<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Semmelweis Egyetem Országos Képalkotó Klinika rendszeres esetbemutatásokon keresztül szeretné felhívni a figyelmet a koronavírus okozta tüdőgyulladásra és a COVID-19 megbetegedés szövődményeire.

Az ötlet hasonlít arra, amely pár éve a cigarettás dobozokon megvalósult, nevezetesen, hogy olyan naturális, megdöbbentő fotókon mutatják meg a dohány okozta károsodásokat, ami garantáltan belemar az ember gondolataiba, s ha százból egy ember ezért nem vesz cigarettát, már megérte a nem mindennapi kampány.

A Semmelweis Egyetem Országos Képalkotó Klinikája facebook-oldalán a koronavírus-járvány durván emelkedő második hullámában szeretné a kórokozó veszélyességére felhívni a figyelmet. Ehhez elsőként ezzel a képalkotó eljárással készült tüdőfelvétellel jelentkeztek:

 

Így néz ki a koronavírus által megtámadott tüdő. Fotó: Semmelweis Egyetem
Így néz ki a koronavírus által megtámadott tüdő. Fotó: Semmelweis Egyetem

A felvétel gazdája, egy középkorú férfi beteg fokozódó légzési nehezítettség, fulladás miatt került kórházi felvételre, romló állapota miatt intenzív osztályon gépi lélegeztetést igényelt 3 héten keresztül. Az elhúzódó lélegeztetést több hónapos lábadozás és rehabilitáció követte. A felső CT képeket a beteg felvételekor készítették és a koronavírus okozta tüdőgyulladás jeleit mutatják. Az alsó képek az intenzív osztályos ápolás 18. napján készültek, egyúttal a tüdőgyulladás rosszabbodását mutatják.
A bal oldali képeken 2-dimenziós, jobb oldalon 3-dimenziós képeken ábrázolódik a tüdő. A 2D képeken a sötét területek, a 3D képeken a lila területek mutatják az egészséges, légtartó tüdőterületeket. A károsodott, világos területek nem vesznek részt a légcserében.

A tájékoztatás e formájának azért van létjogosultsága, mert egyfelől megjelentek a vírusszkeptikusok, másfelől sokan abban a tévhitben élnek, hogy a jelenlegi, főleg fiatalokat érintő második hullám így marad. Pedig a Pécsi Tudományegyetem virológusai arra hívják fel a figyelmet, hogy a floridai példa látszik megismétlődni Európa-szerte. Ennek lényege, hogy a mostani járványszakasz során a fertőzések többsége láthatóan a fiatal korosztályt érinti - emiatt a forgatókönyv - legalábbis a kórházi kezelések tekintetében kedvezőnek tűnhet.

A virológusok arra figyelmeztetnek, hogy a kép árnyaltabb és jóval összetettebb, ráadásul egyáltalán nem kecsegtet jó kimenetellel.

A fiatalok fokozott érintettségének egyszerre több oka van:
- tesztelési stratégia szélesítése (mára ismert tény, hogy a tünetmentesek/enyhe tünetesek szerepe óriási a járvány mozgatásában)
- az idősek elővigyázatosabbak
- a fiatalok körében terjed jobban (kevésbé elővigyázatosak, a mozgásmintázatuk segíti a terjedést stb.)

A más országokban megtapasztalt minta szerint tehát ez csupán a kezdet, és a következő szakaszban a fertőzési láncolatok terjedésével a fertőzések nagyobb számban érinthetik az idős korosztályt is. A kórházi kezelések száma ezért várhatóan nőni fog (4-5 hét csúszásban), ezt követően 2-4 héttel pedig a halálozási mutatók is.

Ezért a forgatókönyv végső kimenetele főként rajtunk áll, hogy megfelelő társadalmi odafigyeléssel és a higiénés szabályok szigorú betartásával tudjuk-e még tompítani a második hullám nagyságát.