2019. március 20. 14:45

A hazai turizmus az utóbbi években megállíthatatlanul növekedett, így a januári adatok akár kellemetlen meglepetésként is felfoghatók. Az év első hónapjában ugyanis a kereskedelmi szálláshelyek forgalma, ha csak kis mértékben, de visszaesett.

Az elmúlt négy-öt évben szerencsére nem fordult elő túl gyakran az, ami januárban megesett, a KSH szerdán közölt adatai szerint ugyanis 2019 első hónapjában a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 1,2, a belföldi vendégek által eltöltötteké 0,1 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Az idegenforgalmi vállalkozások számára némi gyógyírt jelenthet, hogy a bázisidőszakhoz képest emelkedett a szolgáltatások ára, így – a folyó áron számolt – összes bruttó árbevételük 9,4 százalékkal növekedett, a magasabb szobaárak, illetve a vendéglátó tevékenységből származó növekvő bevétel hatására.

A brit bulizókra mindig lehet számítani

Ha megbontjuk a statisztikákat a hazai és a külföldi vendégekre, akkor érdekes folyamatokat láthatunk. A külföldi vendégek száma ugyanis hiába nőtt 1,1 százalékkal, és közelítette meg a 310 ezret a szálláshelyeken kevesebb időt töltöttek el, mint egy évvel korábban. Ennek megfelelően januárban a külföldi vendégek által eltöltött vendégéjszakák száma 1,2 százalékkal csökkent, és 780 ezer éjszakát tett ki. Meglepőnek tűnhet az évszak alapján, hogy januárban az üdülőházakban és kempingekben emelkedett a vendégéjszakák forgalma, igaz, ez az alacsony bázisnak is betudható. A szállodákban viszont a statisztikusok visszaesést regisztráltak. Érdemes megemlíteni, hogy a más országokból jövő vendégek számára évszaktól függetlenül szinte csak Budapest létezik, nem volt ez másképp most sem. A külföldiek a vendégéjszakák közel héttizedét ugyanis ismét a Budapest–Közép-Duna-vidék régióban töltötték.

Ha megnézzük a külföldi vendégek összetételét, akkor azt láthatjuk, hogy általában az európaiak által eltöltött vendégéjszakák visszaesése okozta a csökkenést. Ezen belül pedig a német nyelvterületről, vagyis Németországból és Ausztriából is a korábbiaknál kevesebben érkeztek hozzánk. Emellett érezhetően visszaesett az olasz és az orosz desztináció is. Üde színfolt, hogy a britek továbbra is töretlenül jönnek bulizni Budapestre.

Rosszul jött ki az év vége?

Ami a magyar vendégeket illeti, itt még a külföldieknél is kisebb eltérés volt az egy évvel korábbiakhoz képest. A KSH adatai szerint ugyanis a belföldi vendégek száma 0,7 százalékkal volt magasabb, és megközelítette a 338 ezret. Az általuk eltöltött vendégéjszakák száma 0,1 százalékkal kevesebb, 743 ezer volt. Ebben egyébként könnyen szerepet játszhatott az, hogy a statisztika az év végi wellnessezésnél "2018 felé lejtett", a szilveszter ugyanis hétfőre esett. Így az év végén hosszú hétvégére utazók "oda számítottak", és a 2019 januári adatokat kevésbé tolták meg.

A belföldivendég-éjszakák 81 százalékát realizáló szállodákban 0,6 százalék volt a csökkenés mértéke. A belföldivendég-éjszakák száma Észak-Alföld, Dél-Alföld és Balaton régiókban visszaesett, a többi turisztikai régióban bővült.

Az adatok azt mutatják, hogy míg év közben sokan "zsebből fizették" a pihenés, most többen használták a SZÉP-kártyájukat. Széchenyi Pihenőkártyával ugyanis a kártyatulajdonosok 7,4 százalékkal többet, összességében több mint 1,1 milliárd forintot fizettek a kereskedelmi szálláshelyeken.