Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Kormos Olga Kormos Olga

Tegnap járta körbe a sajtót a hír, hogy az itthon is felbukkanó, fertőzőbb brit koronavírus-variáns összeolvadt a kaliforniai variánssal, és egy erősen mutálódott hibridet létrehozva ez azt is jelentheti, hogy a járvány új szakaszába léptünk. A szakértők óvatosan fogalmaznak a hibrid megjelenéséről.

Először a New Scientist számolt be arról,  hogy a Kaliforniából származó SARS-CoV-2 B.1.429-es változata valamilyen módon "rekombinációt" hívott életre az Egyesült Királyságból származó, szuperfertőző B.1.1.7-variánssal. A kutatók szerint ez az első regisztrált eset, amikor az új koronavírus rekombináns törzset fejlesztett ki a járvány során. Bár állítólag egyáltalán nem szokatlan, hogy a koronavírusok rekombinálódnak.

Az eredményeket először a hónap elején jelentették be nyilvánosan a New York-i Tudományos Akadémia által szervezett megbeszélésen, de a szakemberek szerint csakis az idő dönti majd el, hogy jobban kell-e félnünk tőle, mint az elődeitől, vagy sem.

Nem tudni még, hogy veszélyesebb lesz-e vagy sem.  Fotó: DepositphotosNem tudni még, hogy veszélyesebb lesz-e vagy sem. Fotó: Depositphotos

Dr. Alfred Sommer, dékán emeritus, a Johns Hopkins Egyetem epidemiológiai professzora úgy nyilatkozott a Salonnak, hogy egymáshoz hasonlatos vírusok képesek genetikai anyagot cserélni egymással, miközben megfertőzik a sejteket. A szakértő szerint a hasonló vírusok, amelyek bizonyos genetikai variációval rendelkeznek, „kicserélik” a genetikai kódjuk hasonló darabjait a replikációs folyamat során.

„Az új vírus ezért voltaképpen a két vírus egymás tükörképeit tartalmazza, és ha ennek a két eredeti vírusnak különböző mutációi voltak, az új "leányvírus" mindkettőből származik" - mondja Sommer.

A professzor megjegyezte, hogy ilyen típusú rekombinációs események bármikor előfordulhatnak, de ritkán vesszük észre őket, kivéve, ha "olyan genetikai változásokat hoznak létre, amelyek önállóan vagy együttesen növelik a betegség terjedését vagy súlyosságát". Szerinte a New Scientist cikke ugyanakkor még nem bizonyíték arra, hogy ez valójában így lenne.

Dr. Georges Benjamin, az Amerikai Közegészségügyi Szövetség ügyvezető igazgatója is osztja ezt a véleményt, miszerint még nincs elég bizonyíték a vírus rekombináns verziójával kapcsolatos aggodalmakra. Szerinte csak azért, mert mindkét mutációt tartalmazza a hibrid változat, még nem jelenti azt, hogy mind a két mutáns tulajdonságait fogja tartalmazni.

„Erre az idő fogja a választ megadni. Ezért kell folyamatosan a szemünket a mutációkon tartani és folyamatosan összevetni az emberek tényleges klinikai eredményeivel” – tette hozzá.

Egy harmadik szakértő, Dr. Russell Medford, a Globális Egészségügyi Innovációs Központ és a Globális Egészségügyi Kríziskoordinációs Központ elnöke ugyanakkor azt mondta a lapnak, hogy azért fontos a rekombinációt figyelni, mert egy másik mechanizmust képviselhet, amely révén a Covid-19 mutálódhat, és új törzseket képezhet úgy, hogy egyre problematikusabb tulajdonságokkal rendelkezik. 

"Mivel a rekombináció egyszerre több mutációt képes alkotni a különböző SARS-CoV2 törzsekből, elméletileg új koronavírus törzseket hozhat létre, melyek tartalmazhatják azokat a mutációkat, amelyek növelhetik a szuperfertőzés képességet és az oltásokkal szembeni rezisztenciát” - tette hozzá Medford.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.