<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Tegnap járta körbe a sajtót a hír, hogy az itthon is felbukkanó, fertőzőbb brit koronavírus-variáns összeolvadt a kaliforniai variánssal, és egy erősen mutálódott hibridet létrehozva ez azt is jelentheti, hogy a járvány új szakaszába léptünk. A szakértők óvatosan fogalmaznak a hibrid megjelenéséről.

Először a New Scientist számolt be arról,  hogy a Kaliforniából származó SARS-CoV-2 B.1.429-es változata valamilyen módon "rekombinációt" hívott életre az Egyesült Királyságból származó, szuperfertőző B.1.1.7-variánssal. A kutatók szerint ez az első regisztrált eset, amikor az új koronavírus rekombináns törzset fejlesztett ki a járvány során. Bár állítólag egyáltalán nem szokatlan, hogy a koronavírusok rekombinálódnak.

Az eredményeket először a hónap elején jelentették be nyilvánosan a New York-i Tudományos Akadémia által szervezett megbeszélésen, de a szakemberek szerint csakis az idő dönti majd el, hogy jobban kell-e félnünk tőle, mint az elődeitől, vagy sem.

Nem tudni még, hogy veszélyesebb lesz-e vagy sem.  Fotó: DepositphotosNem tudni még, hogy veszélyesebb lesz-e vagy sem. Fotó: Depositphotos

Dr. Alfred Sommer, dékán emeritus, a Johns Hopkins Egyetem epidemiológiai professzora úgy nyilatkozott a Salonnak, hogy egymáshoz hasonlatos vírusok képesek genetikai anyagot cserélni egymással, miközben megfertőzik a sejteket. A szakértő szerint a hasonló vírusok, amelyek bizonyos genetikai variációval rendelkeznek, „kicserélik” a genetikai kódjuk hasonló darabjait a replikációs folyamat során.

„Az új vírus ezért voltaképpen a két vírus egymás tükörképeit tartalmazza, és ha ennek a két eredeti vírusnak különböző mutációi voltak, az új "leányvírus" mindkettőből származik" - mondja Sommer.

A professzor megjegyezte, hogy ilyen típusú rekombinációs események bármikor előfordulhatnak, de ritkán vesszük észre őket, kivéve, ha "olyan genetikai változásokat hoznak létre, amelyek önállóan vagy együttesen növelik a betegség terjedését vagy súlyosságát". Szerinte a New Scientist cikke ugyanakkor még nem bizonyíték arra, hogy ez valójában így lenne.

Dr. Georges Benjamin, az Amerikai Közegészségügyi Szövetség ügyvezető igazgatója is osztja ezt a véleményt, miszerint még nincs elég bizonyíték a vírus rekombináns verziójával kapcsolatos aggodalmakra. Szerinte csak azért, mert mindkét mutációt tartalmazza a hibrid változat, még nem jelenti azt, hogy mind a két mutáns tulajdonságait fogja tartalmazni.

„Erre az idő fogja a választ megadni. Ezért kell folyamatosan a szemünket a mutációkon tartani és folyamatosan összevetni az emberek tényleges klinikai eredményeivel” – tette hozzá.

Egy harmadik szakértő, Dr. Russell Medford, a Globális Egészségügyi Innovációs Központ és a Globális Egészségügyi Kríziskoordinációs Központ elnöke ugyanakkor azt mondta a lapnak, hogy azért fontos a rekombinációt figyelni, mert egy másik mechanizmust képviselhet, amely révén a Covid-19 mutálódhat, és új törzseket képezhet úgy, hogy egyre problematikusabb tulajdonságokkal rendelkezik. 

"Mivel a rekombináció egyszerre több mutációt képes alkotni a különböző SARS-CoV2 törzsekből, elméletileg új koronavírus törzseket hozhat létre, melyek tartalmazhatják azokat a mutációkat, amelyek növelhetik a szuperfertőzés képességet és az oltásokkal szembeni rezisztenciát” - tette hozzá Medford.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.