyomtatványt repülővel érkezéskor a légitársaság adja át az utasoknak, de az a közúti határátkelőhelyeken is hozzáférhető. Lehetőség van előre is kitölteni elektronikusan (ekkor kap az illető egy QR-kódot, melyet belépéskor beolvasnak, meggyorsítva ezáltal a belépést).

Egyesült Királyság

Július 10-én élesedett a britek listája a beutazási korlátozásoktól alól mentesülő országokról, ezen Magyarország is szerepelt: beutazhattunk minden közlekedési eszközön, és a 14 napos karantént sem kellett tartanunk, kivéve, ha a beutazást megelőző 14 napban nem kerestünk fel más, a kivételek közé nem sorolt országot vagy területet. Szeptember 12-től azonban Magyarország lekerül a pozitív elbírálást élvező országok listájáról. Így ettől a naptól fogva, ha valaki Magyarországról utazna a britekhez, megérkezése után két hétre karanténba kell vonulnia a szigetországban. A beutazást megelőzően ki kell tölteni egy formanyomtatványt, és azt vissza kell igazolni az országba való belépéskor - akár mobiltelefonról. A Passenger Locator Form a https://www.gov.uk/provide-journey-contact-details-before-travel-uk honlapon érhető el. Ezt kitölteni minden külföldről beutazó személynek kötelező, függetlenül attól, hogy mentesül-e a karantén-kötelezettség alól. 

Írország

2020. július 22-től magyar állampolgároknak nem kell karanténba mennie az Írországba utazást követően.

Hollandia

Hollandia 2020. szeptember 15-től Budapestet a jelenlegi helyzet miatt narancssárga kategóriába („csak feltétlenül szükséges utazás”) sorolta. Az innen visszatérőknek tíz napra karanténba kell vonulniuk. A rendelkezés értelmében a karanténkötelezettség nem vonatkozik azokra, akik Magyarország más részein voltak, és egyenesen a Liszt Ferenc repülőtérről utaznak be Hollandiába.

A hollandiai repterekre csak maszkban és COVID-tünetek nélkül lehet belépni, illetve előzetesen ki kell tölteni egy egészségügyi nyilatkozatot, amelyet az utasnak magával kell vinnie. Aki bármelyik kérdésre igennel válaszol, nem repülhet. A reptereken szúrópróbaszerűen speciális fizikai vizsgálatokat is végeznek.

Svédország

Semmilyen korlátozást nem hoztak az EU-s, EGT-s polgárokra. De még reptéri ellenőrzés sincs, sem pedig karantén-kötelezettség.

Norvégia

Alkalmaznak korlátozásokat, de Magyarország szerepel azon - az egyébként nem túl népes - listán, mely az ezek alól is mentesülő országokat tartalmazza. Norvégia a vörös-sárga-zöld-csíkos kódot alkalmazza, itt a vörös a magas fertőzés-kockázatú országokat jelöli, a sárga a fokozott fertőzés-kockázatúakat, csíkossal pedig azokat az országokat jelölik, melyeket fertőzési kockázat szempontjából nem becsültek fel vagy nincs is elég adatuk egy becsléshez. Zöld ország a norvég térképen most nincs. A vörös és a csíkos országokból való beutazáskor kötelező a karantén, a sárga országokból érkezéskor nincs rá szükség. Magyarország még sárga, ezért nem kell negatív teszt, se karantén beutazáskor. Viszont ha valaki piros országból utazik be, annak akkor is karanténba kell vonulnia, ha negatív tesztet lobogtat a határon. A színkódos listát kéthetetne frissítik, itt követhető.

Dánia

Továbbra is úgy ítélik meg, hogy a Magyarországról érkező személyek nem jelentenek járványügyi szempontból magasabb kockázatot. Magyarországról érkezők tehát összességében továbbra is alapos indok bejelentése és karantén-kötelezettség nélkül léphetnek be Dániába. 

Finnország

Azon személyek, akik Magyarországról, mint kiindulási országból utaznak Finnországba, határellenőrzés és karantén intézkedések nélkül léphetnek be. Ez vonatkozik a Magyarországon élő magyar állampolgárokra, a Magyarországon élő külföldiekre, valamint az alapból Finnországban élő, most magyarországi turistaútról visszatérőkre. Ezen a listán látható, hogy a kevés teljesen zöld ország egyike vagyunk.

Az országba - Oroszország kivételével - minden irányból be lehet lépni. Be lehet utazni a Helsinki-Vantaa repülőtéren át vagy hajóval a Baltikum felől. Azon magyar állampolgárok, akik szokásos tartózkodási helye nem Magyarország, hanem valamely olyan ország, amellyel szemben Finnország határellenőrzési kötelezettséget vezetett be, nem mentesülnek a belépéskori ellenőrzés és a karantén szabályok alól. Ugyanez vonatkozik azon magyar állampolgárokra, akik Finnországban élnek és ellátogatnak járványveszélyesnek minősített országba. Az ilyen, járványveszélyesnek minősített országokból érkezőkre várhatóan napokon belül kötelező karantént vezetnek be és kötelező COVID-tesztnek vethetik őket alá. A kötelező karantén időtartama Finnországban két hét.

Visszatérnek a belföldi szigorítások is?

Bár a kormány erre egyelőre nem utalt, könnyen elképzelhető, hogy a keményebb határátlépési szabályok mellett hamarosan belföldön is visszahozzák a szigorító intézkedéseket, amennyiben huzamosabb ideig a nyár végétől látható ütemben szaporodnak az új koronavírusos esetek az országban. A tavaszi szezonban meghozott rengeteg korona-szabály közül a legemlékezetesebb talán a nem létfontosságú üzletek bezárása, az idősek védelme érdekében meghúzott bevásárlási idősávok, az egészségügyi ellátási kapacitások veszélyhelyzeti priorizálása, illetve a látogatási tilalom az egészségügyi- és szociális intézményekben. De egyelőre itt még nem tart a belföldi járványhelyzet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!