<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Az idén fennállása 30. évfordulóját ünneplő Euronews az elmúlt évek veszteségei miatt hatalmas átszervezésbe kezdett: közel 200 állást szüntet meg Lyonban, miközben 120 újságírói állást hoz létre, főként Brüsszelben.

„Az Euronews célja az európai hírek bajnokává válni” – jelentette be Guillaume Dubois, a 2022 júliusában kinevezett új ügyvezető igazgató, aki a napokban ismertette a munkatársakkal a cégcsoport 2025-ig kidolgozott új stratégiáját.

A stratégiának két fő prioritását jelölte meg: a tévécsatorna pénzügyi helyzetének megtisztítását és a szerkesztőség átcsoportosítását Európán belül.

A mintegy húsz európai helyi szerkesztőséggel 1993-ban elstartolt Euronews - amelyet az amerikai CNN alternatívájaként hozták létre - mára 160 ország több mint 400 millió háztartását éri el. Ám gazdasági modellje kudarcot vallott.

A magyar szerkesztőség is kisebb helyre költözött. Fotó: Facebook
A magyar szerkesztőség is kisebb helyre költözött. Fotó: Facebook

" Az Euronews több mint 180 millió euró veszteséget halmozott fel az indulás óta, ebből 150 milliót az elmúlt tíz évben " – jegyezte meg a vezető, aki szerint a lejtő évről-évre egyre meredekebbé vált, hiszen 2021-ben és 2022-ben is a veszteség elérte a 20 millió eurót. 

A további veszteségek elkerülése érdekében a vezetőség közel 200 állás megszüntetését tervezi a Lyonban található központban, ebből 123-at a helyi szerkesztőségben – írja a Le Figaro

Még a lyoni központot is eladják

A költséghatékonyság érdekében kihelyezik a csatorna sugárzását, és az általuk készített televíziós magazinokat is máshol készítik majd. Az Euronews emellett eladja a híres, 10 ezer négyzetméteres központját, amely a lyoni Confluence negyed emblematikus épülete. Az átköltözéssel megmaradó 142 állás jelentős, évi 3 millió eurós költségcsökkenést eredményez majd.

A projekt azonban 120 újságírói posztot is létrehoz, hogy az Euronews maximálisan nyomon követhesse az Európai Unió intézményeinek, valamint a főbb európai országok híreinek történéseit. 70 új állás lesz Brüsszelben, és 50 másik hat nagy fővárosban, köztük Rómában, Londonban, Berlinben és Madridban. A cég azt ígéri, hogy így összesítve az Euronews újságíróinak száma szinte változatlan marad. 

Február elején azonban még a jövőjükért aggódva mintegy száz alkalmazott sztrájkolt és tüntetett Lyonban, a cég székhelye előtt.

A havonta több mint 25 millió nézővel rendelkező Euronews változásai néhány hónappal azután következtek be, hogy az új részvényes, a portugál székhelyű Alpac Capital befektetési alap ellenőrzése alá került. Amely az Euronews részvényeinek 88 százalékát szerezte meg azzal, hogy kivásárolta az egyiptomi iparmágnás, Naguib Sawiris holdingcégén, az MGN-en keresztül.

Az Euronews brandjének megtartása, sőt felvirágoztatása azonban csak az Európai Bizottság által odaítélt támogatással sikerülhet. Ez a támogatás egyes években a 30 millió eurót is elérte, ami 2023-ra 18 millió euróra karcsúsodott, de még így is a csoport forrásainak negyedét teszi ki, amelynek forgalma nem egészen 70 millió euró. Guillaume Dubois azt reméli, hogy még több európai hír közvetítésével meg tudják majd győzni az Európai Bizottságot a céget támogató költségek hatékonyságáról.

Információink szerint a magyar szerkesztőséget egyébként nem érinti a leépítés, mindössze annyi történt, hogy az újságírók Budapest belvárosából egy kisebb, a főváros külső részében elhelyezkedő szerkesztőségbe költöztek.