3p

A Hungerit baromfifeldolgozónak már nem Csányi Sándor, hanem a tavaly év végén alapított Unity Vagyonkezelő Alapítvány a tulajdonosa.

Sokkal nagyobb vagyon felett diszponálhat Csányi Sándor és családjának új vagyonkezelő alapítványa, mint amekkoráról eddig olvasni lehetett. A Telex írta meg márciusban, hogy a tavaly év végén alapított Unity Vagyonkezelő Alapítvány ügyvezetésében és kurátorai között név szerint felbukkannak az OTP elnök-vezérigazgatójának gyerekei, akiknek megbízása a nyolcvanadik életévük betöltéséig szól. Az OTP a lap kérdésére annyit közölt, hogy Csányi cégének, a Bonitás 2002 Zrt. vagyonának átruházása a vagyonkezelő alapítvány részére „generációkon átívelő módon, hosszú távon fenntarthatóvá teszi a Dr. Csányi Sándor által megteremtett pénzügyi és vállalati vagyon családi tulajdonlását”.

Eddig tehát csak azt lehetett tudni, hogy a Bonitás 2002 Zrt.-én keresztül a komplett Bonafarm-csoport, az ország egyik meghatározó élelmiszergazdasági vállalatcsoportja, bemasírozott a családi vagyonkezelő védelme alá. Nyilvános adatbázisok szerint azonban szeptember 7-e óta már a Hungerit Holding Kft.-nek sem Csányi Sándor a tulajdonosa, hanem az alapítvány. A holding részét képezi a szentesi Hungerit Zrt., amely a hazai baromfifeldolgozás és baromfihúskészítmény-gyártás egyik legrégebbi piaci szereplője.

Tavaly például 57,5 milliárd forint forgalom mellett 2,5 milliárd forint nyereséggel zártak, miközben a cég saját tőkéje 25,1 milliárd forintra hízott.

A Bonafarm és a Hungerit között persze van kapcsolat, így nem csoda, hogy a Hungerit is bekerült az alapítványba: a két cég egymás stratégiai partnere. A Hungerit csak néhány éve része a Csányi-birodalomnak: a Gazdasági Versenyhivatal 2018-ban engedélyezte, hogy a Csányi-csoport felvásárolhatja a húsfeldolgozót, amely évente évi 20 milliós csirkevágással büszkélkedhet. Szentesen 1922 óta van baromfifeldolgozó, a rendszerváltást követően magyar, német és olasz befektetők vették át az üzemet, majd 1997-ben három helyi társaság állt össze és alapította meg a Hungerit Zrt-t. Legismertebb márkájuk a Valdor.

Csányi Sándor számol. Fotó: MTI
Csányi Sándor számol. Fotó: MTI

A Hungeritnek nagy tervei vannak: tavasszal jelentették be, hogy új üzemet építenek 2025-re, mert a meglévő infrastruktúra nem alkalmas a modern, automatizált gépsorok befogadására. Az építkezéssel megduplázzák a kapacitást: évi 40 millió baromfi levágására lesz alkalmas. A céghez folyamatosan érkeznek az állami támogatások: 2019 decemberében összesen 4,3 milliárd forint kormányzati támogatást kapott egy új panírüzem létrehozására. A Nagyvállalati Beruházási Támogatási Program keretében pedig a kormány egymilliárd forintos támogatást nyújtott különböző fejlesztésekhez.

Nagyon úgy tűnik tehát, hogy Csányi Sándor, az ország második leggazdagabb embere tudatosan készül birodalmának átadására. A vagyonkezelő alapítvány, illetve a bizalmi vagyonkezelés ugyanis úgy képes egyben tartani a vagyont, hogy a családtagok vagyoni érdekeltsége és befolyása megmarad. A vagyonkezelő alapítvány célja az alapító által rendelt vagyon kezelése és az ebből származó jövedelemből az alapító okiratban megjelölt feladatok megvalósítása, valamint a kedvezményezettként megjelölt személy, illetve személyek javára történő vagyoni juttatás.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!