2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Úgy tűnik, a hosszú élet titka, hogy az ember soha nem megy nyugdíjba, legalábbis a 101 éves Howard Tucker clevelandi neurológus ezt az irányt követi és a közösségi médiában másoknak is megmutatja.

Howard Tucker neurológus orvos az Egyesült Államok Ohio államában, Clevelandben él. A Guiness világrekorderei között ő a világ legidősebb praktizáló orvosa cím birtokosa. A koreai háborúban - 1950–1953 között - vezető neurológusként szolgált az amerikai hadseregben. Hamarosan dokumentumfilm jelenik meg róla, de addig a TikTokon, az Instagramon és a Facebookon találhatják meg az érdeklődők. 

Nem ment nyugdíjba

A CNBC amerikai gazdasági hírtévé online verziójának elárulta, hogy több mint 70 éve praktizál. Sokan kérdezik, hogyan tartja az elméjét fitten. Erre az a válasza, hogy részben vélhetően jó génjeinek köszönheti szellemi frissességét, ami nyilván szerencse dolga. Van azonban valami olyasmi is, amit bárki megtehet.

Menni kell előre, idősként is? Fotó: Pixabay
Menni kell előre, idősként is? Fotó: Pixabay

Munkával, társadalmi érintkezéssel és szórakozással tréningezni kell az ember agyát. Ezt az izmok erősítéséhez hasonlítja. Az öregedéssel lassul az idegsejtek működése és gyengül az agyi vérkeringés, ám a folyamatos agytréning segít jó karban tartani az „agyi izmokat”.

Tucker ma is munkába jár. Más szóval de facto nem ment nyugdíjba és nem is szándékozik ezt
tenni. Felesége, Sara akivel 66 éve él együtt, 89 éves, ám ő is praktizál. Mindkettejük munkája egyedi diagnózisok felállításából és gyógyításából áll, ami kreativitást igényel. Emellett szerintük mindig keresni kell az új kihívásokat is. Tucker a 60-as éveiben jogi tanulmányokat folytatott. Ezt a diplomáját 67 évesen szerezte meg. 

Káros lenne a semmittevés?

Tudományos kutatások szerint a nyugdíjas évek semmittevése rontja a kognitív képességeket: a
koncentrálást, az emlékezést, a gondolkodást. A szellemi munka mellett segítenek ezeket karban tartani a személyes kapcsolatok.

Tucker koránál fogva abban a helyzetben van, hogy legközelebbi barátai, munkatársai és idősebb családtagjai már nem élnek. Munkahelyén azonban új kapcsolatokat épített fiatalabb kollégáival.  A hosszú élet titka lehet továbbá, hogy naprakészen tartja magát szakterülete új ismereteiből. Emellett szeret életrajzokat és detektívregényeket olvasni. Ezzel is tornásztatja az agyát. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!