3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Hiába a négy negyedéve tartó gazdasági zsugorodás, a kormány megvárja a harmadik negyedévi adatokat, mielőtt módosítaná az idei évre jelzett 1,5 százalékos növekedési prognózisát – ez derült ki abból a válaszból, amit Gulyás Gergely miniszter adott lapunk kérdésére a csütörtöki Kormányinfón.

A második negyedéves GDP-zuhanás közzététele óta először tartott Kormányinfót Gulyás Gergely kancelláriaminiszter. Mint arról korábban beszámoltunk, 2022 második negyedévéhez képest 2,3 százalékkal, míg az előző negyedévhez képest 0,3 százalékkal csökkent Magyarország gazdasági teljesítménye.

A friss adatok meglepték a szakértőket is, hiszen korábban még szinte konszenzus mutatkozott abban, hogy ebben a negyedévben véget ér a technikai recesszió, ennek ellenére az folytatódott. Emiatt az elemzőcégek lefelé módosították idei várakozásaikat, és még az optimistább előrejelzések is csupán stagnálásra számítanak.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszternél arról érdeklődtünk, a második negyedéves adatok ismeretében a kabinet módosítja-e például azt a 1,5 százalékos növekedési prognózist, amellyel az idei – módosított – költségvetést megtervezték.

Négy negyedéve tart a magyar gazdaság zsugorodása. Fotó: MTI / Máthé Zoltán
Négy negyedéve tart a magyar gazdaság zsugorodása. Fotó: MTI / Máthé Zoltán

A tárcavezető válaszában azt mondta, meg akarják várni a harmadik negyedéves adatokat, és októberben döntenek arról, kell-e bármilyen, a gazdasági növekedéssel kapcsolatos számot módosítani. Gulyás elismerte,

„az első két negyedév adatai alapján a 1,5 százalékos növekedés esélye rendkívül csekély”.

Hozzátette, a módosítás indokolt lenne, de nem akarnak kétszer változtatni, ezért várják meg a harmadik negyedév számait.

Gulyás Gergely megjegyezte, nem várták, hogy a második negyedévben alapvetően nagy változás lesz, pozitívumként említette, hogy a recesszió mértéke csökkent. Arra számítanak, hogy az év második felében „lesz egy beinduló és egyre erősödő növekedés”, és ezt a várakozásukat továbbra is fenntartják.

Hogy a Pénzügyminisztérium hogyan reagált az elmúlt négy negyedévben a gazdasági visszaesésre, azt ebben a cikkünkben idéztük fel:

Arra a kérdésükre, hogy az idei évi költségvetés tartható lesz-e, a miniszter azt mondta, ugyancsak a harmadik negyedévi számokat várják. Hozzáfűzte, nem látnak nagy bajt a büdzsével kapcsolatban. A legnagyobb kihívás a hiány tartása lesz – jegyezte meg.

A Kormányinfó vonatkozó része itt tekinthető meg:

A Magyar Nemzeti Bank volt elnöke, Bod Péter Ákos is elemezte lapunknak a friss GDP-adatokat.

A múlt héten A hét videójában ugyancsak az egy éve tartó recesszióról beszélgetett Székely Sarolta felelős szerkesztőnk és Vég Márton újságíró kollégánk.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!