<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!			
		
		


		
		

Nem hozott szerencsét a stadionépítésekben jártas cégnek a veszélyhelyzet és a koronavírus-járvány. Az élet és a gazdaság leállása ellenére is - extrém rövid határidővel - lefolytattak egy nettó 300 milliós közbeszerzést Mezőkövesden, erre azonban nem sikerült nyertes ajánlatot összeállítani.

A koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet idején, március 20-án írt ki nyílt közbeszerzési eljárást a Tállai András államtitkárhoz köthető Mezőkövesd Zsóry Futball Club. Ennek keretében vállalkozót kerestek az utánpótlás központ infrastrukturális fejlesztésére, pontosabban a létesítmény szabadtéri világítás és a hozzá kapcsolódó öltöző épület energia ellátását, gyengeáramú térfigyelő és beléptető rendszert kell kiépíteni, de része a megrendelésnek a terület növénytelepítése és az automata öntözőrendszer kialakítása is.

Fotó: MTIFotó: MTI

Az érdeklődő vállalkozásoknak meglehetősen szűk határidőt szabtak az ajánlatok benyújtására: mindössze hat napot úgy, hogy abban egy hétvége is magába foglaltatott. Március 26-ig várták az ajánlatokat. A rövid határidő ellenére érkezett is négy pályázat:

  • a miskolci D-Gesztor Építő ás Acélszerkezet Gyártó Kft.-től,
  • az edelényi FEDRID Kft.-től,
  • a nyékládházi Sport-Bau Trade Kft.-től,
  • valamit a stadionépítésekről elhíresült, felcsúti telephellyel is rendelkező Pharos '95 Kft.-től.

A bontási jegyzőkönyvből kiderült, hogy a fociklubnak nettó 298 millió forintja van a munkára, amit az ajánlatok fele lépett túl néhány százezer forinttal. Az árat figyelembevéve a D-Gesztor és a Pharos'95 ajánlata maradt fenn a rostán, az összegző dokumentum tanúsága szerint utóbbi, rutinos vállalkozás pályázata mégsem volt eléggé meggyőző a fociklub számára. Az egyik fő szempont, az ár vonatkozásában is alájuk ígért a D-Gesztor Bau, így ők dolgozhatnak az utánpótlás központ fejlesztésén. A nyertes vállalkozás nettó 290,4 millióért csinálja meg a munkát, míg a Pharos'95 ezt 294 millióért végezte volna el.

A D-Gesztor azonban nem egyedül fog dolgozni, az erős- és gyengeáramú munkákhoz, a növényültetéshez és területrendezéshez, valamint az automata öntözőrendszerhez is alvállalkozó segítségét veszi igénybe. Az ajánlat benyújtásakor azonban még nem volt ismert a potenciális alvállalkozók köre, így arra az összefoglaló tájékoztatás nem tér ki.

Bár a Pharos'95 rutinos cég a sportcélú beruházások kivitelezésében, a D-Gesztor sem nevezhető tapasztalatlannak, sem pedig ismeretlennek Mezőkövesden. 2017-ben például a mezőkövesdi sporttáboron dolgoztak, és ugyanebben az évben elnyerték a jogot, hogy felépítsék a kisvárdai stadion melletti fedett edzőcsarnokot. Ezeken kívül a cég számos egyéb munkát is elnyert már Mezőkövesden.

Sikerüket jól mutatja a cég 2019-es beszámolója is, miszerint az előző évi 3,6 milliárd után 5,6 milliárd forint árbevételt könyvelhettek el, amiből a végére 362 millió forint adózott nyereség maradt a korábbi 274 millió forint után. A növekvő nyereség ellenére a tulajdonosok úgy döntöttek, hogy nem fizetnek osztalékot, a nyereséget az eredménytartalékba helyezik.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 253 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 355 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 643 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.