<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Ha röviden össze akarjuk foglalni: aki dolgozni tud, azt be is lehet oltani. Hiába szerepel a rendeletben, hogy egészségügyi okokból felmentést lehet kapni a kötelező koronavírus elleni oltás alól, a valóságban ez a kiskapu csak néhány tucat ember előtt állhat nyitva, állítja egy lapunknak nyilatkozó háziorvos.

Néhány bejelentéstől eltekintve még nem tudjuk, mely magáncégek fogják dolgozóikat oltásra kötelezni. Sőt a legutóbbi hírek szerint a nagy ellenállást látva még a kormány elhatározása is meginghat a közalkalmazottak körében bevezetendő kötelező oltással kapcsolatban. Az viszont minden híradásban, illetve a rendeletet elemző írásokban is különösebb kommentár nélkül szerepelt, hogy az oltás kötelező beadatása alól egészségügyi okokból felmentést lehet kapni.

A rendeletben valóban szerepel a kitétel: „nem kötelezhető a védőoltás felvételére az a foglalkoztatott, aki részére egészségügyi indokból ellenjavallt a védőoltás felvétele”, aki viszont esetleg arra számít, hogy ilyen alapon fog mentesülni a kötelezettség alól, az nagyot fog csalódni.

Nincs sok ellenjavallat

„Nagyon-nagyon kevés esetben van olyan szakmai indok, ami alapján valakiről azt mondhatnánk, nem oltható be – mondta lapunknak Dr. Eörsi Dániel budapesti háziorvos. – Ahogy minden más gyógyszer, ezen oltóanyagok esetében is van egy tájékoztató arról, hogy milyen egészségügyi állapotok számítanak ellenjavalltnak alkalmazásuk esetén. Ez a lista a Covid-vakcinák esetében meglehetősen rövid.”

A rövidség egészen pontosan azt jelenti, hogy az mRNS vakcinák, tehát a Pfizer és a Moderna oltása esetén egyetlen tétel szerepel rajta: „A készítmény hatóanyagával vagy bármely segédanyagával szembeni túlérzékenység.”

Mivel azonban ezek teljesen új típusú oltóanyagok, és nem tartalmaznak olyan összetevőt, amelyre sok embernek már felismert allergiája lenne (például tojásfehérjét), ezért ez a gyakorlatban csak azt jelenti, hogy a második oltás nem adható be annak, akinél az első dózis valamilyen súlyos allergiás reakciót váltott ki. Tehát annál, aki még nincsen beoltva, nagyon ritka esetektől eltekintve az orvosok nem vélelmezhetik, hogy allergiás reakciótól kéne tartani.

A vektorvakcinák – azaz az AstraZeneca, a Szputnyik V, vagy a Janssen – esetében van még néhány ellenjavallat, elsősorban a vérrögképződésre hajlamos emberek kiszűrése érdekében. A lista még hosszabb a Sinopharm vakcina tájékoztatójában, de mindez a felmentést jelentő orvosi igazolás szempontjából tulajdonképpen mindegy, hiszen a dolgok jelen állása szerint Magyarországon az összes vakcina elérhető és választható. „Abban a ritka esetben, ha valakinél az egyik típusú oltóanyag valamilyen súlyos reakciót váltott ki, akkor is oltható egy másikkal” – foglalja össze a háziorvos.

A krónikus betegeket pláne oltani kell

És mi a helyzet a krónikus betegekkel? Eörsi Dániel szerint ott sem érdemes felmentésre való indokot keresgélni. „Igazából nincs olyan betegség, amivel ne lehetne oltani koronavírus ellen. Az autoimmun betegségekkel küzdőket, a daganatos betegeket, a krónikus vesebetegeket például nemhogy felmenteni nem lehet, hanem kifejezetten könyörögni kell nekik, hogy minél előbb oltassák be magukat ,ha esetleg még nem tették, hiszen őket veszélyezteti legjobban ez a vírus.

Van néhány, egészen ritka, úgy százezerből egy embert érintő, genetikailag meghatározott betegség, ami valóban kizáró ok. De ezek mondjuk úgy 50 embert jelenthetnek az egész országban.”

Eörsi szerint ezeken a ritka kivételeken kívül csupán az zárható ki az oltásból szakmailag indokolható módon, akinek az aktuális állapota nem teszi lehetővé az oltás felvételét. „Ha valaki lázas beteg, vagy éppen valamilyen betegség aktuálisan fellángolt akut fázisában van, annak nem adom be az oltást, de amint jobban van, rögtön be is lehet oltani.” Tehát itt sem arról van szó, hogy valaki tartósan felmenthető az oltás alól, legfeljebb – ha a határidő letelte előtti napokra hagyta az oltást, és akkor éppen lebetegedik – néhány nappal vagy héttel tolhatja ki az oltás időpontját.

A háziorvos azt is hozzáteszi, hogy lehetnek olyan, súlyos állapotban lévő krónikus betegek, akiknél úgy ítéli meg, hogy nem lehet vagy nem érdemes őket beoltani, de ezek az állapotok nagyjából ki is zárják, hogy valaki keresőképes tevékenységet folytasson. „Volt olyan végstádiumú rákos betegem, akit nem oltottam be, ő sajnos meg is halt nem sokkal később. Általánosságban kijelenthető, hogy aki keresőképes állapotban van, az oltható.

Egy ápolónő oltáshoz készíti elő az AstraZeneca koronavírus elleni oltóanyagot egy házioorvosi rendelőben (Fotó: MTI/Rosta Tibor)Egy ápolónő oltáshoz készíti elő az AstraZeneca koronavírus elleni oltóanyagot egy házioorvosi rendelőben (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

Nem erre való az egészségügy

A Semmelweis Egyetem honlapján olvasható összefoglaló annyiban megengedőbb Eörsi álláspontjánál, hogy szerepel benne, nem kaphatják meg a védőoltást, „akiknek a kórtörténetében bármely oltóanyaggal, gyógyszerrel azonnali túlérzékenységi reakció szerepel”. Az oltóanyagok tájékoztatójában viszont egyértelműen csak az adott oltóanyag összetevői által kiváltott reakciókról esik szó.

Más országokban is ez a helyzet. A brit gyakorlatról szóló tájékoztató például kifejezetten hangsúlyozza, hogy más hatóanyagok, szájon át bevehető gyógyszerek, esetleg háziállatok által kiváltott allergiák vagy éppen a tűtől való iszonyodás sem elégséges ok ilyen igazolás kiadására. Ha egy orvos a fenti, megengedőbb szövegre hivatkozva adna papírt a felmentésről olyannak, aki nem bizonyítottan allergiás minden engedélyezett vakcina valamely komponensére, az szembe menne az elfogadott szakmai állásponttal.

Aki tehát nem beteg annyira, hogy ne tudjon dolgozni, esetleg nem áll valamilyen ritka, az oltások működését befolyásoló betegséggel kezelés alatt, annak nem érdemes egészségügyi alapon felmentést kérnie a koronavírus elleni oltás kötelező felvétele alól. Ha mégis tenne egy próbát, akkor semmiképpen ne Eörsit keresse meg. „Ha hozzám jön valaki ilyen papírt kérni, akkor nagyon határozottan fogom ezt megtagadni, de lehet, hogy azt is ajánlani fogom, keressen magának egy másik háziorvost.

Ez majdnem ugyanaz, mintha valaki azt kérné, dokumentáljam le az oltottságát, miközben nem kapott oltást – jelentette ki a háziorvos. – Mindkét esetben igazából egy pecsétes papírt szeretne a páciens, amin egy valótlan állítás szerepel. A személyes véleményem az, hogy az egészségügy nem erre való, ez abúzus. De ez szakmai szempontból mellékes, és a szakmai véleményem is az, hogy ez a kiskapu gyakorlatilag nem járható.”

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.