3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Minden várakozást alulmúlt a magyar gazdaság teljesítménye a második negyedévben. 

Magyarország gazdasága a második negyedévben előző év azonos időszakához mérten a nyers adatok szerint 13,6, a szezonálisan és naptárhatással kiigazítottak szerint pedig 13,5 százalékkal csökkent - közölte a Központi Statisztikai Hivatal pénteken reggel. Hasonló mértékű beszakadásra egészen 1996-ig visszamenőleg egyszer sem volt példa, még a 2008-as válság idején is ennek töredéke volt a zuhanás mértéke. Ez alulmúlja az elemzői várakozásokat is, a Világgazdaság elemzői konszenzusa 10,5 százalékos beszakadást vetített előre.

A pénzügyi kormányzat szerint azonban ez is siker.

Többek között az időben meghozott gazdaságvédelmi intézkedéseknek is köszönhető, hogy a Magyarországon tapasztalt visszaesés mértéke kisebb az Európai Unió átlagánál: az Eurostat gyorsbecslése alapján a második negyedévben a tagállamok gazdaságai átlagosan 14,4 százalékkal csökkentek. Ezáltal a magyar gazdaság az unió átlagánál ellenállóbbnak bizonyult a válsággal szemben - közölte a Pénzügyminisztérium.

A cél is optimista: a magyar gazdaság mielőbb visszatérjen a válság előtti pályára, és a jövő évben újra 5 százalék körüli növekedést érjen el. Korábban még mást vártak. A második negyedévben nagyjából 10 százalékkal csökkenhetett a magyar gazdaság teljesítménye az egy évvel korábbihoz képest - közölte például még júliusban Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebookon a tárca saját Heti Gazdasági Indexének (HGI) alakulására hivatkozva. Ebből lett a 13,6 százalékos zsugorodás.

Az előző, első negyedévhez képest a gazdaság teljesítménye 14,5 százalékkal csökkent.  

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay

A koronavírus-járvány miatt kialakult rendkívüli helyzet hatására a legtöbb nemzetgazdasági ág termelése visszaesett, a szolgáltatások és az ipar egyaránt nagymértékben hozzájárultak a gazdasági teljesítmény alakulásához. A nemzetgazdasági ágak második negyedévben mutatott visszaeséséről lapunk is beszámolt csütörtök délután, mely alapján jól kirajzolódott, hogy az előzetesen közölt GDP-adat kiábrándító lehet. 

A KSH közlése szerint a magyar gazdaság teljesítménye így az első negyedévben a nyers adatok szerint 6,1 százalékkal csökkent. 

A forint árfolyamát egyelőre nem rázta meg a GDP-adat, csupán néhány filléres elmozdulás látszik. Egy euróért 345,15 forintot kellett adni. 

Az idei év egészére a Magyar Nemzeti Bank egyébként 2-3 százalékos növekedést vár, miközben korábban úgy vélte, hogy a második negyedévben csupán 7 százalékos lehet a GDP-csökkenés. Ellenben a kormány 3 százalékos recessziót prognosztizált májusban, nemrég azonban Varga Mihály pénzügyminiszter már 5 százalékos éves csökkenést is reálisnak tartott.

Hogy ezek az adatok mennyire lesznek uniós szinten kirívóak, az 11 órakor derül ki, amikor az Eurostat közzéteszi a tagállamokra vonatkozó statisztikáját. Az adatokról lapunk is beszámol majd. Ez azért is lesz nagy kérdés, mert a kormánytagok nyilatkozataiban már többször elhangzott, hogy valójában ezeket az adatokat nem feltétlenül önmagukban kell értékelni, hanem a többi ország, a régió más gazdasági teljesítményéhez mérten. A kormány nyilatkozatai alapján arra számítanak, hogy a koronavírus-járvány kevésbé viselte meg a magyar gazdaságot, mint más európai államét. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!