5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A milliárdos üzletember Mol-részvények mellett két cégét is átpakolta a vele szoros kapcsolatban álló Continuum Vagyonkezelő Alapítványba.

Nagyon úgy tűnik, hogy ragadós Csányi Sándor OTP-vezér példája, aki vagyonkezelő alapítványba pakolta át a családi cégbirodalmának egy jelentős részét. Nyilvános adatbázisok szerint ugyanis a Gete Völgye Zrt.-nek és a VÁLL-EGON Ingatlanforgalmazó és Beruházó Kft.-nek már nem Hernádi Zsolt Mol-vezér a tulajdonosa, hanem a vele szoros kapcsolatban álló Continuum Vagyonkezelő Alapítvány. A két cégnek december 21-ig volt a többségi tulajdonosa az olajtársaság első embere, azóta viszont már a tavaly október óta létező alapítvány.

Szépen gyarapodik a Continuum Vagyonkezelő Alapítvány. A Mol december végén közölte a tőzsde honlapján, hogy Hernádi Zsolt elnök vezérigazgató összesen 4,12 milliárd forint értékben hajtott végre részvénytranzakciót a vállalat papírjaival. Az olaj- és gázipari vállalat vezére egész pontosan 1,46 millió darab részvényt juttatott 2818 forintos darabáron a Continuum Vagyonkezelő Alapítványnak, amely a tájékoztatás szerint szoros kapcsolatban áll vele. Az alapítvány kuratóriumának Hernádi Zsolt mellett Garancsi István és Bacsa György a tagja.

Az alapítvány azonban nem csak Mol-részvényekkel gazdagodott, hanem már a Gete Völgye Zrt.-nek és a VÁLL-EGON Kft. is a nonprofit szervezet a tulajdonosa. A Komárom-Esztergom megyei Dágra bejegyezett és gabonatermesztéssel foglalkozó Gete Völgye Zrt.-t 2013-ban alapították, a cégadatok alapján csak 2015-ben kezdett működni. 2017-ben már 18 millió forintos profitra tett szert több mint 130 millió forintos bevétel mellett. A 2022-es beszámója szerint 250,5 millió forint forgalmat hoztak össze, de 170,1 millió forintos veszteség lett a vége. Emiatt a saját tőke is 110 millió forintos mínuszba fordult, miközben a kötelezettség soron 1,4 milliárd forint szerepel.

Hernádi Zsolt megbolygatta a céghálót. Fotó: Mol
Hernádi Zsolt megbolygatta a céghálót. Fotó: Mol

Hernádi Zsolt cége legutóbb akkor szerepelt a hírekben, amikor a 24.hu 2018-ban megírta, hogy a Mol-vezér vállalkozása is brüsszeli pénzből építhetett szálláshelyet. A projekt összköltsége meghaladta a 80 millió forintot, aminek a felét az Európai Unió állta. Korábban két pályázaton csaknem 190 millió forintot nyert el a társaság az unió vidékfejlesztési programjából. Vagyis a cég által elnyert összegek megközelítik a negyedmilliárd forintot.

A VÁLL-Egon Kft. nem tűnik túl aktívnak: legalábbis 2015 óta gyakorlatilag nincs egy fillér bevétele sem, ellenben folyamatosan veszteséges. Ebben a cégben látott tehát valamiért fantáziát Hernádi Zsolt 2020-ban, amikor többségi tulajdonos lett benne. A Mol-vezér nem tétlenkedett, hiszen az ingatlanos cégnek rögtön áttette a székhelyét az Esztergomhoz közeli Dág településre. Ez nem ismeretlen vidék Hernádi Zsoltnak, hiszen ez a bázisa a GETE Völgye Zrt.-nek is. A két Hernádi-céget a cégvezető személye is összeköti, a GETE Völgye vezérigazgatója és a VÁLL-Egon ügyvezetője is Szilágyi György.

Elképzelhető, hogy Hernádi Zsolt, az ország egyik leggazdagabb embere tudatosan készül birodalmának átadására. A Forbes legutóbbi listáján a 44. helyen szerepelt 48,1 milliárd forintos becsült vagyonnal. A vagyonkezelő alapítvány, illetve a bizalmi vagyonkezelés ugyanis úgy képes egyben tartani a vagyont, hogy a családtagok vagyoni érdekeltsége és befolyása megmarad. A vagyonkezelő alapítvány célja az alapító által rendelt vagyon kezelése és az ebből származó jövedelemből az alapító okiratban megjelölt feladatok megvalósítása, valamint a kedvezményezettként megjelölt személy, illetve személyek javára történő vagyoni juttatás.

Ennek a folyamatnak a kezdete lehetett, hogy Hernádi Zsolt a gyerekeit is bevonta az esztergomi szállodabizniszébe. A 444.hu írta meg, hogy a Hernádi és a Szivek család is régi esztergomi család, 2022 október óta közösen tulajdonolják a 2021 nyáron megnyitott Grand Hotel Esztergom luxusszállodát. 

A hotel tulajdonosa a Solva Property Kft., amely addig kizárólag a Solva Magántőkealaphoz tartozott. Ez a Gran Private Equity Zrt. által kezelt magántőkealap, a Gran Private Equity pedig Hernádi Zsolt érdekeltsége 80 százalékban. 2022 októberben viszont bővült a Solva Property tulajdonosi köre:

  1. Solva Magántőkealap
  2. Gran Hills Kft.
  3. Gran Valley Kft.
  4. Gran V4 Zrt.

Azt a hvg.hu megírta, hogy ingatlanüzemeltetéssel foglalkozik a Gran Valley Kft., amelyet Hernádi Zsolt fia, Hernádi Zsombor alapított. Hasonló ingatlanos céget gründolt a menedzser másik fia, az ifjabb Hernádi Zsolt, mégpedig Gran Hills Kft. néven.

A vagyonkezelő alapítvány intézménye Csányi Sándornak is tetszik. Lapunk írta meg, hogy sokkal nagyobb vagyon felett diszponálhat az OTP-vezér és családjának Unity Vagyonkezelő Alapítványa, mint amekkoráról eddig olvasni lehetett. Ugyanis a Bonitás 2002 Zrt. mellett a Hungerit baromfifeldolgozót is ide pakolták át.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!