TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Gulyás Gergely definíciója alapján minden feltétel adott, hogy ezt kimondjuk.

"Szerintem hogyha az aktív fertőzések száma az ezret, ezerötszázat meghaladná, akkor nyilván azt mondhatnánk, hogy ez egyértelműen a második hullám. Az egy hetes, tíz napos összefüggéseket érdemes nézni... Egy ezer fős aktív megbetegedésszám emelkedés egyértelműen azt jelentené, hogy második hullámról beszélhetünk."

Ezt Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter mondta július 30-án a Kormányinfón. Akkoriban 542 aktív fertőzöttet tartott nyilván az operatív törzs, a napi új esetszám pedig 19 fő volt. Vagyis távolinak tűnt a miniszter által vázolt drámai helyzet, a második hullám betörése Magyarországra.

Versenyfutás az idővel Fotó: Pixabay Versenyfutás az idővel Fotó: Pixabay

Főleg annak a fényében, hogy szakértők a nyár közepén még inkább az ősz második felére várták a járvány újabb hullámát. Azóta felülvizsgálták álláspontjukat, és már azon a véleményen vannak, hogy a járvány hamarabb, az iskolaszezon elindultával elérheti az országot.

Amennyiben a miniszter - a kormányüléseken elhangzottakon, valamint az operatív törzs jelentéseire hagyatkozó - véleményéből indulunk ki, akkor kijelenthető, hogy a második hullám bizony már elérte Magyarországot.

Ma reggeli jelentés szerint ugyanis az aktív fertőzöttek száma 2100, visszakeresve az adatokban pedig azt kapjuk, hogy augusztus 27-én már meghaladta a számuk az ezret. Ha a hét napos átlagot nézzük, akkor az elmúlt napokban a járványhelyzet már biztosan megfelelt a második hullám feltételeinek, hiszen az aktív esetszám elérte az 1000-1500 főt.

 

Mint tapasztaltuk, a határérték átlépése nem hozta magával azt a szigort, amivel a kormány még tavasszal próbálta fékezni a koronavírus terjedését. Egyelőre a határátlépés korlátozásával igyekeznek lassítani a járvány terjedését (amely máris kiváltotta az Európai Unió rosszallását), a belföldi kontaktok korlátozásáról még nincs szó. Közben járványügyi szakértők arra figyelmeztetnek, hogy klinikailag bizonyított hatású vakcina még nem áll rendelkezésre, és a vírus mutálódása sem könnyíti meg a védekezést.

Tavasszal egyebek mellett a vendéglátóhelyek nyitvatartásának és látogatásának korlátozásával, a vásárlási idősávok bevezetésével küzdött a kormány a ferzőzések ellen. Ezekről most nincs szó, Gulyás Gergely tájékoztatása szerint az eddig meghozott intézkedések egy hónapig biztos hatályban lesznek. Nem kizárt - és értelemszerű - ugyanakkor, hogy amennyiben a várakozásoknál rosszabbra fordul a helyzet - és a mai bejelentés a 365 új fertőzöttről ebbe az irányba mutat - akkor a kormánynak hamarabb lépnie kell.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 253 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 355 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 643 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

A döntés során azonban mérlegelnie kell, hogy a közegészségügyi intézkedések ne gyengítsék az indokoltnál jobban a gazdaság ellenállóképességét. Egyensúlyt kell találni, különben a korlátozások másodlagos hatásai a gazdaságban pusztító erejűek lesznek, ami újabb kihívás elé állítja a társadalmat. Ugyanakkor rendelkezésre állnak a tavaszi hullám tapasztalatai, az egészségügyi intézményeknél megvannak a protokollok. Kérdés, van-e, lesz-e elegendő kapacitás a hétköznapi védőeszközökből, kézfertőtlenítőkből, maszkokból, kesztyűkből. Ami a gépparkot illeti, a kormány szerint van elég lélegeztetőgép - egyes vélemények szerint több és drágább is, mint amennyire szükség van.

Összefoglalva, a járvány második hulláma az esetszámok alapján nem kopogtat a határon, hanem már itt van, és erre a kormánynak reagálnia kell, mert a késlekedésnek beláthatatlan következményei lennének.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.