<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Még hogy csak az oroszok szeretik a vodkát? A magyarok sincsenek épp lemaradva: egy év alatt 31 milliárd (!) forintot költöttünk vodkára. Már aki, mert hogy más a gyomorkeserűt kedveli.

A NielsenIQ kiskereskedelmi indexe kilencféle égetett szeszes ital - gyomorkeserű, vodka, whisky, pálinka, likőr, vermut, rum, gin és brandy - forgalmát vizsgálta. Ezek összesített forgalma 2020. december és 2021. november között meghaladta a 124 milliárd forintot, amely 18 százalékos bővülést jelent az előző év azonos időszakához képest.

Az értékesített mennyiség 12 százalékkal nőtt, azaz közel 219 ezer hektoliter égetett szesz került a vásárlók kosarába.

A legnagyobb bevételt a gyomorkeserűk érték el – több mint 34 milliárd forintnyit –, a korábbi periódushoz képest ez 19 százalékos növekedést takar. A mennyiségi eladásuk is kétszámjegyű, azaz 13 százalék feletti emelkedést mutat, így az meghaladta az 52 ezer hektolitert. Továbbra is kedvelt tehát az gyomorkeserű-sör kombó, amelyet sokan a szocreál korszakhoz kötnek, igaz, akkor nem eredeti volt a receptje ennek a híres márkának.

Több mint 31 milliárd forintnyi értékben vásároltunk vodkát, amely ezzel a második legnagyobb forgalmat érte el a szeszes italok között. Értékben 15 százalékos, volument tekintve pedig 11 százalékos növekedést regisztrált a NielsenIQ kiskereskedelmi indexe.

Rákaptak a ginre a magyarok (Fotó: MTI)
Rákaptak a ginre a magyarok (Fotó: MTI)

Egyre divatosabb a gin, és főleg a fiatalok körében, a gin-tonic menő koktél lett. A gin forgalma értékben 53 százalékkal, mennyiségben pedig 39 százalékkal gyarapodott, így a legnagyobb mértékű erősödést tudhatja magáénak a vizsgált kategóriák közül. Közel 4 milliárd forintért vásároltak a fogyasztók, több mint 5 ezer hektoliter gint.

A whisky növekedése szintén meghaladta a szeszesital-kategóriák átlagát – több mint 18 és fél milliárd forintos forgalmat ért el, amely 21 százalékos bővülést jelent értékben. Mennyiségben 17 százalékos növekedést láthatunk.

Több mint 14 milliárd forintos forgalmat regisztráltak a pálinka szegmensben, ez értékben 14, mennyiségben 10 százalékos növekedést takar.

A likőrök forgalma a pálinkával azonos mértékben, értékben 14, mennyiségben 10 százalékkal növekedett. Az elmúlt 12 hónap alatt több mint 9 és fél milliárd forintért közel 22 ezer hektolitert vásároltunk ebből az italféléből.

A rum forgalomgyarapodásának mértéke szintén két számjegyű: értékben 19, mennyiségben 13 százalékos volt, és több mint 4 és fél milliárd forintos forgalmat ért el.

A brandy forintban mért piaca 17 százalékkal erősödött, így 5 és fél milliárd forintot tesz ki. A hazai fogyasztók 11 ezer hektoliter brandy-t tettek a kosarukba, ami 12 százalékkal haladta meg a megelőző, azonos időszakot.

Értékben legkisebb forgalmúak a vermutfélék, amelyre mintegy 2 milliárd forintot költöttünk a kiskereskedelemben. Értékben 12, mennyiségben 6 százalékkal bővült a piaca. 

A szeszesital-kategóriákban továbbra is a gyártói márkák a meghatározók: minden szegmensben megközelítik az értékbeli forgalom négyötödét. Arányuk a gyomorkeserűk körében a legmagasabb – a forgalom közel 90 százalékáért felelnek. Ezzel szemben a legalacsonyabb részesedéssel a ginek között bírnak, ahol a saját márkás termékek az eladások közel 30 százalékát adják.

Ne feledjük: a kiskereskedelmi forgalmat tükrözik a fenti számok és százalékok, ebben tehát a vendéglátás nincs benne, mint ahogy az otthoni pálinka és likőrfőzés adatai sem.

Azt pedig már csak mi tesszük hozzá: ekkora forgalombővülésben bizonyára szerepe volt annak is, hogy a home office idején kevésbé gyakran ültünk volán mögé.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.