Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Baka F. Zoltán Baka F. Zoltán

Sokkal több pénzt költ a kormány a vidék támogatására, mint eddig.

Lapunk írt elsőként arról, hogy Lázár János volt miniszter, jelenlegi biztos (több feladatot érintően is) egy kormányzati döntéselőkészítő ülésen nagyszabású tervet terjesztett elő a most induló uniós költségvetési ciklus forrásainak átstrukturálására. Amelynek célja, hogy a lehető legtöbb forrást biztosítsák a vidék számára, az ott élők helyben maradását segítve, életkörülményein javítva.

Felvirágoztatnák a vidéketFelvirágoztatnák a vidéket

Az akkori információinknak megfelelő határozat jelent meg a tegnapi Magyar Közlönyben (a 444.hu nevű portál a cikkünk szemléjében megpróbálta ugyan hitelteleníteni az információinkat, a meg nem nevezett forrásainkkal élcelődve, de mint a tegnapi közlönyben megjelentek bizonyítják, igazunk volt. A vicces portál egyébként ma "bennfentes informátorra", meg "kormányzati ügyeket jól ismerő forrásra" hivatkozva írt arról, hogy Palkovics László ITM-miniszter állítólag benyújtotta lemondását tavaly év végén.). A mindössze három pontból álló jogszabály része az a lapunk által nyilvánosságra hozott intézkedési terv is, mely szerint a hazai társfinanszírozást 80 százalékra emelik, ezzel is kiemelt támogatást juttatva a vidéki pályázóknak.

A közlönyben megjelent határozat szerint a kormány

  • egyetért azzal, hogy a 2021–2027-es Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervben a 2023–2027-es időszakban az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap keretből 25%-os forrás kerüljön átcsoportosításra az  Európai Mezőgazdasági Garancia Alap keretbe;
  • egyetért azzal, hogy a 2021–2027. évek tekintetében 80%-os nemzeti társfinanszírozás kerüljön biztosításra a Közös Agrárpolitika Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap kerete számára;
  • egyetért azzal, hogy a 2021–2027. évek tekintetében 80%-os nemzeti társfinanszírozás kerüljön biztosításra a Közös Agrárpolitika Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap kerete számára.

A fentieket harangozta be tegnap Nagy István agrárminiszter, a bejelentésről a nyugatifeny.hu is beszámolt.

A tárcavezető szerint a XXI. század következő évtizedének egyik legnagyobb feladata a vidéki térségek fejlesztése, az ott élő emberek életminőségének javítása, a fiatalok számára is vonzó és helyben elérhető munkahelyek, jobb minőségű életkörülmények, infrastruktúra és szolgáltatások teremtése.

Mint fogalmazott: ezért óriási a jelentősége annak, hogy a kormány bizalmat szavaz a magyar gazdáknak, az élelmiszer előállításában részt vevő gazdasági vállalkozásoknak és a vidéki önkormányzatoknak azzal, hogy 2021-től – a korábbi évek 17,5 százaléka helyett – 80 százalékos nemzeti társfinanszírozást biztosít az uniós vidékfejlesztési források mellé.

A tegnapi döntéssel megháromszorozzák a jelenlegi uniós költségvetési ciklus forrásait. A Közös Agrárpolitika vidékfejlesztési pillérén keresztül 4265 milliárd forintot fordíthat a magyar vidék, a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar fejlesztésére 2027-ig. A KAP másik pillére, a jövedelempótló támogatások révén pedig további 3272 milliárd forintnyi, 100 százalékban uniós forrásból segíti a hazai mezőgazdasági szereplőket.

Így a KAP uniós és hazai forrásai révén az elkövetkező kilenc évben összesen mintegy 7537 milliárd forint érkezik a magyar vidék megerősítésére, fejlesztésére - közölte a miniszter.

Szakma vagy politika?

A miniszter elmondta még: "Azt szeretnénk, hogy a vidéki Magyarország lakói a legkisebb falvaktól a megyei jogú városokig egyaránt nyertesei legyenek a következő évtizedeknek".

Ahogy jeleztük, a stratégiaváltás nem független attól, hogy a Fidesz 2019-ben komoly figyelmeztetést kapott a választópolgároktól az önkormányzati választáson, ahol Budapesten és több nagyvárosban az ellenzék kapott felhatalmazást a helyi ügyek intézésére a követkető öt évben.

Ebből Lázár és köre azt a tanulságot szűrte le, hogy a vidékre kell fókuszálni a figyelmet, a nagyvárosok valószínűleg elvesztek a Fidesz számára, de a vidék támogatásával meg lehet nyerni a követkető, 2022-es választást.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.