Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Kormos Olga Kormos Olga

Új trend van kibontakozóban, amely a második hullám előszobájában biztosan nem járul hozzá a járvány leküzdéséhez. Állítólag sehol a világon nem volt még olyan vírus-szkeptikus konferencia, mint augusztus 21-én Magyarországon.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleményben tiltakozott a múlt heti, Magyarok Házában megrendezett vírusszekeptikus konferencia ellen, melyet személyesen 150 ember, online többszázan követhettek arról, hogy „ez a vírus egy humbug”.

Világtrend a vírustagadás. Fotó: PixabayVilágtrend a vírustagadás. Fotó: Pixabay

A Magyar Narancs be is jutott az Orvosok a tisztánlátásáért csoport eseményére, ahol többek között arról esett szó, hogy a  megbetegedésekkel és halálozással kapcsolatos adatok szerte a világon hamisak; a tesztek használhatatlanok, a tesztpozitív esetek száma nem egyenlő a betegek számával, így tulajdonképpen csupán tesztelési járványról beszélhetünk; a vírusnál jobban fertőz a vírustól való félelem; 99 százalékban nem is a koronavírusba halnak bele az emberek, hanem más betegségekbe, többen a nagydózisú C-vitamint megfelelő kezelésnek gondolják, s hogy végső soron a maszkviselés teljesen felesleges hiszti.

A Magyar Orvosi Kamara még a konferencia előtt tiltakozott a vírustagadás kibontakozóban lévő veszélyes trendje ellen. Kifejtették: a május 3-án tetőző első hullám ellaposított járványgörbével ért véget, amiből sokan tévesen arra következtetnek, hogy nem is volt akkora a baj.

A hamis biztonságtudat indokolatlan – figyelmeztetnek az orvosok.

Pedig voltak hangok, akik már januárban megjósolták, hogy ha léteznek klímaszkeptikusok, akkor előbb-utóbb lesznek koronavírus-szkeptikusok is.

„A koronavírus épp olyan természeti csapás, mint a klímaváltozás, csak százszor olyan gyors” – jelentette ki Paul Krugman Nobel-díjas közgazdász a Business Insider-ben még a járvány kezdetén, és egészen elképesztőnek nevezte, hogy a vírustagadás valóságos iparággá nőtte ki magát.

De létezik itt egy új fogalom, amit nem árt megtanulnunk a COVID-19 járvánnyal kapcsolatban, ez pedig a prevenciós paradoxon, aminek épp most lehetünk szemtanúi. Miről is van szó pontosan?

Amikor valamit megjósolnak, például, hogy nagy járvány lesz, aztán mégsem alakul ki, az emberek hajlamosak azt mondani, nem is volt itt akkora baj. A vírustagadók szerint az első hullám eltúlzott pánik és hiszti volt, közben nem történt semmi. Nem jut eszükbe, hogy azért nem vált erőssé a járvány, mert a szakemberek időben léptek, az emberek pedig betartották a szabályokat.

Emellett időközben az emberek szabálykövető magatartása is lanyhult, pszichikailag belefáradtak a szigorításokba (még ha azokat június elejétől enyhítették is).

Boldogkői Zsolt virológus-genetikus a Szegedi Tudományegyetem honlapján fejti ki, hogy orvosi részről a maszkviselés, illetve a még nem létező védőoltások és gyógyszerek elleni agitálás jogi lépéseket kellene, hogy maga után vonjon.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 253 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 355 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 643 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

„A valaha orvosként végzett, múlt heti konferenciaszervezők által terjesztett háttérhatalmi összeesküvésekről szóló bugyuta elméletek komoly etikai problémákat vetnek fel, mert kikezdik a bizalmat a megvádolt ágazatok iránt, valamint rombolják a tudomány, az orvoslás, az orvosok és a kutatók hitelét.”

A szakember részletesen szól a múlt heti konferencia létrehozóiról, s fő elméletükről, amit fennen hirdetnek: "Ezt a járványt nem a valóságban hozták létre, hanem az agyban, az elmében.Azt javasolja, hogy a szakmának és a hatóságoknak egyesített erővel kellene összefogniuk a járvány kapcsán a szakmai köntösben hamis igéket hirdetőkkel szemben. Mint mondja:"kellene olyan fórum is, ahol részletesen elmagyarázzuk a laikusoknak, amit ma tudunk a vírusról, az ellene való védekezésről, a jövőt illető valószínű fejleményekről és ahol egyenként lerántanánk a leplet a népámítókról.”

 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.