2019. december 23. 09:50
MTI

Az import és az export is nőtt, az aktívum 264 millió euróval javult a tavaly októberihez képest.

Euróban kifejezve az export értéke 6,8 százalékkal, az importé 4,1 százalékkal nőtt októberben - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn a második külkereskedelmi becslését. Az első becslés szerint az export 6,7 százalékkal, az import 3,6 százalékkal emelkedett.

Az aktívum 479 millió euró volt, az egyenleg 264 millió euróval javult a 2018. októberihez mérten. A korábbi becslés szerint az aktívum 514 millió euró volt októberben.

Január-októberben a termék-külkereskedelmi mérleg többlete 4,4 milliárd eurót tett ki, 331 millió euróval kevesebbet, mint egy évvel korábban.

Fotó: MTI Fotó: MTI

Októberben a kivitel volumene 8,0, a behozatalé 7,1 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A kivitel értéke októberben 10,1 milliárd euró (3351 milliárd forint), a behozatalé 9,6 milliárd euró (3193 milliárd forint) volt.

Októberben a külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala behozatalban 0,4 százalékkal csökkent, kivitelben 1,4 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A cserearány 1,8 százalékkal javult, a forint árfolyama az euróhoz mérten 2,4, a dollárral szemben 6,5 százalékkal gyengült - közölte a KSH.

Októberben a gépek és szállítóeszközök 2018. októberi áron számított kivitele 12, behozatala 14 százalékkal emelkedett. A feldolgozott termékek exportvolumene 1,2, importja 2,9 százalékkal emelkedett. Az energiahordozók exportvolumene 18 százalékkal nőtt, importvolumene 8,6 százalékkal csökkent. A növekedés a kivitelben a villamos energia, a csökkenés a behozatalban a kőolaj és kőolajtermékek forgalomváltozásával magyarázható. Az élelmiszerek, italok, dohány kivitelének volumene 2,6, a behozataláé 5,3 százalékkal növekedett. A növekedést az exportban és az importban is a hús és húskészítmény forgalomváltozása eredményezte.

Az EU tagállamaiba irányuló kivitel volumene októberben 5,0, az onnan érkező behozatalé 6,5 százalékkal növekedett. A termék-külkereskedelmi többlet 5,8 millió euróval csökkent, 988 millió eurót tett ki. Az export 80, az import 74 százalékát bonyolította le Magyarország ebben a viszonylatban.

Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelemben októberben a kivitel volumene 22, a behozatalé 9,3 százalékkal nőtt. A termék-külkereskedelmi egyenleg ebben a viszonylatban 270 millió euróval javult, és 510 millió eurós passzívumot mutatott októberben.

Január-októberben a kivitel értéke 92,0 milliárd euró (29,8 ezer milliárd forint), a behozatalé 87,6 milliárd euró (28,4 ezer milliárd forint) volt. A kivitel volumene 5,0, a behozatalé 6,0 százalékkal emelkedett.

Az első tíz hónapban a külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala behozatalban 1,3, kivitelben 1,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A cserearány 0,4 százalékkal javult. A forint az euróhoz képest 1,8, a dollárhoz viszonyítva 8,0 százalékkal leértékelődött.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.