<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Jobboldali, baloldali és zöld frakcióvezetők együttesen tiltakoztak a varsói kormányál amiatt, hogy a kabinet az abortusszal kapcsolatos új intézkedéseivel durván megsérti a lengyel nők jogait. 

"A lehető leghatározottabban tiltakozunk a lengyel nők szabadságjogait ért példátlan támadás ellen" - hangsúlyozták az Európai Parlament öt képviselőcsoportjának vezetői abban a közös levélben, amelyet Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnöknek címeztek az abortuszszabályzást érintő lengyel alkotmánybírósági ítélettel kapcsolatban.

Egyre kiterjedtebb a tiltakozás Lengyelországban (forrás: pixabay.com)Egyre kiterjedtebb a tiltakozás Lengyelországban (forrás: pixabay.com)

A Morawiczkinek intézett együttest állásfoglalást Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője, Iratxe García Pérez, az EP szociáldemokrata frakciójának (S&D) elnöke, Dacian Ciolos, az EP Újítsuk meg Európát (Renew Europe) nevű képviselőcsoportjának elnöke, Philippe Lamberts, a Zöldek képviselőcsoportjának társelnöke, valamint Manon Aubrey az Európai Baloldal /Északi Zöld Baloldal (GUE/NGL) frakcióvezetője írta alá.

"Szolidaritásunkat fejezzük ki azzal a több ezer lengyel nővel és férfival, akik a koronavírus járvány közepén az utcára mennek, hogy az alapvető emberi jogokat aláásó barbár abortusz korlátozások ellen tiltakozzanak" - fogalmaztak.

Varsóban múlt pénteken több tízezren gyűltek össze, az abortuszszabályzást érintő alkotmánybírósági ítélet elleni tüntetésen, miután a lengyel alkotmánybíróság alkotmányellenesnek ítélte a beteg, akár több hónapos magzatok művi vetélését lehetővé tevő előírást.

Andrzej Duda lengyel elnök ugyancsak múlt pénteken nyújtotta be a parlamentbe az eddigi abortusztilalom alóli kivételeken pontosító tervezetét, mely lehetővé tenné a terhességmegszakítást, ha a magzatnak az élettel összeférhetetlen károsodását valószínűsítik, de védené az abortusztól a Down-szindrómás gyermekeket.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.